Τα γκράφιτι που είναι κρυμμένα στις μικρές γειτονιές
Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης
Πολύχρωμα και έντονα στέκουν αγέρωχα για να δίνουν τόνους αισιοδοξίας ενάντια σε μια γκρίζα ρουτίνα της καθημερινότητας.
Ορόσημα με προσωπικότητα στέλνουν τα δικά τους μηνύματα. Άλλα έχουν ιστορικό περιεχόμενο, άλλα κοινωνικό και υπάρχουν κάποια και με αθλητικό.
Η φαντασία που «αποτυπώνεται» πάνω στους τοίχους δίνει μια άλλη διάσταση στην αισθητική του αστικού πλαισίου.
Το Newsbomb.gr γύρισε στις γειτονιές της Αθήνας και «αναδεικνύει» γκράφιτι τα οποία δεν είναι γνωστά στα ευρύ κοινό επειδή βρίσκονται στην καρδιά των γειτονιών.
Ο Αντετοκούνμπο της Αγίας Βαρβάρας, η γυναίκα στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, το γκράφιτι της έννοιας του χρόνου στο Περιστέρι, ο Αστροναύτης του Παλαιού Φαλήρου, οι ήρωες της επανάστασης στην Άνω Γλυφάδα, το παιδί που παίζει στον Νέο Κόσμο είναι μερικά από τα γκράφιτι που συλλέξαμε από την περιήγηση μας στις γειτονιές.
Ο Γιάννης, το κοριτσάκι και η γυναίκα στην Αγία Βαρβάρα
Στην Αγία Βαρβάρα η οδός Θεμιστοκλέους έχει γίνει η γειτονιά των γκράφιτι.
Δεσπόζει αυτό του Γιάννη Αντετοκούνμπο ο οποίος φορώντας την μπλούζα της εθνικής Ελλάδος προσπερνάει έναν παίχτη και τρέχει προς το καλάθι. Θα διαπιστώσετε πως πρόκειται για ένα πραγματικό έργο τέχνης.
Ακριβώς δίπλα από τον Γιάννη ένα μικρό κορίτσι ονειροπολεί... ένα γκράφιτι με πολλές και πολύπλευρες έννοιες. Απέναντι από το κοριτσάκι στο ίδιο μοτίβο πάντα με ένα βαθύ μωβ πλαίσιο μια γυναίκα με αινιγματικό ύφος κεντρίζει τα βλέμματα των περαστικών από το σημείο.
Η γυναίκα στην πλατεία Ελευθερίας
Η πλατεία Ελευθερίας είναι το πιο κεντρικό σημείο στο Κορυδαλλό. Εκεί πέφτει κανείς αν διασχίσει ένα από τους πιο γνωστούς εμπορικούς δρόμους της Αττικής την Ταξιαρχών. Στην πλατεία μάλιστα έχει πλέον και νέο σταθμό του μετρό. Εκεί μια γυναίκα είναι αυτή που μαγνητίζει τα βλέμματα. Την συναντά κανείς σε έναν τοίχο. Είναι ένα εντυπωσιακό γκράφιτι με πολλές ερμηνείες. Εμείς κρατάμε αρχικά το οφθαλμοφανές, την ομορφιά της γυναικείας φύσης και σε δεύτερο επίπεδο την πολυμορφικότήτα στην σκέψη της.
Στον τοίχο της Φαβιέρου λίγο πριν την λεωφ. Καβάλας
Στα «σύνορα» Περιστερίου-Χαϊδαρίου στην οδό Φαβιέρου δεν γίνεται να μην την κοιτάξεις. Μια εντυπωσιακή γυναίκα που παρατηρεί όποιον περνάει εδώ και μια δεκαετία περίπου αποτελεί το ορόσημο του δρόμου και δίνει μια αισθητική πολύ ιδιαίτερη.
Ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης πίσω από την Κουμουνδούρου
Κρυμμένος σε ένα στενό της Αθήνας είναι και ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης.
Μια υπέροχη εικόνα που είναι στον τοίχο της οδού Επικούρου η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Σοφοκλέους και στην πλατεία Κουμουνδούρου, ακριβώς ένα τετράγωνο πάνω από την Πειραιώς.
Ο δρόμος κάθε άλλο παρά πολυσύχναστος είναι και γι' αυτό το λόγο το αναδεικνύουμε στο παρόν ρεπορτάζ.
Στην Ελαϊδα μία από τις πιο παλιές τοιχογραφίες στην Αθήνα
Δεν θα μπορούσε να απουσιάσει στο ρεπορτάζ μας η τοιχογραφία στην Ελαϊδα στην Πειραιώς. Πάνω σε αυτή φαίνεται η διαδικασία του μαζέματος της ελιάς μέχρι αυτή να γίνει λάδι. Μια εικόνα πολύ έντονα ελληνική. Βρίσκεται στο ρεύμα προς Αθήνα από τον Πειραιά.
Το αγόρι στην Ηλία Ηλιού στον Νέο Κόσμο
Στον Νέο Κόσμο στον δρόμο προς το παλιό κτήριο της Ελευθεροτυπίας λίγο πιο κάτω ένα αγόρι χαμογελαστό που κρατάει το παιχνίδι του δίνει άλλη αισθητική στην αστική εικόνα της περιοχής.
Οι ήρωες της ελληνικής επανάστασης στην Άνω Γλυφάδα
Είναι εκεί για να θυμίζουν σε όλους μας το βαρύ τίμημα της ελευθερίας μας. Ο Κολοκοτρώνης, η Μπουμπουλίνα, ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας κ.α έγιναν υπέροχα γκράφιτι και τραβούν τα βλέμματα του κόσμου. Οι ήρωες μας είναι αθάνατοι.
100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης στη Νίκαια
Στην διασταύρωση των οδών 28ης Οκτωβρίου & Θεσσαλίας στην Νίκαια τα βλέμματα τραβάει η προκυμαία της Σμύρνης που έχει αποτυπωθεί στο τοίχο του σχολείου. Μάλιστα στο πλάι γράφει 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης. Συγχαρητήρια για αυτήν την τοιχογραφία. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά!
Παιδεία & Τεχνολογία στο Περιστέρι
Στον πιο κεντρικό δρόμο του Περιστερίου, στην Παναγή Τσαλδάρη απέναντι από το δημαρχείο και την Ευαγγελίστρια σε μια από τις εργατικές πολυκατοικίες αποτυπώθηκε η Παιδεία & η Τεχνολογία σε συνάρτηση με το χρόνο. Σίγουρα από τις πιο ψαγμένες τοιχογραφίες που εντοπίσαμε στο ρεπορτάζ μας.
Η κρυμμένη γυναίκα που κρατά τις πυραμίδες και την σφαίρα
Μπορεί τα σημάδια της πολυκαιρίας από τότε που γεννήθηκε να είναι εμφανή αλλά πρόκειται για ένα αριστούργημα ακόμη και τώρα που δεν την συντηρεί κανείς. Κρυμμένη πίσω από τα κλαδιά ενός δέντρου στην συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Εθνικής Αντιστάσεως στο Περιστέρι η γυναίκα που κρατά στα χέρια της δύο μικρές πυραμίδες και μια σφαίρα παραμένει μοναδική ως έμπνευση και απόδοση.
Ο αστροναύτης του Παλαιού Φαλήρου
Μέχρι που μπορούν να φθάσουν τα όνειρα των μικρών παιδιών. Ίσως πιο μακριά και από το διάστημα. Αυτή τη σωστή και φανταστική σκέψη έκανε ο δημιουργός του αστροναύτη που κοσμεί τον τοίχο του 5ου Νηπιαγωγείου του Π. Φαλήρου.
H τέχνη του γκράφιτι στην Ελλάδα
Το γκράφιτι εμφανίστηκε στην Ελλάδα γύρω στο 1986 αρχικά με πολύχρωμα σχέδια και μηνύματα πάνω στα βαγόνια του ηλεκτρικού και των τρένων. Η ελληνική κοινωνία τότε αντιμετώπισε το θέμα κάπως επιφυλακτικά χωρίς να δώσει ιδιαίτερη έκταση. Βέβαια τότε η τέχνη δεν είχε την ίδια δεκτικότητα και οι νέες γενιές εκπαιδεύτηκαν πολύ από τότε.
Στην Ελλάδα το γκράφιτι, σε αντίθεση με τα αστικά γκέτο των ΗΠΑ, δεν αποτελεί έκφραση του περιθωρίου. Μάλιστα, επειδή τα σπρέι είναι αρκετά ακριβά, θεωρείται ακριβό χόμπι και πολλοί από τους νεαρούς γκραφιτάδες ανήκουν πλέον στη αστική και μεγαλοαστική τάξη.
Διχογνωμία όμως παρουσιάζεται και όσον αφορά την αποδοχή της εν λόγω τέχνης από την κοινή γνώμη. Εδώ ερχόμαστε στις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο γκράφιτι και την street art. Όπως και να έχει, όμως, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο και ταξιδεύει νου και φαντασία.
Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition:
Παιδικές χαρές: Πόσο ασφαλείς είναι για τα παιδιά μας - Αυτοψία του Newsbomb.gr σε όλη την Αττική
Ο Street Artist Devoidness εξηγεί γιατί έκανε γκράφιτι την Τζωρτζίνα από την Πάτρα