Εισαγγελέας καλεί εκπρόσωπο καναλιού για επιστροφές φόρων

Στον εισαγγελέα εκπρόσωπος μεγάλου καναλιού για επιστροφή φόρου 8 εκατ. ευρώ.
2'

Μαζί του και επιχειρηματίας που φέρεται να εισέπραξε από επιστροφή φόρου 33 εκατ. ευρώ!

Αυτές είναι μόνο δύο από τις 250 περιπτώσεις επιστροφής φόρου πολλών εκατομμυρίων ευρώ που χρήζουν ποινικής αξιολόγησης και εντόπισε ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας, Σπύρος Μουζακίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που διενεργεί με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην γενικού γραμματέα πληροφορικών συστημάτων, Διομίδη Σπινέλλη περί εκτεταμένης διαφθοράς στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό ζήτησε στοιχεία για επιστροφές φόρου από 50.000 ευρώ και πάνω από όλες τις μεγάλες ΔΟΥ της χώρας για τη διετία 2010-2011. Κατά τις ίδιες πληροφορίες έχουν εντοπιστεί ποσά που φτάνουν έως και τα 33 εκατ. ευρώ επιστροφής φόρου για μια μόνο περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην γενικός γραμματέας πληροφορικών συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης είχε καταγγείλει δημόσια σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τον κανόνα του 4-4-2 (ή 40%-40%-20%) που, όπως είπε, αποτελεί κοινό μυστικό στο χώρο. Το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% είναι το ποσό που «τσεπώνει» ο ελεγκτής και μόνο το 20% είναι το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία!

Επίσης ο κ. Σπινέλλης είχε επισημαίνει ότι: «Είναι επίσης γνωστό ότι όταν πρόκειται το κράτος να επιστρέψει αρκετά υψηλά ποσά φόρου στον φορολογούμενο, ένα 8% πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη του εφοριακού υπαλλήλου» ενώ ο νυν διευθυντής σχεδιασμού και ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας συμπλήρωσε ότι «το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 10%».

Επισημαίνεται ότι, στην ίδια εκδήλωση ο κ. Λέκκας είχε επισημάνει ότι ο νόμος για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ψηφίστηκε το 1995 αλλά εφαρμόστηκε μόλις το... 2010 και ότι το Κρανίδι είναι το Λίχτενσταϊν της Ελλάδας αφού σε μια ΔΟΥ με μόνο πέντε υπαλλήλους εδρεύουν... 178 offshore, καθώς επίσης πως το φορολογικό μας σύστημα ευνοεί τη φοροδιαφυγή διότι δεν είναι απλό, ούτε κατανοητό, εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό.