ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΚΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Ξεκάθαροι οι ειδικοί: «Αν επιδεινωθεί η κατάσταση και καταλάβουμε πως ξεφεύγει, θα λάβουμε μέτρα»
«Αν επιδεινωθεί η κατάσταση και καταλάβουμε πως ξεφεύγει, θα λάβουμε μέτρα», τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας έκρουσαν το πρωί της Παρασκευής ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Αμφότεροι μίλησαν για νέα μέτρα αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο. «Αν δούμε ότι τα πράγματα επιδεινώνονται και κατευθύνονται προς ένα σημείο που δεν θέλουμε, θα υπάρξει αναθεώρηση των μέτρων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην υποχρεωτικότητα της μάσκας. «Το να έχουμε σε κάθε κλειστό χώρο έναν αστυνομικό να κόβει πρόστιμα για να κάνουμε αυτό που πρέπει, δεν μας τιμά ως κοινωνία, μετα από δυόμιση χρόνια πανδημίας. Αν φτάσουμε σε ένα σημείο αναπόφευκτο, η πολιτεία είναι εδώ για να πάρει μέτρα», επανέλαβε.
Ο κ. Σαρηγιάννης από την πλευρά του επεσήμανε ότι «στην πραγματικότητα αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η αρχή του έκτου κύματος». «Στο χέρι μας είναι να αποφύγουμε την κορύφωσή του», πρόσθεσε και υπενθύμισε ότι στις 22 Δεκεμβρίο είχε κάνει λόγο για 50.000 κρούσματα λόγω της «Όμικρον», αριθμός που επιβεβαιώθηκε μία εβδομάδα αργότερα.
«Η ανάπτυξη της διασποράς των στελεχών Ο-4 και Ο-5 σε συνδυασμό με την παντελή σχεδόν έλλειψη μέτρων προστασίας και τον χαμηλό αριθμό τεστ μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός 6ου κύματος της πανδημίας», κατέληξε ο καθηγητής, επισημαίνοντας τη σημασία του καλού αερισμού και της απολύμανσης στους κλειστους χώρους, ειδικότερα στις δημόσιες υπηρεσίας και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Επανέρχεται η μάσκα;
Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, με παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε πως οι αρμόδιοι οφείλουν σύντομα να επαναφέρουν τη μάσκα σε κλειστούς χώρους, όπως είναι τα αεροπλάνα και τα σούπερ μάρκετ, αν δεν θέλουν να δουν νέα έξαρση της πανδημίας εν μέσω τουριστικής περιόδου.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορoνοϊού αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικής αύξησης που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον. Η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης ΚΝ95 μάσκας και στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά, τουριστικά λεωφορεία) και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού (αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ) είναι σοφή και υπεύθυνη απόφαση. Τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο».
Δ. Παρασκευής, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ: «Το τελευταίο 10ήμερο παρουσιάζεται αυξητική τάση»
Στο ίδιο μήκος κύματος -ως προς την παραδοχή της αύξησης των κρουσμάτων- είναι και άλλοι ειδικοί, όπως είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δ. Παρασκευής, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καθώς δηλώνει πως «το τελευταίο 10ήμερο παρουσιάζεται αυξητική τάση ειδικά στην Αττική αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς».
Τζανάκης στο Newsbomb.gr: «Είμαστε στην απαρχή του 6ου κύματος»
Μετά από μια περίοδο 10 εβδομάδων κατά την οποία μειώνονταν τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ευρώπη έφτασε στο τέλος της και ένα νέο κύμα μολύνσεων είναι αναπόφευκτο, αν οι πολίτες δεν τηρήσουν τα ατομικά μέτρα προστασίας.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στη νέα έξαρση του κορονοϊού με φόντο την επικράτηση νέων μεταλλάξεων.
«Εδώ και μέρες έχουμε προειδοποιήσει ότι επίκειται μία έξαρση. Είμαστε στην απαρχή του 6ου κύματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε χαλαρώσει», ανέφερε αρχικά.
Για τα στελέχη Όμικρον 4 και Όμικρον 5, ο κ. Τζανάκης είπε πως «έχουν επικρατήσει σχεδόν πλήρως πλέον, και αυτή τη στιγμή το 30 – 40% του πληθυσμού, υπάρχει μία εικόνα αυξανόμενου δείκτη μεταδοτικότητας, και είναι ο κεντρικός τομέας Αθηνών, όλη σχεδόν η Αττική, ο Πειραιάς, η Κρήτη. Μιλάμε για ένα ποσοστό που έχει ανοδική τάση. Πολλά κρούσματα δεν προσμετρώνται, καθώς δεν δηλώσουν τα τεστ, δεν κάνουν rapid. Εάν έκαναν όλοι rapid τότε δεν θα μιλούσαμε για 9.000 κρούσματα, αλλά για 15.000 κρούσματα ημερησίως. Ωστόσο, εάν αυτά τα στελέχη ακολουθήσουν το μοτίβο της Όμικρον 2 τότε δεν θα έχουμε πίεση στο υγειονομικό σύστημα», πρόσθεσε.
«Σε ότι αφορά τα μέτρα, θα πρέπει όλοι να τηρήσουμε το μέτρο της ατομικής ευθύνης και διατηρήσουμε τη μάσκα όπου νιώθουμε ανασφάλεια», κατέληξε.