Ευθύνεται η νόσος των λεγεωνάριων για τον θάνατο του 7χρονου Μάριου; Τι απαντά ο παιδίατρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξήγησε στο Newsbomb.gr τι είναι η νόσος των Λεγεωναρίων.
To «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου
5'

Το απόγευμα της Τρίτης ένα 7χρονο αγόρι άφησε την τελευταία του πνοή στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Γιατροί του νοσοκομείου που διακομίστηκε ο 7χρονος κάνουν λόγο ότι ο θάνατος του παιδιού οφείλεται στην νόσο των λεγεωναρίων.

Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξήγησε στο Newsbomb.gr τι είναι η νόσος των Λεγεωναρίων, ποια είναι τα συμπτώματα ενώ ερωτηθείς για την περίπτωση του 7χρονου Μάριου τόνισε ότι πρέπει να περιμένουμε τις ιστολογικές εξετάσεις.

O κ. Μαζάνης εξηγώντας την νόσο ανέφερε ότι «πρόκειται για μια οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από το βακτηρίδιο λεγιονέλλα. Είναι διαδεδομένο στη φύση αλλά βρίσκεται περισσότερο στις συσκευές νερού, όπως είναι τα κλιματιστικά, οι σωλήνες, τα ντεπόζιτα κ.α. Είναι ένα μικρόβιο που ζει στους 20-15 βαθμούς κελσίου».

Σχετικά με την μετάδοση της ο παιδίατρος έκανε σαφές ότι «η νόσος αυτή δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για να προσβληθεί κάποιος θα πρέπει να εισπνέει υγρασία ή σταγονίδια που βρίσκονται στον αέρα και προέρχονται από μολυσμένο νερό που περιέχει το μολυσματικό βακτήριο λεγιονέλλα. Ουσιαστικά με την εισπνοή μπαίνει μέσα στους πνεύμονες και προκαλώντας λοίμωξη».

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της νόσου ο κ. Μαζάνης είπε: «Αν ο ασθενής το προλάβει εγκαίρως μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιώσεις. Η επώαση είναι συνήθως από 2-10 ημέρες. Το μικρόβιο αυτό τρώει τα κύτταρα των πνευμόνων και προκαλεί πνευμονία».

«Η νόσος των λεγεωναρίων δεν είναι αρκετά συχνή, βέβαια η θνητότητα της είναι στο 30%», είπε.

Σχετικά με τον θάνατο του 7χρονου από την Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκε λέγοντας: «Μπορεί να είναι λοίμωξη από οποιοδήποτε μικρόβιο. Ίσως και να είναι η νόσος των λεγεωναρίων. Για να απαντήσει κανείς με σιγουριά θα πρέπει να απομονώσουμε το μικρόβιο, να γίνουν εξετάσεις αίματος και να δούμε τις ιστολογικές».

Ανείπωτη τραγωδία για τους γονείς του 7χρονου

Νωρίτερα ο πατέρας του 7χρονου μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA ανέφερε ότι οι γιατροί του νοσοκομείου τόνισαν ότι για τον θάνατο του μικρού Μάριου μπορεί να ευθύνεται το κλιματιστικό.

«Σαν πρώτη φάση μας είπαν ότι υπήρχε ένα μικρόβιο, λεγεώνα λέγεται, και βρέθηκε αυτό στο αίμα του. Μας είπαν μάλιστα να βγάλουμε τα φίλτρα (κλιματισμού) που έχουμε στα σπίτια μας. Εγώ δεν πιστεύω ούτε μία στο δισεκατομμύριο ότι είναι από αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί τώρα από ένα τέτοιο μικρόβιο, ένα παιδί με τόσο δυνατό ανοσοποιητικό να καταλήγει ουσιαστικά σε τέσσερις ώρες», εξήγησε ο πατέρας.

Σύμφωνα με την μητέρα το παιδί δεν είχε κάποιο ιστορικό ασθένειας. Η σορός του παιδιού θα υποβληθεί σε νεκροψία – νεκροτομή, προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

«Φαίνεται να είναι οξεία λοίμωξη», λένε οι γιατροί

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA ο Σπύρος Μαζάνης, παιδίατρος, σημείωσε πως από τα στοιχεία φαίνεται να είναι οξεία λοίμωξη.

«Φαίνεται ότι πρόκειται για κάποια οξεία λοίμωξη. Αν μιλάμε για τη νόσο των λεγεωνάριων πρόκειται για μια κεραυνοβόλο βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού, με θνητότητα μέχρι και 30%», ανέφερε.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαζάνης, το μικρόβιο αυτό βρίσκεται στα λιμνάζοντα νερά τόσο των κλιματιστικών όσο και των σωληνώσεων, και όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες «ξυπνάει» και προσβάλλει τον άνθρωπο.

Ο παιδίατρος είπε ότι οι κινήσεις που έγιναν από τους γονείς του 7χρονου ήταν σωστές αφού τον πήγαν κατευθείαν στον γιατρό.

«Υπάρχουν λοιμώξεις και μικρόβια που μπορούν να εξελιχθούν μέσα σε 1 – 2 ώρες και να απειλήσουν τη ζωή», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανήλικος διακομίστηκε στα επείγοντα του νοσοκομείου έχοντας σπασμούς, έντονο πόνο στην κοιλιά και υψηλό πυρετό. Σε εξετάσεις που του έγιναν έδειξαν ότι είχε χαμηλό αιματοκρίτη. Ο 7χρονος, υπέστη ανακοπή και οι γιατροί επί 2,5 ώρες προσπαθούσαν να τον κρατήσουν στη ζωή. Παραμένει ωστόσο άγνωστο τι προκάλεσε την ανακοπή στο παιδί.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη «νόσο των κλιματιστικών»

Τα συμπτώματα της νόσου εκδηλώνονται συνήθως δύο έως δέκα μέρες μετά την έκθεση στο βακτήριο Λεγιονέλλα και είναι τα εξής:

  • πονοκέφαλος
  • μυϊκός πόνος
  • ρίγη
  • πυρετός 40°C ή και παραπάνω

Από τη δεύτερη ή τρίτη μέρα εκδηλώνεται επίσης:

  • βήχας (με βλέννα/αίμα ή χωρίς)
  • δύσπνοια
  • πόνος στο στήθος
  • ναυτία, τάση προς έμετο, διάρροια
  • πνευματική σύγχυση

Στη φύση, τα βακτήρια Λεγιονέλλα ζουν στο έδαφος και στο νερό, αλλά σπανίως προκαλούν λοιμώξεις. Σε εσωτερικούς χώρους, ωστόσο, αναπτύσσονται εύκολα σε συστήματα στα οποία υπάρχει νερό, όπως τζακούζι και μονάδες κλιματισμού, γι’ αυτό και η λεγεωνέλλωση αποκαλείται συχνά «νόσος των κλιματιστικών».

Η λοίμωξη είναι δυνατό να συμβεί από οικιακά συστήματα, ωστόσο είναι πιθανότερη σε μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις, λόγω της πολυπλοκότητας και της έκτασης των συστημάτων, που επιτρέπουν την ευκολότερη και μεγαλύτερη εξάπλωση των βακτηρίων.

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Εάν πιστεύετε ότι έχετε εκτεθεί στο βακτήριο Λεγιονέλλα επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας ή το πλησιέστερο νοσοκομείο. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, επιταχύνει την ανάρρωση και αποτρέπει σοβαρές επιπλοκές, όπως η αναπνευστική ανεπάρκεια, το σηπτικό σοκ και η οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Διαβάστε επίσης:

Mητέρα του 7χρονου που πέθανε στο Ιπποκράτειο: «Δεν είχε κανένα θέμα, όλα έγιναν ραγδαία»

Σχετικές ειδήσεις