Φωτιές που «δεν σβήνουν»: Οι περιοχές που «μυρίζει» εμπρησμός

Φωτιά: Η Ηλεία μετράει τις πληγές της. Ποια είναι η νέα μέθοδος που προστάτεψε τον πυρήνα της Δαδιάς;
4'

Ο αγώνας της πυροσβεστικής και φέτος το καλοκαίρι είναι τεράστιος καθώς κλίνεται να φέρει εις πέρας την κατάσβεση σχεδόν 50 δασικών πυρκαγιών την ημέρα. Τις περισσότερες φορές αυτό το κάνει με επιτυχία, όμως κάποια σημεία φαίνονται πιο επίμονα και να μη σβήνουν αλλά αντιθέτως να ξεπηδούν συνεχώς φλόγες λίγα μέτρα πιο κάτω.

Ειδικότερα στον νομό Ηλείας σε λιγότερο από τρεις μήνες έχουν σημειωθεί 350 φωτιές, ενώ έχουν γίνει εννέα συλλήψεις για εμπρησμούς από πρόθεση και αμέλεια σε τέσσερα 24ωρα. Τι φταίει τελικά; Η κλιματική κρίση; Οι ελλιπείς καθαρισμοί των δασικών εκτάσεων; Οι εμπρησμοί ή η ανθρώπινη αμέλεια; Ή μήπως τελικά ένα κοκτέιλ των παραπάνω;

Η Ηλεία δε σταμάτησε να φλέγεται

Αν και πολλές είναι οι περιοχές σε όλη τη χώρα που καθημερινά έρχονται σε επαφή με τον κίνδυνο επικίνδυνης πυρκαγιάς, η Ηλεία κατείχε τη πρωταθλήτρια θέση αφού από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαίου έως και τις 26 Ιουλίου ήρθε αντιμέτωπη με 364 πυρκαγιές εκ των οποίων στις 222 κλήθηκε η Πυροσβεστική ενώ τις υπόλοιπες τις είδαν έγκυρα οι πολίτες και τις έσβησαν.

Οι αρμόδιοι που διερευνούν τα συμβάντα επισημαίνουν ότι είναι ύποπτη η συχνότητα αυτών των φαινομένων. Για μια από αυτές τις φωτιές, που είχε ξεσπάσει στα Αγναντα στις 21 Ιουλίου, οι αρχές είχαν συλλάβει έναν 58χρονο, έπειτα από επίσημη καταγγελία κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα ο ίδιος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό δασικής περιοχής, ο οποίος έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και καταστροφή περιβάλλοντος. Μετά την απολογία του στον ανακριτή έχει καταλήξει στις φυλακές Κορυδαλλού. Αξίζει να σημειωθεί ο τραγικός απολογισμός εκείνης της πυρκαγιάς στην Αγνάντα, που είχε κάψει 1.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είχε βρεθεί στην Ηλεία μετά τη σαρωτική πυρκαγιά στα Κρέστενα και είχε επισημάνει:

«Τις τελευταίες 20 ημέρες στον Νομό Ηλείας έχουν ξεκινήσει 15 φωτιές. Δεν υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι αυτό γίνεται τυχαία. Είναι προφανές ότι υπάρχουν εμπρησμοί, ότι υπάρχουν σχέδια και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τους ενόχους. Υπάρχει ήδη σύλληψη πολίτη, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό και θα απολογηθεί στη δικαιοσύνη. Είναι πρόκληση για την τοπική κοινωνία, τον Δήμο, την Περιφέρεια και ιδίως για τις αστυνομικές και πυροσβεστικές Αρχές να βρουν τους ενόχους αυτών των εμπρησμών και να τους παραδώσουν στη δικαιοσύνη».

Απαριθμώντας το σύνολο των πυρκαγιών

Η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος παρουσίασε στην Κυριακάτικη έκδοσή της, τον χάρτη με τις 1.180 πυρκαγιές του Ιουλίου. Όπως προαναφέρθηκε το μαύρο ρεκόρ έχει η Ηλεία ενώ ακολουθούν Λάρισα (219), Αιτωλοακαρνανία (213), Μεσσηνία (195), Αργολίδα (135), Πέλλα (126), Αχαΐα (126), Καρδίτσα (119), Κορινθία (108) και Έβρο (104).

«Σημασία δεν έχει το πλήθος των πυρκαγιών, αλλά το ποιες μας απασχόλησαν πολύ. Υπάρχουν δεκάδες καιόμενες εκτάσεις σε μια περιοχή, που δεν αντιστοιχούν σε έκταση με τη ζημιά που κάνει ένα μεγάλο μέτωπο. Για παράδειγμα η Λάρισα είναι ανάμεσα στους πρώτους νομούς σε ενάρξεις δασικών πυρκαγιών στην αντιπυρική, όμως δεν συγκρίνονται όλες μαζί με την Πεντέλη», αναφέρουν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Προστατεύοντας το δάσος της Δαδιάς με αντιπύρ

Στο Σουφλί Έβρου όπου η φωτιά έκαιγε το δάσος της Δαδιάς τις πρώτες 6 ημέρες η Πυροσβεστική κατάφερε να ανακόψει το μέτωπο χρησιμοποιώντας φωτιά. Είναι η νέα μέθοδος αντιπύρ που εφαρμόζουν με περιορισμένη χρήση οι πυροσβέστες όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Με αυτή τη μέθοδο κατάφεραν να απομονώσουν τον κεντρικό πυρήνα του δάσους και την αποικία του μαυρόγυπα.

Αντιπύρ ονομάζεται η ελεγχόμενη φωτιά που τίθεται στην εσωτερική πλευρά μιας αντιπυρικής ζώνης σε πορεία αντίθετη προς το μέτωπο της πυρκαγιάς.