ΔΕΙΤΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ
Πτώση αεροπλάνου στην Καβάλα: Έρευνες για τη «λευκή ουσία» - Μπαίνουν πυροτεχνουργοί και drone
«Θρίλερ» με την πτώση του Αντόνοφ An-12 το βράδυ του Σαββάτου ανάμεσα στους Αντιφιλίππους και το Παλαιοχώρι Καβάλας. Το αεροσκάφος φέρεται να ήταν φορτωμένο με 12 τόνους πυρομαχικά, άγνωστο το τι ήταν αυτά επακριβώς, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το πλήρωμα αριθμούσε οκτώ άτομα. Οι εκρήξεις, οι φωτιές και οι πυκνοί καπνοί συντάραξαν την περιοχή της Καβάλας όλη τη νύχτα, ενώ έχει σημάνει συναγερμός για τις αναθυμιάσεις που υπάρχουν καθώς είναι άγνωστο το περιεχόμενο των ουσιών που έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα μετά το συμβάν.
Μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ενημερωθεί να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, να μην χρησιμοποιήσουν ούτε τα κλιματιστικά τους, μέχρι να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για πιθανή μόλυνση του αέρα από τα υλικά του αεροσκάφους. Είναι ενδεικτικό πως ούτε οι διασώστες, μέλη της ΕΜΑΚ, δεν έχουν προσεγγίσει το σημείο πιο κοντά από τα 50 μέτρα, όπου εντόπισαν μια λευκή ουσία η οποία προκαλεί κάψιμο στα μάτια και τα χείλη όσων την πλησιάζουν.
Ο Μάριος Αποστολίδης, υποστράτηγος συντονιστής πυροσβεστικών υπηρεσιών της Βόρειας Ελλάδας, μίλησε για την έναρξη των επιχειρήσεων εξηγώντας πως ήδη έχουν σηκωθεί drone και αρχίζουν να επιχειρούν πυροτεχνουργοί του Στρατού έτσι ώστε να δώσουν το «ΟΚ», ή το απαγορευτικό ανάλογα με τα ευρήματα, για να μπουν τα συνεργεία και να «σαρώσουν» την περιοχή.
«Υπάρχουν μικροεστίες φωτιάς, σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων. Έχουμε απαγορεύσει την είσοδο στον χώρο που ενεργούμε, έχει δοθεί σύσταση να μην πλησιάζουν οι κάτοικοι, να είναι προσεκτικοί και να έχουν κλειστά παράθυρα. Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα, κι εμείς φοράμε μάσκες. Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας επηρεάζει», είπε αρχικά ο κ. Αποστολίδης.
«Όταν θα είναι ασφαλές το σημείο, καθώς έχουμε ακούσει για εκρηκτικά και θα πρέπει να μας δώσουν το «ΟΚ» ότι είναι ασφαλές, θα μπούμε στο πεδίο. Οι πυροτεχνουργοί είναι αυτοί που θα μας διαβεβαιώσουν αν υπάρχουν εκρηκτικές ύλες, ώστε να ξέρουμε αν κινδυνεύουν οι διασώστες. Δεν υπάρχει εικόνα ακόμα από το drone, τώρα σηκώθηκε. Έχουμε πλησιάσει με τις μάσκες στα 50 μέτρα, έχουμε δει ένα κομμάτι της ατράκτου, υπάρχει πολύ υλικό διάσπαρτο στα χωράφια», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής των ερευνών επεσήμανε ακόμα πως «Η πληροφορία είναι πως το πλήρωμα ήταν οκταμελές. Το πεδίο πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές για να μπουν οι διασώστες. Δεν θα διακινδυνεύσουμε κανέναν. Είναι 13 άτομα από την ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες».
Τέλος, ανέφερε ότι «Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτή η λευκή ουσία, θα προσπαθήσουμε να το πάρουμε αλλά θα πρέπει να είναι ασφαλές το πεδίο για να γίνει αυτό, και στη συνέχεια θα αναλυθεί. Θα πάρει χρόνο αρκετό για να καταλήξουμε και να απελευθερωθεί όλο το πεδίο».
Πώς έπεσε το Αντόνοφ An-12 στην Καβάλα
Πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αναφέρουν ότι ο πιλότος του Αντόνοφ An-12, ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε.
Η ΥΠΑ αναμένει εξάλλου σχέδιο πτήσης από την αντίστοιχη υπηρεσία της Σερβίας.
Το αεροσκάφος κατέπεσε ανάμεσα στα χωριά Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας.
Οκτώ άτομα επέβαιναν στο αεροσκάφος - Μετέφεραν «επικίνδυνο» φορτίο
Σύμφωνα με πληροφορίες, οχτώ άτομα ήταν το πλήρωμα του Αντόνοφ.
Το φορτίο που είχε το Αντόνοφ χαρακτηρίστηκε αρχικά «επικίνδυνο».
Αργότερα έγινε γνωστό πως το αεροσκάφος μετέφερε δώδεκα τόνους εκρηκτικά.
Ειδικότερα στο αεροσκάφος που επέβαιναν οχτώ άτομα μέλη πληρώματος, υπήρχαν 12 τόνοι επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods), δηλαδή πυρομαχικά.
Υπήρξε επόπτευση της περιοχής από τους άνδρες της Πυροσβεστικής, ενώ στο σημείο σπεύδει και ειδική ομάδα πυροτεχνουργών.
«Απομακρυνθείτε από το σημείο»
Την άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και όλων όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου, όπου κατέπεσε, το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ An-12, ζήτησε το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης.
Όπως είπε ο κ. Κιβράκης έχει δοθεί εντολή για άμεση απομάκρυνση όλων των δυνάμεων που περιφρουρούν την περιοχή καθώς δεν είναι γνωστή η τοξικότητα του φορτίου που κουβαλούσε το αεροσκάφος, ενώ στο σημείο του δυστυχήματος αναμένεται κλιμάκιο πυροτεχνουργών για να ελέγξει την επικινδυνότητα του φορτίου και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Στην περιοχή πολύ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου καυσίμου, ενώ πυκνό είναι και το σύννεφο καπνού, ωστόσο οι εστίες φωτιάς είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης καθώς η πυροσβεστική έχει δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλέγμα για να αποτραπεί οποιοσδήποτε τέτοιος κίνδυνος.
Πυροτεχνουργοί στην περιοχή
Πυροτεχνουργοί του στρατού θα επιχειρήσουν με το πρώτο φως της ημέρας στην τοποθεσία όπου κατέπεσε αεροσκάφος Αντόνοφ.
Ομάδες πυροτεχνουργών του στρατού θα επιχειρήσουν με το πρώτο φως της ημέρας στην τοποθεσία όπου κατέπεσε το αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου, το οποίο ενδέχεται να μετέφερε πυρομαχικά, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης.
Μήνυμα του 112 στους κατοίκους: «Κλείστε πόρτες, παράθυρα και κλιματιστικά»
Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου του δήμου Παγγαίου, κοντά στον τόπο της συντριβής, θα πρέπει να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες, τα παράθυρα και τα κλιματιστικά στα σπίτια τους ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο υψηλή είναι η τοξικότητα του φορτίου του αεροσκάφους, που είχε απογειωθεί από την πόλη Νις της Σερβίας και είχε προορισμό την Ιορδανία.
Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής θα ενημερωθούν σχετικά με μήνυμα από την υπηρεσία 112 που θα στείλει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Το Αντόνοφ είχε οκταμελές πλήρωμα, επιβεβαίωσε ο κ. Αναστασιάδης. Δεν είναι σαφές εάν επέζησε κανείς. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν νωρίτερα στο ΑΠΕ ότι μετά τη συντριβή του An-12 εκδηλώθηκε πυρκαγιά και ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις.
Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης δήλωσε ότι το αρχηγείο της Πυροσβεστικής ζήτησε να αποσυρθούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι τραυματιοφορείς και όλοι όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου όπου κατέπεσε το Αντόνοφ.
Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική εξήγησαν στο ΑΠΕ ότι το αεροσκάφος εκτιμάται πως μετέφερε «επικίνδυνα» υλικά.
Στο νοσοκομείο δύο Πυροσβέστες
Από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, δύο Πυροσβέστες που ήταν κοντά στο σημείο του δυστυχήματος αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.
Κινητοποίηση από ΕΜΑΚ και Πυροσβεστική
Δυνάμεις της 2ης και της 4ης ΕΜΑΚ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, ανακοίνωσε μέσω Twitter η Πυροσβεστική υπηρεσία.
Στην περιοχή έσπευσαν 15 Πυροσβέστες με επτά οχήματα.
Δείτε την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Αυτόπτες μάρτυρες κατέγραψαν βίντεο που δείχνουν το αεροσκάφος να φλέγεται και να ακολουθούν εκρήξεις.
«Σιωπή» από τη Σερβία
Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής από τις αρχές στη Σερβία όσον αφορά το μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ,
Τα μέσα ενημέρωσης από τη Σερβία αναμεταδίδουν ρεπορτάζ από ελληνικά ΜΜΕ.
Το βέβαιο είναι ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε χθες βράδυ από το αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις, στη νότια Σερβία.
Σύμφωνα με ιστότοπους σερβικών ΜΜΕ, αυτόπτες μάρτυρες που ζουν κοντά στο αεροδρόμιο της Νις ανέφεραν ότι είδαν το αεροσκάφος να απογειώνεται χθες βράδυ. Κάποιοι είπαν ότι τους έκανε εντύπωση το γεγονός ότι «είχε κάπως ανώμαλη πορεία». Η εφημερίδα Πολίτικα αναφέρει ότι «το αεροπλάνο ανήκε σε ιδιωτική αμερικανική εταιρεία και ήταν καταχωρημένο στην Ουκρανία».
Πολλά ερωτήματα περιβάλλουν σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ το φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος. Δεν αποκλείεται να μετέφερε στρατιωτικό υλικό. Να σημειωθεί ότι η Σερβία εξάγει κυρίως πυρομαχικά σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας δεν διαθέτουν μεταγωγικά Αντόνοφ An-12.
Η άλλοτε Γιουγκοσλαβία είχε αγοράσει δύο An-12, ωστόσο ένα συνετρίβη έξω από τη Γερεβάν (Αρμενία) τη 12η Δεκεμβρίου 1988, ενώ το δεύτερο πουλήθηκε επίσης το 1998 σε βουλγαρική ιδιωτική εταιρία αερομεταφορών.
«Βόμβα» από εμπειρογνώμονα
Δεν είναι ακόμα γνωστό το αν πρόκειται για διερχόμενο από τη Σερβία αεροσκάφος, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Παντελής Φραγκούλης, πιλότος και εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων, τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Οι πρώτες εικόνες από drone
Δείτε το βίντεο του ENA Channel.
Διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές
Στο μεταξύ, στο σκοτάδι έχουν βυθίστηκαν για αρκετή ώρα, λόγω εκτεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης, οι Αντιφίλιπποι, το Χορτοκόπι και το Παλαιοχώρι, με τους προβολείς από τα περιπολικά και τα οχήματα της Πυροσβεστικής να ήταν η μόνη πηγή φωτισμού.