«Φεγγάρι του Ελαφιού»: Μάγεψε η μεγαλύτερη υπερπανσέληνος του 2022 (pics)
Πανσέληνος Ιουλίου: Το πιο φωτεινό φεγγάρι του 2022 έκανε την εμφάνισή του τη νύχτα της Τετάρτης.
Το βράδυ της Τετάρτης σημειώθηκε η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη πανσέληνος για ολόκληρο το 2022.
Όσοι κοίταξαν τον ουρανό είδαν τη πανσέληνο του Ιουλίου, η οποία ονομάζεται το «Φεγγάρι του Ελαφιού». Πρόκειται για τη δεύτερη από τις τρεις υπερπανσέληνους που θα λάβουν χώρα φέτος. Η τρίτη και τελευταία για φέτος θα συμβεί στις 12 Αυγούστου και μάλιστα θα συμπέσει σχεδόν με το αποκορύφωμα των διαττόντων Περσείδων.
Πρόκειται για υπερπανσέληνο η οποία συμβαίνει επειδή η Σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο, το πλησιέστερο σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη, που την κάνει να φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε γενικές γραμμές η διαφορά στο μέγεθος και τη λαμπρότητα μιας υπερπανσελήνου δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, εντούτοις ο οργανισμός «Sky and Telescope» εξηγεί ότι ίσως η υπερπανσέληνος να φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι μια απλή πανσέληνος λίγο πριν δύσει ο ήλιος.
Η υπερπανσέληνος που είδαμε το βράδυ ονομάστηκε «Φεγγάρι του Ελαφιού».
Η φωτεινότητα της υπερπανσελήνου άγγιξε το 100%, κάτι που σημαίνει ότι το «Φεγγάρι του Ελαφιού» φάνηκε κατά 16% περίπου φωτεινότερο και 7% μεγαλύτερο από μια απλή πανσέληνο.
Πότε έχουμε υπερπανσέληνο
Καθώς λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνεται συνεχώς η απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μια μέση απόσταση περίπου 384.500 χιλιομέτρων.
Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.
Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.
Από που πήρε το όνομα του το «Φεγγάρι του Ελαφιού»
Επικαλούμενη το ετήσιο αμερικανικό περιοδικό Almanac, που εκδίδεται συνεχώς από το 1818, η NASA αναφέρει πως η ονομασία «Φεγγάρι του Ελαφιού», όπως ονομάζεται η Πανσέληνος του Ιουλίου προέκυψε από τους ιθαγενείς Αμερικανούς Algonquin των σημερινών βορειοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα νέα κέρατα των αρσενικών ελαφιών άρχιζαν να βγαίνουν από το μέτωπό τους, «καλυμμένα» με βελούδινo και απαλό τρίχωμα.
Άλλες ονομασίες του συγκεκριμένου φεγγαριού είναι η «Πανσέληνος του Κεραυνού», «Πανσέληνος του Σανού», «Πανσέληνος του Υδρόμελου».
Η NASA, όπως αναφέρει το BBC, λέει ότι ο Ιούλιος σηματοδοτεί επίσης την «Πανσέληνο των Γκουρού» για τους Ινδουιστές, τους Βουδιστές και τους Τζαϊνιστές - που γιορτάζεται ως μια εποχή για να καθαρίζουν το μυαλό και να τιμούν τον γκουρού ή τον πνευματικό δάσκαλο.
Δείτε στη gallery, πώς «φώτισε» η Πανσέληνος του Ιουλίου το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.