Γιώργος Τράγκας: Nέα μαρτυρία - Είχε εισπράξει 2-4 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει σε αποφυλάκιση

Γιώργος Τράγκας: Νέα κατάθεση-φωτιά έγινε στο τμήμα Εκβιαστών της αστυνομίας.
Αναφορά του Γιώργου Τράγκα στη «Λίστα Λαγκάρτ» και τα «Panama Papers»
Φωτογραφία Αρχείου
5'

Ξετυλίγεται σιγά σιγά το κουβάρι της υπόθεσης του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα, καθώς νέα στοιχεία και μαρτυρίες «δείχνουν» στις Αρχές το πώς και από πού προήλθαν τα χρήματα που βρέθηκαν στη διαθήκη του δημοσιογράφου.

Ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσοδών από Εγκληματίες Δραστηριότητες, Χαράλαμπος Βουρλιώτης που ερευνά την προέλευση της αμύθητης περιουσίας του Γιώργου Τράγκα, πρόσφατα έλαβε στα χέρια του και μία κατάθεση «φωτιά», η οποία έγινε στο τμήμα Εκβιαστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του Alpha, πρόκειται για μια μαρτυρία, η οποία έρχεται να ενδυναμώσει το 60σελιδο πόρισμα της Αρχής που δικαιολογεί τη δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του εκλιπόντα. Συγκεκριμένα, στο πόρισμα μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο Γιώργος Τράγκας εμπλέκεται και σε υποθέσεις εκβιασμών με τη συγκεκριμένη κατάθεση να αναφέρει πως ο δημοσιογράφος έλαβε το ποσό των 2-4 εκατ. ευρώ μεταξύ 2012-2014, από προφυλακισμένο τότε επιχειρηματία. Σύμφωνα με την κατάθεση της εξαδέλφης του -τότε- φυλακισμένου επιχειρηματία, ο δημοσιογράφος θα τον έβγαζε στον τηλεοπτικό αέρα της εκπομπής του προκειμένου να προβάλει τα σοβαρά προβλήματα υγείας που υποστήριζε ότι έχει για να καταφέρει να πείσει τις δικαστικές Αρχές να τον αποφυλακίσουν.

«Λίστα Λαγκάρντ» και «Panama Papers»

Ο επιχειρηματίας ξεκίνησε μια επικοινωνιακή «καμπάνια» για να αποφυλακιστεί και ο Γιώργος Τράγκας ζητούσε μετ’ επιτάσεως την αποφυλάκισή του, δηλώνοντας κάθε φορά πως πάσχει από σοβαρά προβλήματα υγείας και ότι ήταν βαριά άρρωστος.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη αναφορά για «χρηματισμό» του Γιώργου Τράγκα, υπήρχε και σε δικογραφία που είχε σχηματίσει η Ασφάλεια Αττικής το 2015 για την «Μαφία των φυλακών». Τελικά, ο επιχειρηματίας αποφυλακίστηκε πριν από το 2015, αφού παρέμεινε 18-19 μήνες στην φυλακή. Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι για την υπόθεση Τράγκα, η Αρχή για το Ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, κάλεσε ατύπως κάποιους επιχειρηματίες για προφορική συζήτηση. Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες παραδέχτηκαν ότι έδιναν διαφημίσεις στον Τράγκα, καθώς έπεφταν θύματα εκβιασμού. Οι συγκεκριμένες μαρτυρίες, εμπεριέχονται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ και τονίζεται ότι πρόκειται για περίπου 30-40 επιχειρηματίες που έμμεσα ή άμεσα παραδέχτηκαν τις παράνομες δοσοληψίες.

Τραπεζίτης του «χάρισε» 1,4 εκατ. ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ακόμη υπόθεση που αφορά στον Γιώργο Τράγκα, αναφέρεται στα δάνεια που είχε πάρει από Ελληνικές Τράπεζες δεν εξοφλήθηκαν ποτέ, καθώς χαρίστηκαν τα ποσά του δανείου ή καταβλήθηκε το ποσό του 1/3 του αρχικού δανείου και στην συνέχεια το υπόλοιπο ποσό της δανειακής σύμβασης χαρίστηκε ως καταβληθέν.

Το αρχικό ποσό ήταν περίπου 2 εκατ. ευρώ και του χαρίστηκαν 1,4 εκατ. ευρώ. Στο πόρισμα δεν είναι σαφές εάν αναγράφεται για ποιον λόγο του χαρίστηκαν αυτά τα λεφτά. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Τράπεζα καλείται να δικαιολογήσει τι ακριβώς έγινε με το συγκεκριμένο ποσό, καθώς παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Τράγκας απεβίωσε, το αδίκημα δεν παραγράφεται.

Περιουσία άνω των 100 εκατ.

Οι αναφορές αυτές αφορούν ελέγχους που έγιναν στον ιδιοκτήτη πολλών ΜΜΕ, ο οποίος εμφανιζόταν και ως ιδιοκτήτης 17 πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και κάτοχος τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Τα πολυτελή ακίνητα βρίσκονται στο Μονακό, στο Παρίσι, στη Νίκαια της Γαλλίας, στη Νέα Υόρκη, στο Μαϊάμι όπως και στην Ακρόπολη, στην Εκάλη, στην Κέρκυρα και αλλού. Χωρίς ασφαλώς να μπορεί να διασταυρωθεί πλήρως αν ισχύουν οι αναφερόμενες καταγγελίες επιχειρηματιών που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, υπό την προεδρία του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη.

Οι αγοραπωλησίες των ακινήτων του

Για την αγοραπωλησία των ακινήτων του χρησιμοποιήθηκε μια σειρά εταιρειών, όπως η Tragkas Georgios Sole Trader Company με έδρα τη Γαλλία, στην οποία ανήκει η πολυτελής κατοικία στη Νίκαια.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενεργοποίηση της εταιρείας Manorgold Ltd. Εμφανίζεται να έχει δημιουργηθεί το 2002 και είναι ακόμη ενεργή και χρησιμοποιήθηκε (τελευταία καταγραφή συναλλαγών της τον Οκτώβριο του 2021) για να αποκρύβει το ακριβές χρηματικό ποσό της αγοραπωλησίας του ακινήτου στην Κέρκυρα.

Εχει συσταθεί στη Βρετανία με έδρα στο Λονδίνο ως πάροχος εταιρικών υπηρεσιών. Ως μέτοχος αυτής της εταιρείας εμφανίζεται κάτοικος Ρεθύμνου που φέρεται ιδιοκτήτης εταιρείας πώληση θαλαμηγών, ο οποίος εμφανίζεται και ως μέτοχος σε παρόμοια εταιρικά σχήματα. Ακόμη ο αποθανών δημοσιογράφος διαχειριζόταν τις εταιρείες Family Line Ltd, που έχει στην ιδιοκτησία της το ακίνητο στο Μαϊάμι και ιδρύθηκε στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους τον Απρίλιο του 2016, η Veer View LLC με έδρα στη Νεβάδα και η Pennview LLC με έδρα στο Ντελαγουέρ.

Εκατομμύρια τα έσοδα, απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Για την απόκτηση της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις, όπως ότι οι εφημερίδες του, για παράδειγμα η «Χώρα» και άλλες, είχαν τεράστια έσοδα από διαφημίσεις κρατικών οργανισμών, της τάξης του 6% της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης, όταν η κυκλοφορία τους ήταν μόλις το 0,3% της συνολικής κυκλοφορίας του ημερήσιου Τύπου.

Οπως γνωστές ήταν και οι άριστες σχέσεις που διατηρούσε με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Και όλα αυτά ενώ εργαζόμενοι στα έντυπά του είχαν προχωρήσει σε καταγγελίες ότι έμεναν απλήρωτοι.

Ακόμη, το 2015 στη δικογραφία που είχε σχηματίσει η Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής υπήρχαν αναφορές (με βάση μαρτυρίες κρατουμένων, χωρίς ωστόσο συνέχεια) ότι ο αποθανών δημοσιογράφος είχε λάβει ποσό πολλών εκατομμυρίων ευρώ από προφυλακισμένο επιχειρηματία, προκειμένου να αναδείξει στην τηλεοπτική εκπομπή που είχε τότε, τα προβλήματα υγείας ώστε να αποφυλακισθεί.

Σχετικές ειδήσεις