Μωβ μέδουσες: Μύθοι και αλήθειες για την απειλή των παραθεριστών
Ο Επαμεινώνδας Χρήστου, ωκεανολόγος – βιολόγος και Διευθυντής Ερευνών της ΕΛΚΕΘΕ μίλησε στο δελτίο της ΕΡΤ και αποκάλυψε πως οι μέδουσες φτάνουν στις ακτές και τι είναι μύθοι και αλήθειες σχετικά με το τσίμπημά τους.
Οι μωβ μέδουσες αναπτύσσονται μόνο σε ανοιχτή θάλασσα και όχι στις ακτές των παραλιών. Το ερώτημα είναι πώς καταλήγουν στις παραλίες και τσιμπάνε ανύποπτους λουόμενους;
Τα θαλάσσια ρεύματα μεταφέρουν τον πληθυσμό των μωβ μεδουσών στις παραλίες. Δε μένουν όμως μόνιμα στις ακτές αλλά μόνο για λίγες μέρες και μετά εξαφανίζονται. Ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει πρωτόκολλο πρόβλεψης για το πότε και που θα «χτυπήσουν» οι μέδουσες.
Τα περισσότερα περιστατικά υπάρχουν στο Αιγαίο. Οι μικρές καταγραφές που υπάρχουν στα νησιά του Ιονίου δε σχετίζονται με το Αιγαίο Πέλαγος. Οι πληθυσμοί αυτοί φτάνουν στα Ιόνια νησιά από τη Δυτική Μεσόγειο και γι’ αυτό παρατηρούνται κάποια περιστατικά και σε Ιταλικές ακτές.
Μύθοι για τις μωβ μέδουσες
Ο ωκεανογράφος θεωρεί ότι το φαινόμενο δεν είναι αυξημένο σε σχέση με το 2021 απλά η διασπορά είναι μεγαλύτερη και όπως αναφέρθηκε παραπάνω αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί και οι αρχές να πάρουν μέτρα για τους πληθυσμούς των μεδουσών.
Η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει είναι να τοποθετηθούν ειδικά δίχτυα μέσα στη θάλασσα για να παγιδεύει τις μέδουσες, όμως αυτό εκτός από το χρηματικό κόστος έχει και περιβαντολογικό
Ακόμα ένας μύθος που ακούστηκε και γράφτηκε πολύ αυτές τις ημέρες είναι τα πλοκάμια των 10 μέτρων. Ο κος Χρήστου ανέφερε ότι οι μωβ μέδουσες έχουν κάποια λεπτά νήματα που μπορεί να φτάσουν το πολύ τα 2 μέτρα και επειδή δε φαίνονται εύκολα μπορεί να σε τσιμπήσουν από απόσταση ενός μέτρου.
Τέλος καταρρίπτεται ο μύθος ότι οι μωβ μέδουσες εμφανίζονται μόνο το καλοκαίρι. Αντιθέτως υπάρχουν και τον χειμώνα σύμφωνα με μαρτυρίες χειμερινών κολυμβητών.
Η παρουσία χελωνών μειώνει την παρουσία των μεδουσών
Η θαλάσσια χελώνα της Νάξου, ο Μάριος που έφαγε πολλές μέδουσες στο νησί αποδείχθηκε ο ήρωας των λουόμενων. Κι όμως είναι αλήθεια ότι οι χελώνες είναι ο βασικότερος θηρευτής των μεδουσών. Αυτό βέβαια εξηγεί το δυσάρεστο γεγονός ότι πολλές φορές καταπίνουν τις σακούλες γιατί τις περνάνε για μέδουσες
Τρόπος προστασίας
Δεν υπάρχουν τρόποι για να αποφύγεις το τσίμπημα από μωβ μέδουσα. Ο μόνος τρόπος είναι να μην τις ψάξει ή να μην τις ενοχλήσει ο λουόμενος. Διαφορετικά όσοι γνωρίζουν από κολύμβηση μπορούν να χρησιμοποιήσουν κολυμβητικά γυαλιά ή μάσκα για να ελέγξουν μήπως υπάρξει κάποιο σμήνος.