Πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα: Με drone ψάχνουν τα διάσπαρτα βλήματα – Τα 4 σενάρια για τη συντριβή
Ο εντοπισμός και η απομάκρυνση ή η επιτόπου εξουδετέρωση των βλημάτων που έπεσαν από τους 11,5 τόνους του επικίνδυνου φορτίου που μετέφερε το Antonov που συνετρίβη στην Καβάλα αποτελεί τη βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή των ερευνών επί του πεδίου.
Για το λόγο αυτό, μάλιστα, από σήμερα (19/07) επιστρατεύεται και drone του στρατού ξηράς με αποστολή να χαρτογραφήσει την περιοχή στην οποία κατέπεσε το Αntonov και να εντοπίσει τα διάσπαρτα βλήματα.
Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι από την έκρηξη που ακολούθησε την πτώση του αεροσκάφους στην Καβάλα, βλήματα έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα μεγαλύτερη των 500 μέτρων. Για το λόγο αυτό η εκτίμηση είναι ότι η επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει έως και έναν μήνα καθώς, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, τα 36 άτομα που αποτελούν τις πέντε ομάδες του Τάγματος Ναρκοπεδίου Ξηράς θα σαρώσουν μία έκταση 1.000 στρεμμάτων.
Από την πλευρά του ο δήμος Παγγαίου το βράδυ της Δευτέρας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους πολίτες που κινούνται στην περιοχή γύρω από το σημείο όπου σημειώθηκε το αεροπορικό δυστύχημα αν εντοπίσουν πυρομαχικά να ειδοποιήσουμε αμέσως τις Αρχές.
Πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα: Τα τέσσερα σενάρια
Την ίδια ώρα αναζητούνται τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους με τα βασικά σενάρια να είναι τέσσερα:
- Η πυρκαγιά με απώλεια 2 κινητήρων
- Πολλαπλή απώλεια οργάνων που προκάλεσε την απώλεια ύψους
- Έλλειψη λαδιών που μπορεί να προκάλεσε την πυρκαγιά
- Δεν ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυροπροστασίας
Η εκτίμηση, δε, που υπάρχει σύμφωνα με τον δήμαρχο Βούλας - Βάρης – Βουλιαγμένης και εν ενεργεία πιλότο της πολιτικής αεροπορίας, Γρηγόρη Κωνσταντέλο, είναι ότι το Antonov θα μπορούσε να προσγειωθεί πέντε λεπτά νωρίτερα πριν τελικά να συντριβεί στην Καβάλα.
Φαίνεται, όμως, ότι ο χειριστής του επέλεξε να επιστρέψει στη Σερβία κάνοντας στροφή 180 μοιρών στα ανοιχτά του όρους Άθως καθώς, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, γνώριζε ότι αν προσγειωνόταν σε ελληνικό αεροδρόμιο αφενός θα αποκαλυπτόταν το φορτίο του, το οποίο ήταν αδήλωτο όσον αφορά την επικινδυνότητα του, και αφετέρου υπήρχε ο κίνδυνος κατάσχεσης από τις ελληνικές αρχές.
Το λάθος του λένε άνθρωποι που γνωρίζουν είναι ότι αντί να επιλέξει τη γρηγορότερη διαδρομή από τη θάλασσα που θα τον έφερνε στο αεροδρόμιο της Καβάλας σε έξι λεπτα επέλεξε τη διαδρομή μέσω των ορεινών όγκων του Παγγαίου όρους.
Πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα: Νέο βίντεο
Την ίδια ώρα το βράδυ της Δευτέρας ήρθε στη δημοσιότητα νέο βίντεο στο οποίο έχει καταγραφεί η στιγμή της πτώσης του φλεγόμενου Antonov στην περιοχή των Αντιφιλίππων με κάμερα ασφαλείας να καταγράφει και την έκρηξη που ακολούθησε τη συντριβή.