Χανιά: Δεν μπήκε λουκέτο ποτέ στο «γηροκομείο του τρόμου» - Πώς έγινε η αλλαγή του ονόματος
Δεν έκλεισε ποτέ το γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά του οποίου οι υπεύθυνοι κατηγορούνται για 30 ανθρωποκτονίες ηλικιωμένων και οκτώ απόπειρες ανθρωποκτονίας.
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά. Καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το εν λόγω γηροκομείο-κολαστήριο στα Χανιά παρά τις συλλήψεις και τις προφυλακίσεις δεν έβαλε ποτέ λουκέτο.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων, Μαρία Παπαδάκη, πρόσφατα έγινε αλλαγή ονομασίας του γηροκομείου από «Αγία Σκέπη» σε «Ευ ζην Care».
«Δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί. Δεν σφραγίστηκε ούτε για μία ημέρα. Επίσης, στο παρελθόν όταν είχε επανεκδοθεί απόφαση σφράγισης της δομής, οι αρχές δήλωναν ότι δεν εκτελείται διότι οι αρχές δεν πάνε να πάρουνε τους ανθρώπους τους», είπε.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η αλλαγή έγινε με ιδιωτικό συμφωνητικό, με το οποίος τροποποιήθηκε το καταστατικό. Την εξουσιοδότηση έδωσαν μέσα από τις φυλακές οι προφυλακισμένες από τον περασμένο Φεβρουάριο ιδιοκτήτριες του γηροκομείου, μητέρα και κόρη. Οι αλλαγές μάλιστα εμφανίζονται και στο Google Maps.
Γιατί δεν έκλεισε ποτέ το γηροκομείο - κολαστήριο;
Οι εικόνες των ηλικιωμένων που βίωσαν τον εφιάλτη στο γηροκομείο σοκάρουν. Μετά την παραμονή της στο γηροκομείο, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα φιλοξενώντας 25 άτομα, η εικόνα τους άλλαζε δραματικά: ταλαιπωρημένοι και αποστεωμένοι, αρκετοί κατέληξαν στο θάνατο.
«Η διευθύντρια της δομής ουδέποτε έδωσε τα στοιχεία των συγγενών για να πάνε να τους παραλάβουν. Τώρα μας λέγανε ότι δεν έχουμε τι να κάνουμε τους γέροντες και τυχαία έμαθα ότι το δημοτικό γηροκομείο είχε προσφέρει 15 θέσεις για μεταστέγαση ηλικιωμένων και η περιφέρεια δεν το είχε γνωστοποιήσει αυτό», είπε.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως βάσει του εγγράφου το γηροκομείο είχε αλλάξει ονομασία και το 2009. Τότε από «Ερέχθειο» είχε μετονομαστεί σε «Αγία Σκέπη».
Όλοι οι θάνατοι στο γηροκομείο, οι οποίοι από το 2015 μέχρι και το 2021 ανέρχονται σε 293, αποδίδονταν σε καρδιακή ανακοπή.
Από την πλευρά της αντιπεριφέρειας Χανίων τονίζεται ότι «δεν έχει καμία εντολή από Εισαγγελέα ή αρμόδια Υπηρεσία να κλείσει ο οίκος ευγηρίας μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη».
Διαβάστε επίσης:
Εξελίξεις στην υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις των 4ων κατηγορουμένων