Πλεύρης: Η μάσκα να είναι απαραίτητη όπου υπάρχει συνωστισμός – Τι «έδειξε» για τις εξαιρέσεις

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στο θέμα της μάσκας λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για το θέμα
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στο θέμα της μάσκας λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για το θέμα
INTIME/Φωτογραφία αρχείου
3'

Για το θέμα της άρσης υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας μίλησε το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ ο Θάνος Πλεύρης.

Αρχικά σημείωσε πως «όταν αποφασίσαμε να άρουμε τα μέτρα από την 1η Απριλίου υπήρξε μια φοβερή αντιπολιτευτική κριτική ότι το κάνουμε κόντρα στις εισηγήσεις των ειδικών, μετά από ένα μήνα, από την Κυριακή του Πάσχα έχουν περάσει 3 εβδομάδες η επιδημιολογική εικόνα δείχνει ότι η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση που δεν δείχνει ότι μπορεί να ανατραπεί το καλοκαίρι αλλά είμαστε σε επιφυλακή για το φθινόπωρο».

«Δεν έχουμε καμία αύξηση στους σοβαρούς δείκτες όσον αφορά την πίεση στο σύστημα υγείας και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να πάμε ένα βήμα παραπάνω» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Ειδικά για τη χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ο υπουργός Υγείας είπε ότι «η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η μάσκα όπου είναι απαραίτητη π.χ. τα νοσοκομεία και οι χώροι που φροντίζονται ευάλωτα άτομα» ενώ ειδικά για μέσα μαζικής μεταφοράς παρατήρησε ότι «είναι και τα αστικού τύπου στα λεωφορεία και το μετρό όπου δεν δηλώνονται επιβάτες και άρα υπάρχει συνωστισμός αλλά και τα πλοία και τα αεροπλάνα όπου υπάρχει κατεύθυνση της ΕΕ για μη υποχρεωτική χρήση μάσκας»

«Προφανέστατα θα υπάρχουν μέσα που θα κριθεί ότι είναι απαραίτητο επειδή υπάρχει συνωστισμός αλλά υπάρχουν και εκείνα στα οποία δεν υπάρχει συνωστισμός. Για εμάς το μέτρο της μάσκας είναι ήπιο και θέλουμε να είναι απαραίτητη όπου υπάρχει συνωστισμός και όχι δογματικά ως διοικητικό μέτρο» πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης.

Όσον αφορά τις Πανελλαδικές ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «υπάρχει πρωτόκολλο και μια λεπτή ισορροπία όχι για λόγους επιδημιολογικούς αλλά για τη μοναδικότητα της στιγμής ώστε να μην εκτεθούν άτομα σε κίνδυνο μόλυνσης στο πιο κρίσιμο 10ημερο που έχουν αυτά τα παιδιά» συμπληρώνοντας ότι «έχουμε έντονο προβληματισμό για τα σχολεία γιατί έχουν δύο εβδομάδες λειτουργίας μέχρι να κλείσουν. Ούτως ή άλλως οι δραστηριότητες τους θερινούς μήνες είναι περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους».

Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε και για την τέταρτη – ενισχυτική - δόση εμβολιασμού από τον Σεπτέμβριο έκανε λόγο για προβληματισμό όταν βλέπει μια κοινωνία ότι επανέρχεται στην κανονικότητα να χτυπάμε το καμπανάκι από τον Σεπτέμβριο και μετά. «Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πάλι πίεση στο ΕΣΥ. Ακόμα και στις συνθήκες που δεν υπήρχε κορονοϊός και υπήρξε έξαρση της κοινής γρίπης υπήρχε πίεση στα νοσοκομεία» είπε χαρακτηριστικά.

«Η πανδημία δεν έχει εξαλειφθεί. Είναι βέβαιο ότι τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί ο εμβολιασμός. Με τον κ. Θεμιστοκλέους κάνουμε τα σενάρια για το πότε θα χρειαστεί η τέταρτη δόση σε όλους. Έχουμε μιλήσει με τις εταιρείες και οι μεγάλες παραγγελίες θα έρθουν αφού θα έχουν προσαρμοστεί τα εμβόλια στις μεταλλάξεις» κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ημέρα αποφάσεων για τις μάσκες – Πού θα παραμείνει υποχρεωτική η χρήση τους