Ασμάτογλου για τιμές πρατηρίων: Δεν δέχομαι τον ορισμό της αισχροκέρδειας σε μια ελεύθερη οικονομία
Σπάει τα κοντέρ η τιμή της βενζίνης που καθημερινά ανεβαίνει με αποτέλεσμα να τινάζεται στον αέρα ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να ξεπερνά πανελλαδικά τα 2,25 ευρώ ανά λίτρο και του πετρελαίου κίνησης να φτάνει τα 2 ευρώ ανά λίτρο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να σταματούν τις περιττές μετακινήσεις καθώς το κόστος για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ είναι δυσβάσταχτο.
Με αφορμή τις υψηλές τιμές των καύσιμων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ότι συνεχίζονται ασταμάτητα οι έλεγχοι για την αισχροκέρδεια στα καύσιμα.
«Αυτή την εβδομάδα συνεχίζουμε ασταμάτητα τους ελέγχους για την αισχροκέρδεια στα καύσιμα. Και σήμερα υπέγραψα νέα σχετικά πρόστιμα και έως το τέλος της εβδομάδας θα υπογράψω και αρκετά ακόμη. Στέλνουμε σαφές μήνυμα σε όλους να μην εκμεταλλευθούν την κατάσταση για να κερδίσουν!», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτηση που έκανε τη Δευτέρα στα social media.
Στο 26% η παραβατικότητα των πρατηρίων υγρών καυσίμων
Με μία δεύτερη ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο υπουργός έκανε γνωστό πως η παραβατικότητα των πρατηρίων υγρών καυσίμων για αθέμιτη κερδοφορία διαμορφώνεται στο 26% με βάση την επεξεργασία των στοιχείων από τους ελέγχους της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου (ΔΙΜΕΑ).
«Η υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ΔΙΜΕΑ τις τελευταίες μέρες έχει ελέγξει: 137 πρατήρια καυσίμων. Έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων για τα 64. Βρέθηκαν παραβάσεις αθέμιτης κερδοφορίας σε 17. Χωρίς παράβαση τα 47. Υπό επεξεργασία τα 73. Παραβατικότητα στο 26%. Συνεχίζουμε», έγραψε συγκεκριμένα.
Τελικά αισχροκερδούν οι πρατηριούχοι;
Για την φημολογούμενη αισχροκέρδεια των πρατηριούχων μίλησε στο Newsbomb.gr ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου.
«Υπάρχει νομοθεσία που έχει επιβληθεί σε περιόδους κρίσης. Επιβάλλονται πλαφόν για να μην υπάρξει αύξηση τιμών και αισχροκέρδεια. Το πρατήριο δεν μπορεί να ξεπεράσει την κερδοφορία του 2021. Αυτό σημαίνει πως αν κέρδιζε το 2021, 2% και το 2022 κερδίζει 2,1%, αυτό είναι αισχροκέρδεια και τιμωρείται με πρόστιμο».
Πόσες φορές επιτρέπεται να αλλάξει την τιμή που πουλά τα καύσιμα ο πρατηριούχος; Ο κ. Ασμάτογλου ξεκαθάρισε πως «η τιμή αλλάζει μετά από κάθε γέμισμα», καθώς ο πρατηριούχος ανάλογα με το πόσο αγοράζει διαμορφώνει την τιμή που πουλά.
Σε ότι αφορά την αισχροκέρδεια των πρατηριούχων, την οποία επικαλείται ο κ. Γεωργιάδης, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής δήλωσε κατηγορηματικά πως «δεν δέχομαι τον ορισμό της αισχροκέρδειας σε μια ελεύθερη οικονομία. Σε ένα μέρος που υπάρχουν παντού πρατήρια, ο καταναλωτής μπορεί να συγκρίνει και να επιλέξει που θέλει να βάλει καύσιμα» και συνέχισε: «Δεν είναι αισχροκέρδια όταν φέτος έχεις 0,1% περισσότερο κέρδος από πέρυσι. Παράδειγμα, αν το 2021 ο πρατηριούχος κέρδιζε 30 ευρώ τα 1.000 λίτρα, φέτος κερδίζει 33 ευρώ τα 1.000 λίτρα. Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, όλες οι παραβάσεις αφορούν μικροποσά».