Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Ελλάδα ζητά ευρωπαϊκή συνδρομή για την προσπάθεια επανένωσης

«Ένα διαχρονικό έγκλημα κατά του Παγκόσμιου Πολιτισμού συνεχίζεται ακόμη και σήμερα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ελλάδα ζητά ευρωπαϊκή συνδρομή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
IN TIME
4'

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνθηκε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης ζητώντας την ευρωπαϊκή συνδρομή και αλληλεγγύη στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες να επανενώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η ερώτηση που απεύθυνε ο ευρωβουλευτής αναφέρει: «Ένα διαχρονικό έγκλημα κατά του Παγκόσμιου Πολιτισμού συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Παρά την επίσημη θέση της UNESCO για την αναγκαιότητα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα με βάση την αρχή της διατήρησης της ακεραιότητας των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τις προσπάθειες της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών στον τόπο καταγωγής τους και δημιουργίας τους και την επανένωσή τους, το Βρετανικό Μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθούν να απέχουν από κάθε μορφής διάλογο για αυτό το μείζον θέμα του Παγκόσμιου Πολιτισμού». Σημείωσε μάλιστα πως η απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO που εγκρίθηκε ομόφωνα καλούσε τη βρετανική κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα για αυτό το κορυφαίο θέμα Πολιτισμού, την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Με αυτή την απόφαση αναγνωρίζεται μία πάγια θέση της Ελλάδας που έρχεται σε αντίθεση με αυτή της βρετανικής πλευράς ότι το ζήτημα των Γλυπτών αφορά μόνο το Βρετανικό Μουσείο και τη σχέση του με τα ελληνικά μουσεία. Παρ' όλα αυτά το Βρετανικό Μουσείο σε ανακοινώσεις του αφενός δήλωσε ότι δεν υπάρχουν και δεν προγραμματίζονται συνομιλίες με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Μουσείο και αφετέρου ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν εκλάπησαν από το Λόρδο Έλγιν αλλά τα βρήκε στα μπάζα ή βρέθηκαν στα "χαλάσματα" γύρω από Μνημείο. Ένας ανιστόρητος και αστείος ισχυρισμός καθώς η ιστορική αλήθεια είναι ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκλάπησαν από το Λόρδο Έλγιν ενώ πολλές λίθοι της ζωοφόρου και μετόπες του Παρθενώνα πριονίστηκαν βάναυσα και μάλιστα κάποια από τα Γλυπτά έσπασαν στην προσπάθεια καταβίβασής τους. Ενώ ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου ουσιαστικά με πρόσφατες δηλώσεις επανάφερε το θέμα του δανεισμού από το Μουσείο στην Ελλάδα μέρους των Γλυπτών του Παρθενώνα για κάποιο διάστημα και επιστροφή τους στο Λονδίνο. Κάτι που έχει εδώ και χρόνια απορριφθεί από την Ελλάδα καθώς έτσι θα αναγνωρίζονταν ότι η κυριότητα των Γλυπτών ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο.

Λόγω των συνθηκών που εκλάπησαν, η Ελλάδα δεν αποδέχεται και δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο ή στο Ηνωμένο Βασίλειο», προσθέτει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ολοκληρώνοντας ρώτησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι θέση παίρνει σε αυτό το μείζον θέμα Παγκόσμιου Πολιτισμού και πως μπορεί να συνδράμει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να επανενώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο οποίος αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η πρόταση του Πρόεδρου του Βρετανικού Μουσείου

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, εκτίμησε πως υπάρχει πιθανότητα μιας συμφωνίας διαμοιρασμού ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία καθώς η χώρα μας έχει απαιτήσει έντονα την επιστροφή των μαρμάρινων γλυπτών εκεί όπου ανήκουν.

«Πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου θα μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς ένα φορτίο προαπαιτούμενων, χωρίς ένα φορτίο κόκκινων γραμμών», είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του.

Η απάντηση του προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης

Ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, εξέφρασε τη δυσπιστία του για τις δηλώσεις της βρετανικής πλευράς, κάνοντας λόγο για τοποθετήσεις ελιγμού ώστε να σταματήσει ο «θόρυβος» γύρω από το ζήτημα της επιστροφής.

«Το αίτημα αυτό είναι ένας ελιγμός για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα γλυπτά χωρίς να είναι πραγματική λύση. Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του», τόνισε ο πρόεδρος ως απάντηση στον επικεφαλή του Βρετανικού Μουσείου.