Οι πρόωρες εκλογές, οι συνεργασίες και τα ήρεμα νερά
Μετά τη Σύνοδο της Μαδρίτης και την αλλαγή στάσης από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος απέφυγε να θέσει, θεσμικά, κάποιο ζήτημα εναντίον της Ελλάδας, άνοιξε και πάλι η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών αλλά και των επικείμενων συνεργασιών που διαφαίνονται στον ορίζοντα.
Παρά το γεγονός ότι επίσημα από το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν να ανοίξουν οποιοδήποτε θέμα για κάλπες, είναι γνωστό ότι οι βουλευτές όλων των κομμάτων έχουν ήδη ξεκινήσει να λιώνουν σόλες στις περιφέρειές τους προκειμένου να κρατούν ζεστό το κομματικό ακροατήριο και τους ψηφοφόρους. Μάλιστα στο δημόσιο διάλογο έχει πέσει ήδη στο τραπέζι και ο λόγος για τον οποίο θα γίνουν εκλογές όταν και εφόσον προκηρυχθούν. Ποιος είναι αυτός; Τον αποκάλυψε χθες Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Το Σύνταγμα επιτρέπει τη διάλυση της Βουλής προ της συμπληρώσεως τετραετίας μόνο «για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπισθεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» (άρθρο 41 παράγραφος 2).
Ποιο είναι το εθνικό θέμα «εξαιρετικής σημασίας» που επιβάλλει τις πρόωρες εκλογές κανένας δεν το λέει, ούτε καν αναφέρεται τέτοιο θέμα. Το αποκάλυψε λοιπόν ο κ. Γεραπετρίτης λέγοντας τα εξής: «Το Σύνταγμα αναφέρει ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο για τον οποίο μπορεί να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές και αυτό είναι ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Θέλω να σας πω ότι αν οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, τότε θα γίνει για γνήσιο, κρίσιμο εθνικό θέμα». Άρα, αν και εφόσον αποφασίσει ο πρωθυπουργός για πρόωρες κάλπες θα επικαλεστεί την τουρκική προκλητικότητα, νομίζω γίνεται αντιληπτό.
Κατά τα λοιπά οι συζητήσεις που γίνονται στην Πειραιώς αυτή την περίοδο για τις πρόωρες εκλογές θέλουν την 20η Αυγούστου ως ημερομηνία - κλειδί για τις αποφάσεις και τις σχετικές ανακοινώσεις και κατ’ επέκταση έρχεται πιο κοντά η ημερομηνία των εκλογών οι οποίες τοποθετούνται σε μια από τις Κυριακές 18 ή 25 Σεπτεμβρίου.
Με βάση τα παραπάνω έχουν φουντώσει για τα καλά και οι συζητήσεις γύρω από τα ενδεχόμενα συνεργασιών. Άλλοι τις θέλουν από την πρώτη Κυριακή κι άλλοι τις τοποθετούν στην δεύτερη… Με βάση όλα αυτά πλέον έχει ανοίξει η συζήτηση για τις συνεργασίες κυρίως ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στους εν δυνάμει κυβερνητικούς του εταίρους, ενώ από πλευράς κυβέρνησης είναι χαρακτηριστικό της στρατηγικής της για να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων της αφήνει να αιωρείται το ενδεχόμενο και τρίτων εκλογών. Πρώτος και καλύτερος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασιών ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής και μάλιστα ζήτησε οι όποιες συγκλίσεις να είναι επί τη βάσει προγραμμάτων και μάλιστα πριν πάμε σε εκλογές. Στον αντίποδα όλων αυτών ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας θέσει τον πήχη για μια καθαρή πρωτιά – νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως προϋπόθεση για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης εντείνει τις πιέσεις του προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ σε συνέχεια των δηλώσεων Τσακαλώτου δεν ξεκόβει τη συζήτηση για συνεργασία με το Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, «θα επιθυμούσαν μια κυβέρνηση προοδευτική στην Ελλάδα με τη συνεργασία του μεγαλύτερου κόμματος της ευρύτερης Αριστεράς, με το μικρότερο κόμμα του χώρου αυτού της Κεντροαριστεράς». Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα, δηλώνει ότι δεν είναι τόσο σίγουρος ότι ο Βαρουφάκης θα μπει στην Βουλή…
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας απαντά κατηγορηματικά «όχι» σε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξηγώντας ότι «υγιείς συνεργασίες δεν είναι μεταξύ των δυο βασικών πόλων του πολιτικού συστήματος, είναι έκαστου πόλου κάθε φορά, του ενός εκ των δύο, με δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να βρίσκει προγραμματική σύγκλιση».
