Ο Σαϊντού Καμαρά στο Newsbomb.gr: Θέλω να μείνω στην Ελλάδα, είμαι ευγνώμων και θα είμαι για πάντα
Ο Σαϊντού Καμαρά μίλησε στο Newsbomb.gr για την παραμονή του στην Ελλάδα, τον τρόπο που τον αντιμετώπισε ο περίγυρος του καθώς και για την τεράστια έκταση που πήρε η υπόθεση του.
Ο αριστούχος πρόσφυγας μαθητής Σαϊντού Καμαρά που παραμένει πλέον ασφαλής στην Ελλάδα -έπειτα από το αίτημά του που έγινε δεκτό από την Αρχή Προσφύγων για την απόδοση ασύλου- μιλά στο Newsbomb.gr για την παραμονή του στην Ελλάδα, τον τρόπο που τον αντιμετώπισε ο περίγυρος του καθώς και για την τεράστια έκταση που πήρε η υπόθεση του.
Ο μαθητής από τη Γουϊνέα κινδύνευε με απέλαση μετά την ενηλικίωσή του. Η υπόθεσή του είχε κινητοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μην ανακοπεί η διαδικασία ενσωμάτωσής του στην ελληνική κοινωνία, η οποία περιγράφεται ως «υποδειγματική» από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές του σχολείου του, στον Άγιο Δημήτριο.
Το αίτημα του μαθητή Σαϊντού Καμαρά, να γίνει η Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του έγινε δεκτό από τα αρμόδια στελέχη της ελληνικής Πολιτείας την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σαϊντού ήρθε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κάλυμνο ως ασυνόδευτο παιδί το Νοέμβρη του 2019 σε ηλικία 16 ετών, αφού πέρασε από τη Σενεγάλη και την Τουρκία ξεπερνώντας τρομερά εμπόδια και δυσκολίες σε όλη τη διαδρομή. Στην Ελλάδα έχει καταφέρει να ενταχθεί πλήρως, καθώς από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα σε ελληνικό σχολείο για να μπορέσει να εξοικειωθεί με τη γλώσσα αλλά και τους ανθρώπους.
Σαϊντού Καμαρά: «Είμαι ευγνώμων και θα είμαι για πάντα ευγνώμων»
Σχετικά με την αντιμετώπιση που είχε από συμμαθητές και καθηγητές από τα πρώτα χρόνια που βρισκόταν στην Ελλάδα μέχρι σήμερα ανέφερε: «Οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές μου ήταν εκεί για μένα από την αρχή, με αποδέχτηκαν για αυτό που είμαι, μου φέρθηκαν καλά, δεν είδα καμία διαφορά σε σχέση με τα άλλα παιδιά. Μου έδωσαν όλη την υποστήριξη που μπορούσαν μέχρι σήμερα. Είμαι ευγνώμων και θα είμαι για πάντα ευγνώμων».
Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν περίμενε ότι η υπόθεση του θα έπαιρνε τόση έκθεση. «Ποτέ δεν πίστευα ή περίμενα ότι η υπόθεση μου θα έπαιρνε τέτοια έκταση. Ότι θα γινόταν viral. Οι φίλοι μου ήθελαν να με βοηθήσουν, αλλά δεν βρήκαν άλλο τρόπο. Έτσι το 15μελές μαθητικό συμβούλιο συμφώνησε να φτιάξουν ένα hashtag #Ο_ΣΑΙΝΤΟΥ_ΜΕΝΕΙ_ΕΔΩ και με ρώτησαν αν είμαι καλά με αυτό. Επειδή χρειαζόμασταν βοήθεια. Και με αυτό το hashtag απλά ελπίζαμε να μας ακούσει κάποιος από τις αρχές ή από την υπηρεσία ασύλου και να βοηθήσει», είπε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνατήσει τον αριστούχο μαθητή, είχε δηλώσει προσωπικό ενδιαφέρον και τον ενημέρωνε για τις κινήσεις της κυβέρνησης. Σχετικά με την συνάντηση αυτή ο Σαϊντού τόνισε: «Δεν περίμενα ποτέ ότι θα συναντούσα τον Πρωθυπουργό. Ήταν μια πολύ μεγάλη και απροσδόκητη εμπειρία για μένα».
