Πάτρα: Οι καταθέσεις «φωτιά» και τα πέντε διαφορετικά πορίσματα για τον θάνατο των τριών κοριτσιών
Σε στάσιμη κατάσταση φαίνεται να βρίσκονται οι έρευνες τόσο των δικαστικών Αρχών όσο και της Αστυνομίας, αναφορικά με την υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα, μετά και την διενέργεια των νέων ιατροδικαστικών εξετάσεων.
Μετά από πολλούς μήνες ερευνών, οι νέες ιατροδικαστικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στα όργανα τόσο της Μαλένας όσο και της Ίριδας, δεν μπορεί να προκύψει με σαφήνεια η ακριβής αιτία θανάτου των δυο κοριτσιών, με συνέπεια να μην υπάρχει ανατροπή των αρχικών ιατροδικαστικών πορισμάτων τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ασαφή.
Μάλιστα τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να εκδοθούν πέντε διαφορετικά πορίσματα που θα περιέχουν τοξικολογικές εξετάσεις καθώς και δείγματα αίματος των δυο κοριτσιών, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται αν «παγώνει» το ενδεχόμενο εκταφής της Τζωρτζίνας, αφού η εξέταση τριχών από την κεφαλή της δεν θα αποφέρει τις απαραίτητες απαντήσεις στην έρευνα.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» η δηλητηρίαση της άτυχης εννιάχρονης από μεγάλη ποσότητα κεταμίνης θεωρείται δεδομένη από τις πρώτες τοξικολογικές εξετάσεις, ενώ και οι τρίχες του κοριτσιού εκτιμάται ότι θα έχουν διαποτιστεί από μεγάλη ποσότητα της συγκεκριμένης δηλητηριώδους ουσίας. Έτσι δεν θα μπορεί να διαπιστωθεί αν σε προγενέστερο χρόνο της είχαν χορηγηθεί τοξικές ουσίες.
Συνεχίζονται οι καταθέσεις
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι καταθέσεις τουλάχιστον 80 γιατρών και νοσηλευτών από πέντε νοσοκομεία και κλινικές (Καραμανδάνειο, ΜΕΘ Νοσοκομείου Ρίου, Ωνάσειο, «Αγλαΐα Κυριακού», Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ελπίς») αλλά και από το ΕΚΑΒ της Πάτρας, όπου αναδεικνύεται σειρά ύποπτων ενεργειών της Ρούλας Πισπιρίγκου στις νοσηλείες της Μαλένας και της Τζωρτζίνας.
Με μία από τις πιο χαρακτηριστικές καταθέσεις του γιατρού που είχε προχωρήσει στην προσπάθεια ανάνηψης της Μαλένας το 2019 και της Τζωρτζίνας το 2022, όπου είχε αναφερθεί σε περίεργες κινήσεις και αντιδράσεις της μητέρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γιατρός αυτός φαίνεται να έχει καταθέσει για τον θάνατο της Μαλένας που νοσηλευόταν στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ελπίς» με ιάσιμη μορφή λευχαμίας ότι οι γιατροί ειδοποιήθηκαν με τόση καθυστέρηση από τη μητέρα που όταν έσπευσε να βοηθήσει το παιδί, αυτό ήταν ήδη χωρίς πνοή.
Τι ερευνάται στην περίπτωση της Ίριδας
Η ιατροδικαστής Τσιόλα ήταν υποχρεωμένη να συμπεριλάβει στην ιατροδικαστική έκθεσή της για την Ίριδα το πόρισμα της παθολογοανατομικής εξέτασης της κ. Μητσέλου, που διέγνωσε ως αιτία θανάτου την αγενεσία φλεβοκόμβου.
Έγκυρες, ωστόσο, ιατροδικαστικές πηγές, σύμφωνα με το pelop, αναφέρουν ότι η κ. Τσιόλα στην κατάθεση που αναμένεται να δώσει στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών, δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αγενεσία του φλεβόκομβου ως αίτιο του θανάτου της Ίριδας.
Αντιθέτως, θα επικεντρωθεί στην δική της διαπίστωση (πνευμονικό οίδημα) και προβλέπεται να είναι άκρως επεξηγηματική, ώστε να γίνει πλήρως κατανοητός από τους ερευνητές της υπόθεσης ο «μηχανισμός θανάτου» της Ίριδας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του pelop, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
- Η αγενεσία φλεβόκομβου απορρίπτεται.
- Παθολογικό αίτιο δεν υφίστανται.
- Ούτε γονιδιακό πρόβλημα υπάρχει, με βάση το αποτέλεσμα των εξετάσεων που έγινε γνωστό στις 30 Μαρτίου και που δεν είχε στην διάθεσή της η κ. Τσιόλα, όταν συνέτασσε την ιατροδικαστική της έκθεση, πέρυσι τον Ιούλιο και γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, δεν μπορούσε τότε να αποφανθεί ότι η Ίριδα έπεσε θύμα ασφυκτικού θανάτου.