Ωστόσο προσθέτει έναν αστερίσκο για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ σε περίπτωση εθνικού κινδύνου. «Η συνεργασία των δυο βασικών πόλων μπορεί να συμβεί μονάχα σε πάρα πολύ έκτακτες περιόδους εθνικού κινδύνου, εθνικής ανάγκης. Ας ευχηθούμε όλο ότι δεν θα ζήσουμε τέτοιες περιόδους» τονίζει χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κορυφώνονται οι ζυμώσεις των συνεργασιών
Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης επικρίνει την κυβέρνηση για έλλειψη σοβαρότητας και τονίζει πρέπει να γίνουν εκλογές για να φύγει αυτή η κυβέρνηση, ενώ για το κλίμα εκλογολογίας σημειώνει ότι «η ευθύνη των εκλογών βαραίνει ένα πρόσωπο, τον πρωθυπουργό και κανέναν άλλον».
«Έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία δεν έχει τη δύναμη και το θάρρος να πει ότι: ‘’Ναι, πάω σε ένα δύσκολο χειμώνα, πιθανόν επειδή δημοσιονομικά έχω κάνει λανθασμένες επιλογές τα τελευταία χρόνια, δεν σηκώνω το βάρος αυτού του χειμώνα και επειδή δεν θέλω να έχω περισσότερη φθορά οδηγώ τη χώρα σε εκλογές’’. Το να ψάχνει να βρει δικαιολογίες, να αλλάζει τις λέξεις και από το: ‘’πηγαίνω στο τέλος της τετραετίας” να αναφέρει τώρα: “θέλω να γίνουν στο τέλος της τετραετίας’’, δεν είναι σοβαρά πράγματα».
Σε ότι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει: «Είναι συνταγματικό ατόπημα να θεωρούμε ότι η πρώτη εκλογή, όπως λέει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, είναι βατήρας για να πετύχουν την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Υπάρχει εκλογικός νόμος, ψηφισμένος από το ελληνικό κοινοβούλιο, είναι η απλή αναλογική. Διαφωνήσαμε στον τρόπο που έγινε αυτή η απλή αναλογική, γιατί μια σοβαρή απλή αναλογική έπρεπε να δίνει και ανάλογο χρόνο –όπως στο γερμανικό σύστημα– για προγραμματικές συμμαχίες και συζητήσεις των κομμάτων […]. Εμείς λέμε ξεκάθαρα, θα πάμε με τις ιδέες μας, με τις θέσεις μας. Θέλουμε να έχουμε μια ισχυρή εντολή. Όσο πιο ισχυροί είμαστε τόσο πιο πολλές πιθανότητες ο ελληνικός λαός να έχει και σταθερότητα και μια προοδευτική κυβέρνηση με τη σοσιαλδημοκρατία στον αξιακό της πυρήνα». Πρακτικά ο κ. Ανδρουλάκης θέλει συνεργασία από την πρώτη Κυριακή και «προοδευτική κυβέρνηση» με κορμό τη σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ!
Ακριβώς τον ίδιο όρο χρησιμοποιεί και ο κ. Τσίπρας αλλάζοντας το κυβέρνηση σε διακυβέρνηση. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για «προοδευτική διακυβέρνηση» με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Βεβαίως όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές οι συζητήσεις αυτές θα πυκνώνουν και πολλές από τις αρχικές εκτιμήσεις και στρατηγικές όλων των κομμάτων θα αλλάξουν και θα διαμορφωθούν ανάλογα με τις συνθήκες.