Τέλος, μιλώντας για τα όνειρα του και για το μέλλον εμφανίζεται αισιόδοξος: «Πλέον αντιμετωπίζω το μέλλον μου ως ενήλικας και πρέπει να φροντίσω τον εαυτό μου. Θέλω να σπουδάσω διοίκηση επιχειρήσεων για να ασχοληθώ με τα τουριστικά επαγγέλματα. Είναι ένας κλάδος που με ενδιαφέρει και έχω το πλεονέκτημα επειδή μιλάω πολλές ξένες γλώσσες. Θέλω να μείνω στην Ελλάδα, να δουλεψω και να είμαι με τους φίλους μου».
Η δικηγόρος του Σαϊντού Καμαρά που εργάζεται στην IRC Hellas, Νικολάια Τριανταφύλλου εξήγησε στο Newsbomb.gr συνολικά το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων με μεταναστευτικό/ προσφυγικό υπόβαθρο.
«Η χορήγηση προσφυγικού καθεστώτος στο Σαϊντού, αποτελεί την αρχή για να ανοίξει ένας δρόμος και για τα υπόλοιπα παιδιά. Η υποστήριξη και η αλληλεγγύη που λαμβάνει τόσο από τη σχολική κοινότητα του 1ου ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου, καθώς και από όλη την ελληνική κοινωνία μαρτυρά πως είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγές στο πλαίσιο ασύλου και μεταναστευτικής πολιτικής, οι οποίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν και να γίνουν άμεσα, καθώς πολλά παιδιά βρίσκονται στην ίδια θέση με τον Σαϊντού», είπε.
Και πρόσθεσε: «Η κατάργηση της παραπομπής από τις Επιτροπές Προσφυγών για άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους το 2020, έχει αφήσει ένα τεράστιο κενό και έκθετους πολλούς αιτούντες/σες διεθνή προστασία που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα, έχουν ενταχθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής. Ειδικότερα σε σχέση με τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν καταφέρει να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να χτίσουν τα θεμέλια για το μέλλον τους, σε περίπτωση που η διοίκηση κρίνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση διεθνούς προστασίας, τότε δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τη διαμονή τους στην χώρα. Η ύπαρξη θεσμοθετημένης συμπληρωματικής προστασίας επιτάσσεται με βάση υποχρεώσεις διεθνών Συμβάσεων, που αφορούν κυρίως την τήρηση της αρχής μη επαναπροώθησης και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού».
«Η σχολική κοινότητα - από τον Διευθυντή κ. Νίκο Κακλαμάνο, τους καθηγητές/τριες, τους συμμαθητές/τριες και το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων – στάθηκε από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυα δίπλα στον Σαϊντού», δηλώνει η Διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση International Rescue Committee Hellas η οποία παρείχε διαμονή σε διαμέρισμα της Αθήνας στον Σαϊντού.
Η Δήμητρα Καλογεροπούλου, διευθύντρια της International Rescue Committee – IRC Hellas εξέφρασε τη χαρά της για την θετική κατάληξη της υπόθεσης υπογραμμίζοντας ότι: «Ο ίδιος πλέον νιώθει ασφαλής στην Ελλάδα, έπειτα από τρία χρόνια αβεβαιότητας» ενώ τόνισε τη σημασία να δοθούν λύσεις και σε αντίστοιχες υποθέσεις: «Είναι η στιγμή να εκκινήσει η συζήτηση για παρόμοιες υποθέσεις παιδιών που ενηλικιώνονται και αναγκάζονται να εκτεθούν σε επικίνδυνες συνθήκες εγκαταλείποντας τη χώρα».
Η κοινωνική λειτουργός της IRC Hellas Δήμητρα Γεωργογιάννη, η οποία στέκεται στο πλευρό του μαθητή από την πρώτη στιγμή ανέφερε: «Είναι καταπραϋντικό να συνειδητοποιείς ότι ένα παιδί που κινδύνευε να μείνει χωρίς χαρτιά, εκτεθειμένο και απροστάτευτο, βρήκε τη δεύτερη πατρίδα του και πλέον μπορεί να νιώθει ασφάλεια και να σχεδιάζει το μέλλον του χωρίς άγχος. Οι κοινωνικοί λειτουργοί πρέπει να παλεύουμε για όλα τα παιδιά που αναζητούν άσυλο και κυρίως για το δικαίωμά τους σε ένα καλύτερο μέλλον, μακριά από το φόβο».
Διαβάστε επίσης:
Σαϊντού Καμαρά: Δεκτό το αίτημα του μαθητή για παροχή ασύλου
Στο Μαξίμου ο Σαϊντού Καμαρά - Συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Νίκη Κεραμέως: Στο πλευρό του αριστούχου πρόσφυγα Σαϊντού Καμαρά