Αττικό Πάρκο: «Πόλεμος» του ιδρυτή με τη Φιλοζωική για τον χιμπατζή - «Μπορούσε να σωθεί»
Η θανάτωση χιμπατζή που το έσκασε από το κλουβί στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η θανάτωση χιμπατζή, που το έσκασε από το κλουβί του, από τους υπεύθυνους του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, βάσει του πρωτοκόλλου ασφαλείας για την ασφάλεια επισκεπτών και προσωπικού του πάρκου, με φιλοζωικές συλλογικότητες να αντιδρούν γενικότερα για τη λειτουργία ζωολογικών κήπων.
Τι δήλωσε για την ασφάλεια του πάρκου ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου
Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, που αποτελεί πολύ δημοφιλή προορισμό για Αθηναίους και επισκέπτες, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, εξέφρασε στο Newsbomb.gr τη θλίψη του για το συμβάν, λέγοντας πως «φροντίζαμε το ζώο τα τελευταία 15 χρόνια, φανταστείτε πώς νιώθουμε εμείς. Είναι μια τραγική ιστορία. Έπρεπε να τηρηθεί το πρωτόκολλο, ήταν αναπόφευκτο αυτό που έγινε».
Ο κ. Λεσουέρ ανέφερε ότι «το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει πιστοποίηση EAZA, και για να γίνεις μέλος χρειάζονται υψηλά κριτήρια λειτουργίας», και τόνισε πως «η ευζωία των ζώων είναι εξαιρετική, δεν ακολουθούμε απλά τις διεθνείς προδιαγραφές, αλλά τις ξεπερνούμε. Πρέπει ο κόσμος να ξέρει ότι όλα τα ζώα που έχουμε είναι γεννημένα σε αιχμαλωσία - 4η, 5ης και 6ης γενιάς, δηλαδή, γεννημένα σε ζωολογικά πάρκα. Τα προγράμματα διατροφής τους είναι τα καλύτερα, η υγεία τους παρακολουθείται καθημερινά από εξειδικευμένους κτηνιάτρους, ενώ οι χώροι όπου ζουν είναι μεγαλύτεροι από ότι προβλέπεται στις προδιαγραφές».
Φιλόζωοι: Οι ευθύνες του ζωολογικού πάρκου είναι τεράστιες
Η Νατάσσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, μίλησε στο Newsbomb.gr επισημαίνοντας ότι με αφορμή το περιστατικό με την απόδραση και θανάτωση του χιμπατζή, ήρθε ο καιρός να ληφθούν δραστικές αποφάσεις.
Η κα. Μπομπολάκη ξεκαθάρισε πως το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι το μόνο στην Ελλάδα με νόμιμη άδεια ζωολογικού κήπου, που πληροί δηλαδή τις προϋποθέσεις βάσει Προεδρικού Διατάγματος και ευρωπαϊκής οδηγίας να λειτουργεί ως τέτοιο. Ωστόσο, όπως τονίζει, φαίνεται πια πόσο «επικίνδυνος έχει γίνει ο χώρος αυτός για τους επισκέπτες». Είναι συγκυριακό το ότι δεν έχουμε τραυματισμό ή θάνατο ανθρώπου.
Η Νατάσσα Μπομπολάκη, θέτει ζήτημα γενικότερων τεχνικών υποδομών καθώς «πέθαναν τα τζάγκουαρ, πρόσφατα κατέρρευσε μια οροφή και δραπέτευσαν περίπου 40 εξωτικά πουλιά και φυσικά είναι και το θέμα των δελφινιών. Έχουν πεθάνει 6 από αυτά από ότι μαθαίνουμε, ενώ υπάρχει και δικαστική απόφαση για το κλείσιμο της πισίνας, που δεν εφαρμόζεται».
Μάλιστα, η ΠΦΠΟ έχει αποστείλει επιστολές στα υπουργεία Παιδείας και Περιβάλλοντος, ζητώντας «οι χώροι αυτοί να μην είναι επισκέψιμοι από παιδιά, λόγω επικινδυνότητας».
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣΩστόσο, η Νατάσσα Μπομπολάκη ξεκαθαρίζει: «Το αίτημά μας δεν είναι να κλείσει το Αττικό Πάρκο, φιλοξενεί χιλιάδες ζώα, που θα πάνε αυτά... Το αίτημά μας είναι η μετατροπή του σε κέντρο διάσωσης και περίθαλψης της Άγριας Ζωής με χρηματοδότηση από το κράτος και εξειδικευμένο προσωπικό, με γνώσεις για τη διαχείριση και τον σεβασμό των ζώων».
Σχετικά, τέλος, με το θλιβερό συμβάν και τη θανάτωση του χιμπατζή, η Νατάσσα Μπομπολάκη θεωρεί ότι οι ευθύνες του ζωολογικού πάρκου είναι τεράστιες. «Θα μπορούσε να έχει σωθεί, αν το προσωπικό είχε τις κατάλληλες γνώσεις. Δεν άκουσαν εκείνη την ημέρα ότι έγινε καυγάς ανάμεσα στα ζώα; Στον χώρο που βρισκόταν ο χιμπατζής ήταν και άλλοι μικρότεροι ηλικιακά από αυτόν. Τα μικρότερα λοιπόν ξεκίνησαν να επιτίθονται στον μεγάλο για να του πάρουν την αρχηγεία. Θα έπρεπε να τα χωρίσουν. Όπως καταλαβαίνετε για να γίνει η εφαρμογή του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου θανάτωσης που επικαλούνται, θα έπρεπε να έχει γίνει πρωτύτερα η εφαρμογή όλων των άλλων πρωτοκόλλων ασφάλειας και φύλαξης των ζώων. Προφανώς δεν έγινε και για αυτό καταλήξαμε σε αυτό».
Το χρονικό της θανάτωσης του χιμπατζή
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο χιμπατζής που θανατώθηκε ήταν ο μεγαλύτερος από τους εννέα χιμπατζήδες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ηλικίας 27 ετών και ύψους περίπου 1,80 μέτρα.
Kατάφερε να περάσει πάνω από τα ψηλά ηλεκτροφόρα σύρματα και την τάφρο με το νερό που υπάρχει περιμετρικά και βγήκε στον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου.
Το έσκασε ύστερα από επεισόδιο με άλλους χιμπατζίδες
Οι υπεύθυνοι του πάρκου δεν μπόρεσαν να τον πιάσουν και αποφάσισαν να τον θανατώσουν. Το ζώο ύστερα από επεισόδιο με άλλους χιμπατζίδες, έφυγε από το πάρκο. Οι υπεύθυνοι ενεργοποίησαν το πρωτόκολλο ασφαλείας, ενημέρωσαν την αστυνομία και απομόνωσαν τους επισκέπτες. Ο χιμπατζής, με συντονισμένες κινήσεις, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας. Η εξουδετέρωσή του κρίθηκε απαραίτητη 20 λεπτά αργότερα.
Η ανακοίνωση του Πάρκου για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι την εξουδετέρωση του ζώου στο λογαριασμό του στο Instagram
«Σήμερα [σσ. το Σάββατο (25/06)] το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου. Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους».