Νέα μέτρα στήριξης: «Αποκαλυπτήρια» στη ΔΕΘ – Τι θα γίνει με επιταγή ακρίβειας και Fuel Pass 3
Στη ΔΕΘ θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια των μέτρων στήριξης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Στη ΔΕΘ αφού μετρήσουμε σωστά, ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες, καταλήξουμε στις δυνατότητες, ο πρωθυπουργός πολύ συγκεκριμένα και με μεγάλη σαφήνεια θα ανακοινώσει ποια είναι εκείνα τα μέτρα στήριξης που μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινωνία. Έχουμε αποδείξει ότι πολύ στοχευμένα, πολύ ουσιαστικά, με σώφρονες κινήσεις, κρατώντας πάντα εφεδρείες και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες κρίσεις που έχουν πολύ δυσάρεστες συνέπειες στον οικονομικό τους βίο με τις οποίες είναι αντιμέτωπη και η ελληνική αλλά και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες» επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.
Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο και ενός Fuel Pass 3 το φθινόπωρο απάντησε πως «ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, όπως κάνει πάντοτε, με υπεύθυνο τρόπο θα μιλήσει για το τι μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινωνία ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα και για το ποια θα είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας συνολικά αυτόν τον τελευταίο χρόνο της πρώτης μας κυβερνητικής θητείας».
Σταϊκούρας: Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός
Eν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη προανήγγειλε την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, καθώς η οικονομία κινείται ικανοποιητικά, για την επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αν και δεν προσδιόρισε το ύψος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, που οι πληροφορίες το υπολογίζουν στα 2 δις ευρώ, ωστόσο ανέφερε ότι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους και η πορεία του τουρισμού δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το φθινόπωρο.
«Η έννοια του συμπληρωματικού προϋπολογισμού είναι καθαρά τεχνική έννοια. Η ουσία είναι αν η πορεία της οικονομίας είναι η ορθή, κι αν δημιουργείται το δημοσιονομικό περιθώριο για να βοηθηθεί η οικονομία, η κοινωνία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Φαίνεται ότι η πορεία της οικονομίας είναι τουλάχιστον ικανοποιητική. Ο τουρισμός πάει καλύτερα από τις εκτιμήσεις, οι πολίτες με συνέπεια πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και δημόσια τους ευχαριστώ για αυτό, και πάνε και πολύ καλά και οι επενδύσεις. Δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν περισσότερες δαπάνες προκειμένου να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μετά τον Σεπτέμβριο» είπε συγκεκριμένα.
Επίσης άφησε ανοιχτό παράθυρο να υπάρξει Fuel Pass 3 το φθινόπωρο: «Το Fuel Pass 2 τελειώνει τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει τότε να αξιολογήσουμε ποια θα είναι η πορεία των καυσίμων εκείνη την περίοδο, και οι εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του έτους και ανάλογα θα πράξουμε. «Είναι πολύ νωρίς τώρα για να σας πω αν θα υπάρξει Fuel Pass 3. Σε κάθε περίπτωση ο δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία» ξεκαθάρισε.
Αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί, δηλώνοντας ότι «προφανώς το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα από τα στοιχεία που συνεκτιμούμε, όπως και πολλά άλλα μέτρα. Αλλά δεν μπορώ να σας πω από τώρα για το φθινόπωρο». Πρόσθεσε δε, ότι «στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα δούμε πώς κινείται η οικονομία, πώς θα εξελιχθεί το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο και τις ανάγκες του δ’ τριμήνου. Ούτως ή άλλως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Τυχαίνει να είναι τότε χρονικά και η ΔΕΘ».
Σε ερώτηση για τη χορήγηση «επιταγής ακρίβειας» ή την επίσπευση στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός απάντησε «όλα στην ώρα τους».
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες είναι σχεδόν βέβαιο πως θα δοθεί μια δεύτερη επιταγή ακρίβειας, στο μοντέλο που δόθηκε το Πάσχα. Το ποσό εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 200 ευρώ, κάτι που θα είναι συνάρτηση του αριθμού των δικαιούχων αλλά και των δημοσιονομικών περιθωρίων. Στόχος είναι σε πρώτη φάση να στηριχθούν οι ευάλωτοι πολίτες και όσοι πλήττονται περισσότερο από το τσουνάμι της ακρίβειας και σε δεύτερη φάση η οικονομική ενίσχυση, η οποία μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ, αλλά να χορηγηθεί σε περισσότερα νοικοκυριά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.