Ευλογιά των πιθήκων: Σε συναγερμό οι Αρχές μετά το δεύτερο κρούσμα - Τι φοβούνται οι ειδικοί

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της Ελλάδας μετά και την επιβεβαίωση του δεύτερου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων στην χώρα το οποίο και αυτό χαρακτηρίστηκε ως εισαγόμενο 
AP
4'

Μεγαλώνει ο κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, λόγω της συρροής τουριστών από χώρες της Ευρώπης, όπως Βρετανία, Ισπανία Πορτογαλία και Γερμανία, όπου παρατηρείται μεγάλη συχνότητα στα καταγεγραμμένα κρούσματα.

Γι' αυτό το λόγω άλλωστε και κατά την χθεσινή του ανακοίνωση, ο ΕΟΔΥ, ενημερώνοντας για την ύπαρξη δεύτερου κρούσματος στην χώρα μας, υπογράμμισε ότι η ενημέρωση για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα, θα αυξηθεί σε μια φορά την εβδομάδα από κάθε δεύτερη Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι χθες Σάββατο (11/6) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, μετά τον 59χρονο άνδρα που εξακολουθεί να νοσηλεύεται ι στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν 47χρονο ο οποίος διαγνώστηκε με την νόσο, έχοντα προηγουμένως πραγματοποιήσει ταξίδι στην Ισπανία.

Ο ΕΟΔΥ τόνισε παράλληλα ότι, δεν υπάρχει εγχώρια μετάδοση της νόσου στην Ελλάδα, ενώ ο μέχρι τώρα κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ο 47χρονος, εμφάνισε στα συμπτώματα πυρετό καθώς και τα χαρακτηριστικά εξανθήματα στο δέρμα του. Η πρώτη εξέταση του γενετικού υλικού του ασθενή έγινε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, το Σάββατο (11/6). Το αποτέλεσμα ήταν θετικό για την οικογένεια των ιών non-Variola Orthopox, στην οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων.

Όπως ενημέρωσε ο ΕΟΔΥ γενετικό υλικό από τον ασθενή, αναμένεται να σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση (ώστε να βρεθεί το είδος του ιού).

Ο 47χρονος, ο οποίος είναι πλέον το δεύτερο «εισαγόμενο» κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας, νοσηλεύεται σε απομόνωση και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς ως «σταθερή». Το πρώτο κρούσμα που βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν ένας 59χρονος ο οποίος και αυτός είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα ταξίδι στην Πορτογαλία.

Σημειώνεται ότι, οι δυο χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου βρίσκονται πρώτες παγκοσμίως σε κρούσματα, ενώ η Ευρώπη ακολούθως βρίσκεται στην πρώτη θέση, σύμφωνα με την ενημέρωση από το map.monkeypox.global.health

Αναλυτικότερα πρώτη σε διασπορά είναι η Βρετανία με 366 επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεύτερη η Ισπανία με 275 και τρίτη η Πορτογαλία με 209, ενώ ακολουθούν:

Γερμανία (165), Καναδάς (116), Γαλλία (91), Ολλανδία (60), ΗΠΑ (47), Ιταλία (31),

Βέλγιο (24), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (14) και Ελβετία (13).

Παγκοσμίως έχουν εντοπιστεί συνολικά, 1.580 επιβεβαιωμένα / ύποπτα περιστατικά και 1.478 επιβεβαιωμένα.

Πώς μεταδίδεται

Από τα ζώα μέσω κοντινής επαφής με άνθρωπο, κυρίως, από δάγκωμα, γρατσουνιά ή επαφή με κάποιο σωματικό υγρό του ζώου. Είναι σπάνιο αλλά μπορεί να μεταδοθεί και μεταξύ ανθρώπων που έχουν πολύ κοντινή επαφή. Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω επαφής με σωματικά υγρά και αναπνευστικά σταγονίδια, για παράδειγμα από τις φουσκάλες με υγρό που εμφανίζονται στο δέρμα του ασθενούς, ή αν κάποιος πλησιάζοντας αρκετά εισπνεύσει μεγάλα αερομεταφερόμενα σταγονίδια.

Αυτά τα σταγονίδια γενικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν περισσότερο από περίπου 1 μέτρο (σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων). Επιπλέον, το να αγγίξει κάποιος ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που χρησιμοποιεί κάποιος με ευλογιά των πιθήκων μπορεί επίσης να είναι ένας κίνδυνος.

Τα συμπτώματα

Προκαλεί πυρετό, πόνους στο σώμα, πρησμένους λεμφαδένες, και τελικά «ευλογιά» - αυτές τις επώδυνες, γεμάτες με υγρό φουσκάλες στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως ήπια, με τους περισσότερους ανθρώπους να αναρρώνουν χωρίς θεραπεία σε 14 έως 28 ημέρες. Η λοίμωξη μπορεί να χωριστεί σε δύο περιόδους:

Α. περίοδος εισβολής (που διαρκεί ως 5 ημέρες) και χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, πρήξιμο των λεμφαδένων, πόνο στην πλάτη, μυϊκοί πόνοι και έντονη εξασθένηση (έλλειψη ενέργειας). Αυτό το πρήξιμο των λεμφαδένων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ευλογιάς των πιθήκων σε σύγκριση με άλλες ασθένειες που μπορεί αρχικά να εμφανίζονται παρόμοιες (όπως ανεμοβλογιά, ιλαρά, ευλογιά).

Β. εξάνθημα στο δέρμα αρχίζει συνήθως εντός 1-3 ημερών από την εμφάνιση πυρετού. Το εξάνθημα τείνει να συγκεντρώνεται περισσότερο στο πρόσωπο και τα άκρα παρά στον κορμό. Επίσης επηρεάζονται οι στοματικοί βλεννογόνοι (στο 70% των περιπτώσεων), τα γεννητικά όργανα (30%), τα μάτια (επιπεφυκότες κατά 20%), καθώς και ο κερατοειδής. Το εξάνθημα εξελίσσεται διαδοχικά από κηλίδες, που σταδιακά εξελίσσονται σε κυστίδια (γεμάτα με διαυγές υγρό), φλύκταινες (γεμάτες με κιτρινωπό υγρό) και κρούστες που στεγνώνουν και πέφτουν.

Σχετικές ειδήσεις