Μωβ μέδουσες: Έτσι σταματά η εξάπλωση της τοξίνης αν μας τσιμπήσουν
Σε αρκετές θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται πλέον οι μωβ μέδουσες που αποδεικνύονται σε «πονοκέφαλο» για κατοίκους και παραθεριστές καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η παρουσία τους έχει καταγραφεί στο Ιόνιο, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις παραλίες της Αττικής και νότια της Πελοποννήσου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι μωβ μέδουσες μπορούν να τσιμπήσουν ακόμα και σε απόσταση δύο μέτρων καθώς τα πλοκάμια τους είναι αόρατα.
«Στο Αιγαίο έχει εντοπιστεί ένας πληθυσμός από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παραλίες που επικοινωνούν με το Αιγαίο έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν ένα άτομο. Συνήθως δεν είναι σε σμήνη, αλλά 1-2 άτομα» είπε το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου και ωκεανολόγος, Επαμεινώνδας Χρήστου
Μωβ μέδουσες: Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος
Όπως εξήγησε ο κ. Χρήστου σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα πρέπει να ακολουθείται ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο για το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι το καλύτερο ως πρώτη βοήθεια.
«Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος» εξήγησε ο ωκεανολόγος και πρόσθεσε ότι απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και νερό.
Παράλληλα τόνισε πως σε καμία περίπτωση αν δούμε μωβ μέδουσα στη θάλασσα δεν την βγάζουμε στην παραλία καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς των κνιδοκυτάρρων που προκαλούν μεγάλο πόνο.