Ενθουσιασμός και συγκίνηση στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη

Με μεγάλο ενθουσιασμό, συγκίνηση και την υπόσχεση ότι η Θεσσαλονίκη θα γίνει σημείο αναφοράς για τον επιστημονικό διάλογο μεταξύ διαφορετικών αντικειμένων και ειδικοτήτων, ανάμεσα σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή (17/07/2022), το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο.

AMF
Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης του Συνεδρίου, στο βήμα ο κ. Χρυσουλάκης
Newsbomb.gr/Γιώργος Αποστολόπουλος
5'

Περισσότεροι από 220 επιφανείς Έλληνες επιστήμονες της διασποράς βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Ιατρικής του Α.Π.Θ. και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, να εκπροσωπήσουν την ελληνική ομογένεια από όλες τις άκρες του κόσμου και να δημιουργήσουν πολιτιστικούς και επιστημονικούς δεσμούς, τόσο μεταξύ τους όσο και με την επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας. Το Συνέδριο, μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας και του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου «Aristotle Medical Forum», από την Παρασκευή (15/07/2022) έως την Κυριακή (16/07/2022) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Την έναρξη του Συνεδρίου σηματοδότησε η υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης για το «Αριστοτέλειο Κέντρο Ανθρώπινης Ανάπτυξης», το οποίο θα δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασιών κυρίως με τις Ελληνικές Κοινότητες, την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και τα τοπικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε χώρες στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Βορείου και της Υποσαχάριας Αφρικής, στις οποίες διαβιοί ελληνική ομογένεια σε δύσκολες συνθήκες. Το Κέντρο θα χορηγεί υποτροφίες σε ομογενείς και άλλους πολίτες από τις εν λόγω χώρες ώστε να σπουδάσουν στο Α.Π.Θ., θα ενισχύει νέους επιστήμονες, ιατρούς, ιερείς και δασκάλους ώστε να μεταβούν στις χώρες αυτές και να παραμείνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υλοποιώντας δράσεις, έργα και προγράμματα του Κέντρου.

Τα πρώτα προγράμματα «τρέχουν» ήδη. Το Τμήμα Θεολογίας έχει ξεκινήσει καταγραφή για το πώς γίνεται η επικοινωνία της θρησκείας στα Βαλκάνια, υπό το πρίσμα και του πολέμου στην Ουκρανία, και σε ποιο βαθμό συμβάλλει στο φονταμενταλισμό και στη βία στην περιοχή. Η Ιατρική είναι ήδη έτοιμη να δώσει υποτροφίες για το αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα, σε φοιτητές από την Υποσαχάρια Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Αυστραλία, ενώ πρόκειται να διοργανωθούν και summer schools, τα οποία θα συμβάλλουν στη δικτύωση μεταξύ φοιτητών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Παράλληλα, από το νέο έτος θα διοργανώνονται «Development Days» στη Θεσσαλονίκη, μια διοργάνωση η οποία θα απευθύνεται σε φοιτητές και νέους επιστήμονες από αυτές τις χώρες. Τέλος, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού έχει ήδη φέρει 40 παιδιά από την Αυστραλία, τα οποία φιλοξενήθηκαν από τη ΧΑΝΘ και ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα, στην τελετή έναρξης του συνεδρίου. Στη συνέχεια, θα φιλοξενηθούν παιδιά από την Ουκρανία και αργότερα από την Αλβανία.

Η ελληνική Ιατρική είναι πολιτιστική διπλωματία

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης, όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr κατά την έναρξη του Συνεδρίου, «το Αριστοτέλειο Κέντρο Ανθρώπινης Ανάπτυξης, κατά τα πρότυπα του ΟΗΕ, πρόκειται να έχει μία σειρά από πολιτιστικές, ανθρωπιστικές, εκπαιδευτικές δράσεις». Θα χρησιμοποιηθούν υποδομές τις οποίες θα προσφέρει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, όπως είναι οι ομογενειακές οργανώσεις σε σύνδεση και με την Ορθόδοξη Εκκλησία, πρόσθεσε ο κ. Χρυσουλάκης. «Είναι μια προσπάθεια την οποία εμείς θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, διότι θεωρούμε ότι αποτελεί ένα κυρίαρχο στοιχείο της πολιτιστικής μας διπλωματίας» τόνισε.

Τα μηνύματα από την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου ήταν ήδη πολύ ενθαρρυντικά και αισιόδοξα για το μέλλον του θεσμού. Ο πρόεδρος της Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής, Κυριάκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, χαρακτήρισε το «Aristotle Medical Forum» ως αιχμή του δόρατος της εξωστρέφειας του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ., καθώς κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια να συντονίσει καθηγητές, Έλληνες και ξένους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι «έρχονται για να διατρανώσουν ένα διαφορετικό πνεύμα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ακαδημαϊκής Ιατρικής και όχι μόνο». Στη βάση αυτή «χτίστηκε» το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν επιστήμονες από 25 χώρες από όλες τις ηπείρους. «Η πρωτοβουλία αυτή προσπαθεί να υποδηλώσει ότι η ελληνική Ιατρική υπάρχει, είναι δυνατή στον κόσμο, μπορεί να ενωθεί και να αποτελέσει την πολιτιστική διπλωματία».

Στην τελετή έναρξης, το βράδυ της Παρασκευής, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, πρεσβευτές και πρόξενοι ξένων χωρών, καθώς και εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Η βραδιά έκλεισε με συναυλία της συνθέτριας Ευανθίας Ρεμπούτσικα, η οποία παρέσυρε με τη δύναμη της μουσικής το κοινό, σε ένα νοσταλγικό ταξίδι ακουσμάτων για τους Έλληνες της διασποράς. Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το τραγούδι «Εμείς», αφιερωμένο στον Ελληνισμό της διασποράς, το οποίο συνέθεσε η Ευανθία Ρεμπούτσικα και τους στίχους έγραψε η Λίνα Νικολακοπούλου.

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, ολοκληρώθηκε με ένα μουσικό ταξίδι στους σημαντικότερους σταθμούς του μεγάλου Έλληνα ερμηνευτή και συνθέτη Γρηγόρη Μπιθικώτση από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μπιθικώτση». Την τρίτη και τελευταία ημέρα, πραγματοποιήθηκε ένα ζωντανό θεατρικό δρώμενο, βασισμένο στην απόδοση του Ιπποκρατικού Όρκου στο Ασκληπιείο της Κω, κατά το οποίο ο Ιπποκράτης συναντά νοητικά τον Αριστοτέλη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή