Η πτώση του Αntonov και το πέπλο μυστηρίου με το εμπόριο όπλων στη μαύρη αγορά

Το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει την πτώση του Antonov στην Καβάλα αναπόφευκτα δημιουργεί πολλά σενάρια κάποια εκ των οποίων να ξεπερνούν και τα όρια της φαντασίας. Κάποια άλλα σενάρια όμως δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το πού καταλήγουν τα όπλα.

Η πτώση του Αntonov και το πέπλο μυστηρίου με το εμπόριο όπλων στη μαύρη αγορά
Τα συντρίμμια από τη συντριβή του αεροσκάφους Antonov.
INTIME NEWS / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
2'

Υπάρχουν λοιπόν και σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται γύρω από το φορτίο με τα πυρομαχικά που μετέφερε το αεροσκάφος Antonov που συνετρίβη στην Καβάλα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το αεροσκάφος ξεκίνησε από την Ουκρανία και θα έφτανε στο Μπαγκλαντές, μέσω της Σερβίας, ενώ οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο και για εμπλοκή της Ιορδανίας ως πιθανό προορισμό του αεροπλάνου.

Η Σερβία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για εκπαιδευτικούς όλμους με προορισμό το Μπαγκλαντές. Πρακτικά δεν θα μπορούσε να πει κάτι άλλο καθώς θα αποτελούσε αιτία πολέμου για την Ρωσία.

Το περίεργο είναι ότι εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι τα όπλα που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία δεν πηγαίνουν στο μέτωπο αλλά μεταπωλούνται εκτός της Ουκρανίας. Επί του θέματος δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία που να μπορεί να ελέγχει με ακρίβεια τη μεταφορά όπλων στη μαύρη αγορά. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Ιντερπόλ εξέφρασε ξανά την προηγούμενη Τετάρτη σοβαρή ανησυχία για την παράδοση μικρών, μεσαίων και βαρέων όπλων στην Ουκρανία που μπορεί να καταλήξουν στα χέρια εγκληματιών στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Γιούργκεν Στοκ προέτρεψε τις χώρες που προμηθεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο να επικεντρωθούν στους μηχανισμούς εντοπισμού.

«Η ευρεία διαθεσιμότητα όπλων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης θα οδηγήσει στη συγκέντρωση του εξοπλισμού ως παράνομων πλέον όπλων στη φάση μετά τη σύγκρουση, ενδεχομένως και εν μέσω αυτής», είπε στην Αγγλοαμερικανική Ένωση Τύπου στο Παρίσι, όπως αναφέρει η Le Figaro news.

Η ανησυχία έρχεται αφού ακριβώς το ίδιο σκηνικό δημιουργήθηκε όταν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν το 2021 μετά από δύο δεκαετίες πολέμου και άφησαν τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού που τελικά έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ο Στοκ είπε ότι τα βαριά στρατιωτικά όπλα, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι αλλά και όπλα χημικού πολέμου θα είναι διαθέσιμα στην εγκληματική αγορά.

Τα 40 δισεκατομμύρια που έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ σε εξοπλιστικά προγράμματα στην Ουκρανία δεν είναι και λίγα...

Το ερώτημα πάντως παραμένει ισχυρό παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί επιμένουν ότι όλα τα παραπάνω είναι ψεύδη των Ρώσων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή