Φωτιά Ηλεία – Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Συνεχείς εναέριες ρίξεις για να μην περάσουν οι φλόγες τη Σμέρνα

Σε εξέλιξη η επιχείρηση των δυνάμεων πυρόσβεσης για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στην Ηλεία

Φωτιά Ηλεία: Συνεχείς εναέριες ρίξεις για να μην περάσουν οι φλόγες τη Σμέρνα
Τα νεότερα για τη φωτιά στην Ηλεία
Νίκος Χριστοφάκης
4'

Φωτογραφίες, βίντεο: Νίκος Χριστοφάκης

Αδιάκοπα συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο τις τρεις μεγάλες φωτιές που μαίνονται σε Έβρο, Ηλεία και Μυτιλήνη.

«Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και μέχρι τώρα τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος. «Τώρα περιμένουμε να δούμε αν θα ενισχυθούν οι άνεμοι στην περιοχή μας, διότι, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να αυξηθεί σε λίγες ώρες η έντασή τους», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις ζημιές που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα η φωτιά, ο κ. Μπαλιούκος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι έχει πληγεί κυρίως ο αγροτικός χώρος, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για καμένα σπίτια».

«Όλα αυτά θα τα δούμε αναλυτικά όταν σβήσει η φωτιά», τόνισε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων.

Σε εξέλιξη η επιχείρηση των δυνάμεων πυρόσβεσης για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στην Ηλεία

Η φωτιά ξεκίνησε στις 15:30 το μεσημέρι της Κυριακής (24/07) και εξαιτίας του πυκνού πευκοδάσους και των ελαιόδεντρων πήρε πολύ γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ένας μαύρος καπνός τύλιξε την πόλη των Κρεστένων, με τις φλόγες να υψώνονται απειλητικά και να περικυκλώνουν τα γύρω χωριά.

Μέσα σε μία μόλις ώρα, οι φλόγες άρχισαν να «γλύφουν» τα σπίτια στην Σκυλλουντία, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν μαζί με τους κατοίκους και τα μηχανήματα ΟΤΑ να σώσουν τις περιουσίες των κατοίκων. Από αέρος, αεροσκάφη και ελικόπτερα προσπάθησαν να «κατεβάσουν» τις φλόγες για να τις χτυπήσουν πιο εύκολα οι επίγειες δυνάμεις, όμως το μέτωπο ήταν αδύνατον πλέον να περιοριστεί.

Η νύχτα ήταν εφιαλτική - Δείτε τι κατέγραψε η κάμερα του Newsbomb.gr:

Οι φλόγες υψώνονταν απειλητικά και «κατάπιναν» οτιδήποτε είχε μείνει πράσινο, ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν φραγμούς ώστε να μην φτάσουν ξανά προ των πυλών κάποιου χωριού.

Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας: Θωρακίσαμε τα χωριά

Για μια πολύ δύσκολη νύχτα και μια άνιση και επικίνδυνη μάχη με τις φλόγες έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος μιλώντας νωρίτερα στο Newsbomb.gr. Όπως τόνισε ο ίδιος, η κατάσταση παραμένει ακόμα πολύ δύσκολη, παρά το γεγονός ότι ο καιρός έχει αρχίσει να βοηθά το έργο των πυροσβεστικών, μιας και οι άνεμοι έχουν μειωθεί.

«Αυτή τη στιγμή δεν απειλείται κάποιο χωριό. Το μέτωπο κινείται νότια – νοτιοανατολικά καίγοντας το αναγεννημένο - μετά την καταστροφή του 2007 - δάσος της περιοχής, που αποτελείται κυρίως από πεύκα και ελαιόδεντρα. Το στοίχημα είναι να μην φύγει το μέτωπο από τη Σμέρνα και για το λόγο αυτό έχουν πέσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στο συγκεκριμένο σημείο», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.

Όπως διευκρίνισε, αν στο ακραίο σενάριο η φωτιά ξεφύγει από τη Σμέρνα, τότε θα θέσει κίνδυνο ακόμα και την περιοχή του Καϊάφα που είχε καεί το 2007.

Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι στην Ηλεία

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις συνεχείς πυρκαγιές στο νομό το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας πως μέσα σε μόλις πέντε ημέρες έχουν σημειωθεί επτά πυρκαγιές.

Το Newsbomb.gr και ο φωτορεπόρτερ Νίκος Χριστοφάκης βρίσκονται στην Ηλεία και σας μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν.

Δείτε τις εικόνες με το πρώτο φως της ημέρας:

Φωτιά στην Ηλεία: Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 159 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις της αστυνομίας. Επίσης, έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Από αέρος επιχειρούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα.

Δείτε το βίντεο μέσα από τα καμένα:

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή