Τα δάση στην Ελλάδα απειλούνται με εξαφάνιση – Καταστροφική η επίδραση των πυρκαγιών στη χώρα

Περισσότερο από το 13,8% της συνολικής έκτασης της χώρας έχει γίνει «στάχτη». Ειδικοί μιλούν στο Newsbomb.gr και εξηγούν πως οι φωτιές έχουν επιταχύνει την κλιματική κρίση.
Οι καταστροφικές επιπτώσεις των πυρκαγιών στην Ελλάδα
INTIME / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
8'

Δάση στην Ελλάδα υπό εξαφάνιση...πως αλλιώς να θέσει κανείς αυτό το θέμα όταν ο πνεύμονας της πατρίδας μας, που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας και πρέπει να τον παραδώσουμε στα παιδιά μας συρρικνώνεται κάθε Καλοκαίρι και δυστυχώς με γεωμετρική πρόοδο.

Πριν καλά-καλά μπει ο Ιούλιος, στο ίδιο έργο, ξανά, θεατές. Πύρινες γλώσσες να καταπίνουν πάλι εκατοντάδες στρέμματα πρασίνου.

Μόνο την εβδομάδα που πέρασε εκδηλώθηκαν περισσότερες 355 πυρκαγιές στα δάση της χώρας μας. Μόνο στην Ιτέα καταστράφηκε έκταση 12.153 στρεμμάτων, μεγάλο μέρος της οποίας είναι εντός της προστατευμένης ζώνης του Δελφικού Τοπίου.

Το Πυροσβεστικό Σώμα σε διάστημα 7 ημερών κλήθηκε να επέμβει σε 882 αστικές πυρκαγιές και 657 παροχές βοηθείας.

Με γυμνό μάτι κανείς αντιλαμβάνεται πως το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο και ταυτόχρονα δυσεπίλυτο. Την ίδια ώρα τα οικοσυστήματα μειώνονται δημιουργώντας ρήγμα στην ασπίδα του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να επιταχύνονται οι διαδικασίες της κλιματικής κρίσης.

Η φωτιά είχε περάσει και από εδώ τον Αύγουστο του 2021

Μιχάλης Πετράκης, περιβαλλοντολόγος: Πληγές μεγάλες για το περιβάλλον μας, αλλά και τη ζωή μας

Μια άποψη που διατυπώνει μιλώντας στο Newsbomb.gr ο διακεκριμένος περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Πετράκης είναι πως οι πυρκαγιές εκτός από τη οφθαλμοφανή καταστροφή προκαλούν μακροχρόνια προβλήματα που δεν διορθώνονται «ανοίγοντας» τρύπες στον πράσινο πνεύμονα που δεν κλείνουν με ότι αυτό συνεπάγεται.

Συγκεκριμένα λέει «Όλες αυτές οι καταστροφές που καταγράφονται τις τελευταίες δεκαετίες απορυθμίζουν τα μικροκλίματα σε πολλές περιοχές. Δημιουργούν ένα καταστροφικό ντόμινο με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να είναι ανησυχητικές καθώς επηρεάζεται το συνολικό κλίμα. Αναμφισβήτητα ζούμε την κλιματική κρίση. Την ίδια ώρα η συρρίκνωση των δασών που έχει ως αποτέλεσμα μείωση του οξυγόνου, ενώ παρατεταμένη ξηρασία επιδεινώνει την κατάσταση. Υπάρχει απότομη αλλαγή του μικροκλίματος στα σημεία που κάηκαν ολοσχερώς. Αλλάζει η θερμοκρασία και αναστρέφεται η κλιματική ισορροπία. Όλα αυτά σημαίνουν πληγές μεγάλες για το περιβάλλον μας».

Ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Πετράκης (πάνω αριστερά) μιλώντας στο Newsbomb.gr κάνει λόγο για περιβαλλοντική ανισορροπία

Kωστής Γριμάνης υπεύθυνος για θέματα κλίματος & ενέργειας της Greenpeace Greece: Ασπίδα προστασίας απέναντι στην κλιματική κρίση τα υγιή και πλούσια οικοσυστήματα

O Kωστής Γριμάνης είναι υπεύθυνος για θέματα κλίματος & ενέργειας της Greenpeace Greece και μιλώντας στο Newsbomb.gr σκιαγραφεί την κατάσταση που δημιουργείται από τις φωτιές στην Ελλάδα. Εξηγεί πως απορρυθμίζουν το οικοσύστημα, ποιες είναι οι επιπτώσεις τους και αν αποτελούν επιταχυντή της κλιματικής κρίσης. Τονίζει με δραματικούς τόνους πως πολλά οικοσυστήματα έχουν ήδη πληγεί βαρύτατα και κάθε πυρκαγιά επιδεινώνει το πρόβλημα. Η αναγέννηση ενός δάσους χρειάζεται δεκαετίες και μεγάλη προσοχή να μην διακοπεί από νέες καταστροφές. Ταυτόχρονα επισημαίνει πως μπορούμε εμείς ως πολίτες να προστατεύσουμε το περιβάλλον.

Ξανά καλοκαίρι, ξανά φωτιές... Πώς απορρυθμίζουν το οικοσύστημα; Ποιες είναι οι συνέπειες τους;

«Καταρχήν, ορισμένες πυρκαγιές είναι φυσικός τρόπος αναζωογόνησης δασών και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποτελούν μέρος του κύκλου ζωής και αναγέννησης ενός οικοσυστήματος. Όμως, έχουμε εξαιρετικά καλούς λόγους να τις φοβόμαστε και να ανησυχούμε για τις επιπτώσεις τους. Πολλά οικοσυστήματα έχουν ήδη πληγεί βαρύτατα και κάθε πυρκαγιά επιδεινώνει το πρόβλημα. Η αναγέννηση ενός δάσους χρειάζεται δεκαετίες και μεγάλη προσοχή να μην διακοπεί από νέες καταστροφές. Ταυτόχρονα, η κλιματική κρίση αυξάνει τον κίνδυνο λόγω παρατεταμένης ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών και ακραίων καιρικών φαινομένων. Η ανεξέλεγκτη δόμηση και ανθρώπινη δραστηριότητα κοντά ή εντός δασικών περιοχών περιορίζει την έκτασή τους και τη δυνατότητά τους να ανακάμψουν ενώ την ίδια στιγμή θέτει σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες. Τέλος, υπάρχουν σοβαρά και διαχρονικά λάθη στον κρατικό σχεδιασμό διαχείρισης και προστασίας των οικοσυστημάτων της χώρας μας. Όλοι αυτοί οι λόγοι συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση των ήδη ευαίσθητων οικοσυστημάτων.

Η συνέπεια είναι η μείωσή τους, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την οικονομία ολόκληρης της χώρας. Έχουμε, λοιπόν, κάθε λόγο να ζητάμε μέτρα προστασίας με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, κάτι που θα έπρεπε να έχει ήδη συμβεί πριν φτάσει το καλοκαίρι».

O Kωστής Γριμάνης (πάνω δεξιά) είναι υπεύθυνος για θέματα κλίματος & ενέργειας της Greenpeace Greece και μιλάει στο Newsbomb.gr

Η Κλιματική Κρίση επιταχύνεται με αυτές τις καταστροφές;

«Τα υγιή και πλούσια οικοσυστήματα αποτελούν ασπίδα προστασίας απέναντι στην κλιματική κρίση την οποία ήδη βιώνουμε. Όσο περιορίζονται, τόσο μειώνεται η προστασία που μπορούν να παράσχουν. Η λύση υπάρχει και βρίσκεται σε δύο άξονες: ραγδαία μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με ταυτόχρονη προστασία και ενίσχυση των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η ελληνική πολιτεία οφείλει να λάβει σοβαρά, δραστικά μέτρα και στους δύο άξονες, πράγμα που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής και εμείς οι πολίτες πρέπει να διεκδικήσουμε».

Πώς μπορούμε εμείς ως πολίτες να δράσουμε ενάντια σε αυτή την καταστροφή, με σκοπό να σώσουμε το περιβάλλον

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Καταρχήν, φροντίδα και προστασία του πράσινου όπου κι αν βρισκόμαστε, συμπεριλαμβάνοντας το αστικό και περιαστικό πράσινο. Ενημέρωση και σεβασμός προς την φύση με ιδιαίτερη προσοχή να μην την επιβαρύνουμε άθελά μας – με την ευκαιρία να πούμε εδώ πως η προστασία της θάλασσας είναι εξίσου σημαντική με την προστασία των δασών. Υπάρχει, όμως, κάτι ακόμα που συχνά ξεχνάμε πως περνάει από το δικό μας χέρι. Οι άνθρωποι με την εξουσία και την υποχρέωση να προστατεύσουν τη φύση είναι οι πολιτικοί που εκλέγουμε εμείς, οι πολίτες. Σε άλλες χώρες, οι πολιτικοί σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο κρίνονται αυστηρά για τη στάση τους και τις δεσμεύσεις τους σε θέματα κλιματικής κρίσης και προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι καλή στιγμή να αξιολογήσουμε κι εμείς τους πολιτικούς της προτίμησής μας με αντίστοιχα κριτήρια».

Η εικόνα στο διάστημα 1980 - 2020 και το αρνητικό ρεκόρ του 2021

Η καταστροφική επίδραση των πυρκαγιών στην ΕλλάδαNewsbomb.gr / Ζωή Κατσιγιάννη

Σε 40 χρόνια έγινε στάχτη το 13,8% της συνολικής έκτασης της χώρας

Από το 1980 μέχρι το 2020 έχει καταστραφεί από τις συνολικά προκληθείσες (56.326) δασικές πυρκαγιές συνολική έκταση (18.190.592) στρεμμάτων, που αντιστοιχεί στο 13,8% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας.

Κάηκε δηλαδή έκταση ίση συνολικά με την συνολική έκταση της Πελοποννήσου και της Αττικής

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος ετήσιος αριθμός των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα σε αυτά τα 41 χρόνια είναι 1.373,8, ενώ ο μέσος ετήσιος αριθμός των καμένων αγροτοδασικών εκτάσεων είναι 443.672,9 στρέμματα.

Στάχτη, καπνοί και καμένη γηNicoletta Zarifi2_Greenpeace

Το 2021

«Η περσινή χρόνια να μην γυρίσει ποτέ ξανά», λένε στα πηγαδάκια τους οι πυροσβέστες και δεν έχουν άδικο καθώς Το 2021 κατατάσσεται ως μακράν το χειρότερο έτος των τελευταίων 13 χρόνων σε ό,τι αφορά στη συνολική καμένη έκταση της χώρας μας. Γεγονός το οποίο επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Από τις 29 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου, 1.008.740 στρέμματα κάηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση τα δεδομένα του EFFIS.

Ειδικότερα, και με βάση τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές, κατά τη διάρκεια του 2021 χαρτογραφήθηκαν στη χώρα μας 84 συμβάντα δασικών πυρκαγιών, τα οποία κατέκαψαν συνολική έκταση που ξεπερνά τα 1.300.000 στρέμματα. Η συγκεκριμένη επίδοση είναι η χείριστη της περιόδου 2008 – 2021, με τη συνολική καμένη έκταση του 2021 να προσεγγίζει το άθροισμα των καμένων εκτάσεων της πιο πρόσφατης οκταετίας (2013 – 2020).

Κυψέλες δίπλα από καμένο δάσοςConstantinos Stathias_Greenpeace

Στοιχεία που τρομάζουν

  • Οι περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών από δασικές πυρκαγιάς παρατηρούνται στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στην Βορειοανατολική Αττική
  • Η Βορειοανατολική Αττική είναι η πιο πυρόπληκτη Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Αττικής.
  • Η πιο πυρόπληκτη Περιφέρεια της Ελλάδας τόσο σε αριθμό δασικών πυρκαγιών όσο και σε καμένες εκτάσεις κατά τα τελευταία 21 έτη είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και εντός αυτής η πιο πυρόπληκτη Περιφερειακή Ενότητα είναι η Π.Ε. Ηλείας
  • Η Πελοπόννησος είναι η Περιφέρεια της Ελλάδας με τις περισσότερες καμένες εκτάσεις από τις πιο καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.
  • Οι περισσότερες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές προκλήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας.

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Η ιστορία της Ελλάδας από το 1834 έως το 1940 πίσω από τις... ρεκλάμες

Ταχύπλοα και υπερτουρισμός «πληγώνουν» τις θάλασσές μας

Διακοπές 2022: Πιο φθηνά στο Παρίσι, παρά στη Σαντορίνη...

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