Βαγγέλης Παπαθανασίου: Το παράπονό του από τον Βόλο - Τι αποκάλυψε η ανιψιά του
Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος του μεγάλου Έλληνα μουσικού, Βαγγέλη Παπαθανασίου, με την είδηση να γίνεται γνωστή το απόγευμα της Πέμπτης (19/05) μέσω ανακοίνωσης του δικηγορικού γραφείου που χειριζόταν τις υποθέσεις του.
Η ανιψιά του Βαγγέλη Παπαθανασίου, του μεγάλου συνθέτη ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη μίλησε στην τηλεόραση του OPEN, για τον αγαπημένο της θείο που πέθανε από επιπλοκές του κορονοϊού, σε ηλικία 79 ετών σκορπίζοντας παγκόσμια θλίψη.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κυρία Ελένη Παπαθανασίου ο μεγάλος συνθέτης άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο στο Παρίσι. Νοσηλευόταν εκεί για αρκετούς μήνες.
Η ανιψιά του εκλιπόντα αναφέρθηκε κατόπιν σχετικής ερώτησης και στην πολύ συγκινητική ανάρτηση που έκανε περιγράφοντας έναν πολύ ταπεινό άνθρωπο και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο παράπονο που είχε ο μεγάλος συνθέτης από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Βόλο.
«Ο Βαγγέλης πέρασε στο πάνθεον των αθανάτων» ήταν τα λόγια της στενής συγγενούς του.
Η ίδια σημείωσε ότι «τιμήθηκε όσο κανείς για το έργο του και όμως παρέμεινε σεμνός και ταπεινός μέχρι παρεξηγήσεως».
Περιέγραψε έναν άνθρωπο που απέφευγε τη δημοσιότητα γιατί απλώς δεν την είχε ανάγκη καθώς τα έργα του μιλούσαν στις ψυχές των ανθρώπων και η μουσική του συντρόφευε και θα συντροφεύει γενιές και γενιές σε όλο τον πλανήτη.
Το παράπονο του Βαγγέλη Παπαθανασίου από τον Δήμο Βόλου
Αναφερόμενη στο παράπονο που είχε από τον Βόλο ανέφερε ότι «το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τον Μάιο του 2018 τον είχε ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα και ο τότε πρύτανης ο κύριος Πετράκος είχε ταξιδέψει στο Παρίσι για να τον τιμήσει με το Χρυσό Σταυρό. Η πόλη του όμως ο Βόλος δεν τον τίμησε όπως, και όταν έπρεπε. Αυτό το είχε καταφέρει ο δήμος Αγριάς όπου εκεί έζησε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου τα πρώτα χρόνια της ζωής με τον τότε δήμαρχο να του απονέμει ένα στεφάνι από ελιά κάτι το οποίο είχε ζητήσει ο ίδιος, με την ανιψιά του να επισημαίνει τη σεμνότητά του».
Ωστόσο, το 2007, στο τελευταίο του ταξίδι στον Βόλο το 2007, κατέφθασε με επιστήμονες της NASA δεν του είχε επιτραπεί να πάει βόλτα με την Αργώ στον Παγασητικό αν και το είχε από πριν κανονίσει από πριν με αυτό να είναι το μεγάλο παράπονό του. Μάλιστα ερωτώμενη για τους λόγους, η Ελένη Παπαθανασίου δήλωσε ότι αυτό δεν έγινε δυνατό ήταν διότι δεν το επέτρεψε ο τότε πλοίαρχος και δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από τον τότε δήμαρχο.
Ο αστεροειδης 6354 Vangelis και ο άγνωστος εικαστικός
Η Ελένη Παπαθανασίου αναφέρθηκε και στην αγάπη που είχε ο μεγάλος συνθέτης στο διάστημα και την τιμή που είχε το 1995 με το Minor Planet Centre να δίνει το όνομά του στο σε αστεροειδή της Κυρίας Ζώνης που πλέον ονομάζεται 6354 Vangelis.
Η ανιψιά του μεγάλου συνθέτη έδωσε στη δημοσιότητα και μία άγνωστη πτυχή του έργου του καθώς ο Βαγγέλης Παπαθανασίου το 2003 αποκάλυψε και την τεράστια ικανότητα του ζωγραφική παρουσιάζοντας 70 δικά του έργα ζωγραφικής στο πλαίσιο της Biennale της Βαλένθια, ενώ επισήμανε ότι ο μεγάλος συνθέτης ήταν αυτοδίδακτος στη μουσική.
Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου
Ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου με σπουδαία διεθνή καριέρα, γνωστός στο εξωτερικό ως Vangelis, θεωρήθηκε από τους πρωτοπόρους της ελαφράς ηλεκτρονικής μουσικής. Το 1982, τιμήθηκε με Όσκαρ για την μουσική επένδυση της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς».
Οι κατεξοχήν κινηματογραφικές και πολυδιάστατες συνθέσεις του, σε συνδυασμό με την ονειρική και ανεξάντλητη έμπνευσή του, έχουν αποφέρει μια σειρά σημαντικών δίσκων, που από τα πρώτα βήματα της καριέρας του σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Μαγνησίας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από μικρός έδειξε το ταλέντο του στην μουσική, ξεκινώντας σπουδές πιάνου και σε ηλικία 6 ετών εμφανίστηκε για πρώτη φορά ενώπιον κοινού.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 άρχισε να ασχολείται με την ποπ μουσική. Συμμετείχε στο γνωστό συγκρότημα «Forminx» και παράλληλα έγραφε μουσική για κινηματογραφικές ταινίες.
Το 1968 μαζί με τον Λουκά Σιδερά και τον Ντέμη Ρούσσο σχημάτισε τους «Aphrodite's Child», που έμελλε να γίνει το πιο επιτυχημένο ελληνικό συγκρότημα στο εξωτερικό. Το 1968 γνώρισαν τεράστια επιτυχία με το σινγκλ «Rain And Tears» και το 1972, με το συγκλονιστικό διπλό άλμπουμ «666». που θεωρείται ένα από το διαμάντια της προοδευτικής -ψυχεδελικής μουσικής.
Το συγκρότημα, όμως, είχε διαλυθεί και έκτοτε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ακολούθησε σόλο καριέρα. Θα στραφεί αποκλειστικά στο συνθεσάιζερ και το 1974 θα κυκλοφορήσει τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Earth», με εμφανείς τις επιρροές από την ελληνική μουσική. Την ίδια χρονιά, αφήνει το Παρίσι και εγκαθίσταται στο Λονδίνο.
Θα ακολουθήσουν οι δίσκοι «Heaven and Hell», Albedo 039» (1976) και «Spiral» (1977), που θα διαμορφώσουν το προσωπικό του ύφος και θα τόν κάνουν ευρύτερα γνωστό. Το 1979, θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και στην χώρα μας με τις «Ωδές», μια σειρά ηλεκτρονικών διασκευών πάνω σε παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια που ερμηνεύει η Ειρήνη Παππά. Η σπουδαία ελληνίδα ηθοποιός είναι η ερμηνεύτρια και στον δίσκο του «Ραψωδίες», με θέμα την βυζαντινή μουσική, που θα κυκλοφορήσει το 1986.
Η παραλίγο ένταξή του στο συγκρότημα «Yes» το 1974, είχε ως αποτέλεσμα την γνωριμία και την φιλία με Τζον Άντερσον , με τον οποίο συνεργάστηκε στα άλμπουμ «Short Stories» (1979) και «The Friends of Mr. Cairo» (1981), που γνώρισαν επιτυχία.
Η ενασχόλησή του με την κινηματογραφική μουσική συνεχίστηκε σε μεγάλες διεθνείς παραγωγές. Το ξεκίνημα έγινε το 1970 με την μουσική για το ντοκιμαντέρ του Φρεντερίκ Ροσίφ «Η Αποκάλυψη των Ζώων» (« L'Apocalypse des animaux»), που κυκλοφόρησε σε δίσκο το 1973. Το 1982, ανήμερα των 39ων γενεθλίων του θα τιμηθεί με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας του Χιού Χάντσον «Οι δρόμοι της Φωτιάς» («Chariots of Fire»).
Στην συνέχεια, υπέγραψε τα σάουντρακ των ταινιών του Ρίντλεϊ Σκοτ «Blade Runner»(1982) και «1492: Χριστόφορος Κολόμβος» («1492: The Conquest Of Paradise», 1992), «Αλέξανδρος» (2004) του Όλιβερ Στόουν και «Ελ Γκρέκο» (2007) του Γιάννη Σμαραγδή.
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνεχίζει την μουσική του διαδρομή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχοντας ηχογραφήσει πάνω από 50 άλμπουμ. Πιο πρόσφατη δουλειά του ο δίσκος «Nocturne: The Piano Album»,που κυκλοφόρησε τις 25 Iανουαρίου 2019.
Διαβάστε επίσης:
Βαγγέλης Παπαθανασίου: Ποιος ήταν ο σπουδαίος συνθέτης - Η ζωή και τα έργα του (vids)
Βαγγέλης Παπαθανασίου: Η «Μυθωδία», η NASA και ο αστεροειδής «6354 Vangelis»