Λινού στο Newsbomb.gr: Με χαρακτηριστικά της «Δ» οι μεταλλάξεις της Όμικρον - Πού να φοράμε μάσκα
Κορονοϊός: Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μίλησε στο Newsbomb.gr και τόνισε ότι είναι ανάγκη να επιστρέψει η χρήση της μάσκας και οι αποστάσεις στους εσωτερικούς χώρους - Τι ανέφερε σε σχέση με τις μεταλλάξεις της Όμικρον
Σε μια περίοδο που η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο μεγαλώνει οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα έκτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα το οποίο είναι σε εξέλιξη.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στο νέο κύμα κορονοϊού, στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τα χαρακτηριστικά των νέων μεταλλάξεων ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον.
«Οι μεταλλάξεις ΒΑ.4 και ΒΑ.5 φαίνεται ότι είναι περισσότερο μεταδοτικές σε σχέση με την "2" και τώρα οι ειδικοί συζητούν το θέμα της νόσησης αφού όλα δείχνουν ότι αυτές οι δύο νέες υποπαραλλαγές είναι πιο ισχυρές και σε αυτό το θέμα. Μάλιστα φαίνεται ότι έχουν χαρακτηριστικά της Δέλτα», ανέφερε η Αθηνά Λινού.
Και πρόσθεσε: «όσον αφορά την πορεία των κρουσμάτων θα πρέπει να πούμε ότι ο αριθμός τους εξαρτάται από τα τεστ που γίνονται. Με απλά λόγια αν αυτό το διάστημα κάναμε 300.000 με 400.000 τεστ τότε δεν θα ήταν απίθανο αν βλέπαμε να καταγράφονται 20.000 κρούσματα ημερησίως».
Τέλος, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε και στην χρήση της μάσκας τονίζοντας ότι πρέπει να επιστρέψει άμεσα στα μέσα μεταφοράς όπως τα αεροπλάνα, τα τρένα, τα πλοία και τα λεωφορεία. «Επίσης σε επαγγελματικούς χώρους που οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο η μάσκα θα πρέπει με αυτά τα δεδομένα που δημιουργού οι δύο νέες μεταλλάξεις της Όμικρον θα πρέπει να είναι ξανά υποχρεωτική», σημειώνει η κα. Λινού.
Τι ξέρουμε για τις νέες μεταλλάξεις
Το επιστημονικό περιοδικό «Nature» παρουσίασε πληροφορίες για τα δύο νέα μέλη της «οικογένειας» της Όμικρον. Ειδικότερα το έγκυρο περιοδικό αναφέρει:
1. Τι είναι οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5;
Οι δύο νέες υποπαραλλαγές μοιάζουν περισσότερο στην Όμικρον 2 (ΒΑ.2) από ό,τι στην αρχική (ΒΑ.1). Όμως φέρουν τις δικές τους μοναδικές μεταλλάξεις, μεταξύ άλλων αλλαγές (καλούμενες L452R και F486V) στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού, διευκολύνοντας πιθανώς τόσο την πρόσδεσή του στα ανθρώπινα κύτταρα, όσο και την αντοχή του. Είναι πιθανό ότι οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5 έχουν προέλθει από την Όμικρον 2, ενώ οι επιστήμονες θεωρούν επίσης πιθανό ότι πολλές αλληλουχίες γονιδιωμάτων που έχουν ταξινομηθεί ως Όμικρον 2 στις δημόσιες βάσεις γενετικών δεδομένων, στην πραγματικότητα είναι ΒΑ.4 ή ΒΑ.5. Αν όντως αυτό έχει συμβεί, τότε οι επιστήμονες μπορεί να έχουν υποτιμήσει την εξελικτική πορεία των δύο νέων υποπαραλλαγών.
2. Γιατί κερδίζουν έδαφος παγκοσμίως;
Συνήθως το πλεονέκτημα ενός ιού είναι ότι έχει υποστεί βιολογικές αλλαγές που του επιτρέπουν να μολύνει περισσότερους ανθρώπους πιο γρήγορα. Στην περίπτωση των ΒΑ.4 και ΒΑ.5 φαίνεται πως η εξάπλωσή τους κυρίως οφείλεται στην ικανότητά τους να μολύνουν ανθρώπους που είχαν ανοσία στις προηγούμενες μορφές της Όμικρον και στις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού.
Ο υπολογιστικός βιολόγος Κρίστιαν Αλτχάους του ελβετικού Πανεπιστημίου της Βέρνης εκτιμά ότι το μέγεθος του νέου κύματος των ΒΑ.4 και ΒΑ.5 θα ποικίλει από χώρα σε χώρα και «μπορεί να είναι 5% σε μερικές χώρες και 30% σε άλλες. Όλα θα εξαρτηθούν από το προφίλ ανοσίας κάθε χώρας». Οι χώρες έχουν διακριτά ανοσιακά προφίλ, επειδή διαφέρουν τόσο όσον αφορά το ιστορικό των κυμάτων Covid-19, όσο και το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού τους.