Βάσεις 2022: Αναζητώντας τη σταθερότητα στο δημόσιο – Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών

Βάσεις 2022: Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων ανέδειξαν την ανάγκη των νέων για εξασφάλιση εργασίας και οικονομική σταθερότητα
Τι έδειξαν οι φετινές βάσεις
INTIME
3'

Οι βάσεις 2022 ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα και χιλιάδες υποψήφιοι εξεταζόμενοι μοιράστηκαν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Τα φετινά αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων όμως είχαν να αναδείξουν κάτι πιο βαθύ... την ανάγκη των νέων για άμεση αποκατάσταση αλλά και οικονομική εξασφάλιση.

Συνολικά στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος εισήχθησαν 61.682 μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Αυτή τη χρονιά 7 στους 10 υποψηφίους κατάφεραν να περάσουν σε σχολές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Συνολικά σε Πανεπιστήμια και ΙΕΚ εισήχθησαν 75.154 μαθητές ενώ το 2021 είχαν εισαχθεί μόλις 71.833.

Το δημόσιο, ο τουρισμός, τα ναυτιλιακά και η εστίαση είναι από τους βασικούς τομείς εργασίας που έχουν άμεση αποκατάσταση στη χώρα μας. Αυτό είδαν και όσοι υποψήφιοι συμπλήρωσαν με ανάλογη σειρά το μηχανογραφικό τους και πέρασαν σε τέτοιου αντικειμένου σχολές. Μάλιστα τα επαγγέλματα του δημοσίου σημείωσαν μεγάλη διαφορά σε σχέση με άλλες χρονιές. Το ίδιο παρατηρήθηκε και στις σχολές των ναυτιλιακών και του τουρισμού. Μεγάλη ζήτηση ωστόσο είχαν και οι «κλασσικές» σχολές νομικών και ιατρικών σπουδών.

Στροφή στη δημόσια εκπαίδευση

Δεν ήταν λίγοι οι υποψήφιοι που προτίμησαν σχολές, οι οποίες έχουν αποκατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση. Η ζήτηση ήταν αρκετά υψηλή για τα Παιδαγωγικά, τη Προσχολική εκπαίδευση, τη Φιλοσοφική - Φιλολογία, το Χημικό, το Μαθηματικό, τη Ψυχολογία, τις Ξένες Γλώσσες και τη Φυσική Αγωγή.

Η «σιγουριά» Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών

Πολλοί ήταν οι μαθητές οι οποίοι σκέφτονται τη σίγουρη αποκατάστασή τους και την οικονομική τους ανεξαρτησία περισσότερο από την επιθυμία τους για ένα αντικείμενο σπουδών και έτσι επιλέγουν σχολές που εξασφαλίζουν τα παραπάνω.

Αυτό ανεδείχθη από τον μεγάλο αριθμό εισαγωγών σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στην Πυροσβεστική Ακαδημία, στο Λιμενικό και στο Εμπορικό Ναυτικό, εκεί όπου είναι σχεδόν σίγουρη η ασφάλεια των νέων για ένα καλύτερο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής στις παραπάνω σχολές συν τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ανακοινωθούν από τις ίδιες τις σχολές.

Η μεγάλη ζήτηση στα δημόσια ΙΕΚ

Η επιθυμία ένταξης στα δημόσια ΙΕΚ της χώρας αναδεικνύει το πόσο οι νέοι θέλουν να εισέλθουν αμέσως στην αγορά εργασίας. Συνολικά εισήχθησαν στα ΙΕΚ του δημοσίου 13.472 άτομα.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα των βάσεων

Βλέποντας τις επιθυμίες των υποψηφίων και τα τελικά αποτελέσματα των φετινών βάσεων, το βασικό συμπέρασμα που μπορεί να βγει είναι η αποκατάσταση των νέων στο δημόσιο αλλά και η οικονομική εξασφάλιση.

Η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, η δύσκολη εύρεση εργασίας, η δυσκολία των γονέων να υποστηρίζουν οικονομικά τα παιδιά τους, τα υψηλά ενοίκια και άλλοι κοινωνικοί παράγοντες «αναγκάζουν» τους υποψηφίους να επιλέγουν το μέλλον τους με βάση κυρίως τον οικονομικό παράγοντα.

Το δημόσιο προσφέρει τόσο την άμεση εύρεση εργασίας παρά τη γραφειοκρατία όσο και την οικονομική σταθερότητα. Επομένως δεν είναι καθόλου τυχαίο που σχολές οι οποίες οδηγούν σε μια σχεδόν σίγουρη θέση, είχαν μεγάλη ζήτηση σε σχέση με άλλες χρονιές.