- Αξιοσημείωτο, εξ άλλου, είναι ότι δεν χρειάζεται η ιατροδικαστής να αναφέρει σε τοξικολογικά ευρήματα, αφού η Ίριδα εξέπνευσε στο σπίτι και δεν είχε ‘’φορτωθεί’’ ο οργανισμός της με φάρμακα.
Θρίλερ με τα ιατροδικαστικά πορίσματα
Παράλληλα, στα τέλη Μαΐου επρόκειτο να παραδοθεί το πόρισμα των ιατροδικαστών Κουτροκόη και Καλόγρια για τους θανάτους της Ιριδας και της Μαλένας, κάτι που όμως δεν έγινε. Τι σημαίνει αυτή η καθυστέρηση; Τα σενάρια πολλά όπως και οι εικασίες που γίνονται.
Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και δήλωσε: «Καταναλώσαμε χρόνο για να οριστούν δύο πραγματογνώμονες. Υπήρχαν συνάδελφοι που αρχικά επέμεναν στις αιτίες θανάτου και δεν ήθελε να αλλοιωθεί το εύρημά τους. Οι πραγματογνώμονες από τη στιγμή που συγκεντρώθηκαν όλα τα δείγματα, κάνουν επανέλεγχο. Πιστεύω ότι για το αποτέλεσμα που θα βγει δεν θα υπάρχει καμία αμφισβήτηση. Εστω κι αν η κατηγορούμενη έχει άλλους ισχυρισμούς. Θα κλειδώσουμε την ασφαλή αιτία θανάτου, η οποία δεν θα αφήνει σε κανέναν περιθώριο να την αμφισβητήσει».
Σε σχέση με τις ιατροδικαστίνες Τσιόλα (Πάτρα) και Τσάκωνα (Αθήνα), ο κ. Λέων είπε: «Γνωρίζω ότι η κ. Τσιόλα κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση και θα συμβάλει σ’ αυτό. Οσον αφορά την κ. Τσάκωνα έχω ακούσει κατά την κατάθεσή τις αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες. Αν η συνάδελφος παραδέχεται ότι η αστοχία που έγινε αρχικά δεν ισχύει, είναι κάτι θετικό, τώρα εάν επιμένει σε κάτι που κατά γενική ομολογία στην επιστημομική κοινότητα είναι άστοχο (ηπατική ανεπάρκεια), τότε… τι να πω! Κι αυτό θα κριθεί».
Ο κ. Λέων σε σχέση με τη σύνδεση των θανάτων των τριών κοριτσιών είπε τα εξής: «Η σημασία αυτή τη στιγμή είναι να πούμε ασφαλείς αιτίες θανάτους και ασφαλείς μηχανισμούς θανάτων των παιδιών ώστε οι ανακριτικές αρχές να επιτελέσουν συνέχεια το έργο τους. Εγώ είμαι σταθερός στις απόψεις μου όσο είναι σταθερά τα ευρήματα. Γίνονται επανέλεγχοι και στα ιστολογικά αλλά και στα τοξικολογικά. Δεν υπάρχει κάτι νεώτερο, άρα τα ευρήματα παραμένουν σταθερά»!
Παγκόσμιο παράδοξο
Όπως λένε ενδεικτικά ιατροδικαστές, «η αναφερόμενη ανυπαρξία φλεβοκόμβου στο περσινό πόρισμα θεωρείται παγκόσμιο παράδοξο και απίθανο.
Όμως δεν μπορούμε από τους ιστούς που μας παρέδωσαν τώρα να διαπιστώσουμε αν πράγματι το κορίτσι δεν είχε αυτόν τον βηματοδότη ή υπήρξαν λανθασμένες τομές της καρδιάς από τους ιστοπαθολόγους που ακουσίως «εξαφάνισαν» αυτούς τους φυσικούς βηματοδότες».
Ωστόσο και από τη νέα ιστοπαθολογική εξέταση στη Μαλένα φέρεται να εντοπίστηκε ξανά εκτεταμένη βλάβη στο ήπαρ, όμως και πάλι προς το παρόν δεν έχει προσδιοριστεί το αίτιό της.
Κρίσιμο θεωρείται το πόρισμα της νέας τοξικολογικής εξέτασης όχι αυτή τη φορά στο αίμα της Μαλένας (έχει καταστραφεί), αλλά στα επονομαζόμενα «μπλοκ παραφίνης» με τα όργανα του κοριτσιού που δεν θεωρούνται ωστόσο τόσο εκμεταλλεύσιμα και παραγωγικά σε ευρήματα (το 20% εκείνων του αίματος).