Σιάτιστα: Η παρέλαση των καβαλάρηδων της Παναγιάς – Το έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων
Το έθιμο αυτό χάνεται στα βάθη των αιώνων, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο 15 Αυγούστου στη γραφική κωμόπολη των Σιατίστων και έχει αναδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα του τόπου.
Φέτος το γλέντι ξεκίνησε από την Παρασκευή 12 Αυγούστου με αποκορύφωμα τη σημερινή ημέρα. Στο έθιμο συμμετέχουν παρέες καβαλάρηδων όπου κάθε παρέα αποτελείται περίπου από 20 έως 30 άτομα.
Η κάθε παρέα σύμφωνα με το grtimes.gr έχει τη δικιά της μουσική και στήνει το δικό της γλέντι σε διάφορα σημεία στη Σιάτιστα. Οι καβαλάρηδες διασκεδάζουν και υποδέχονται φίλους, γνωστούς ακόμα και τουρίστες που έρχονται να βιώσουν αυτό το συλλογικό έθιμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρέες των καβαλάρηδων δημιουργούν την εκδήλωση με δικά τους χρήματα.
Παραμονή της Παναγίας
Την παραμονή της Κοίμησης της Θεοτόκου, διασχίζουν με τα άλογά τους την κωμόπολη και καταλήγει η κάθε παρέα στη βάση της για να ξεκινήσει το γλέντι, που κρατάει μέχρι και τις πρωινές ώρες.
Η μεγάλη παρέλαση στις 15 Αυγούστου
Την ημέρα της Παναγίας, 15 Αυγούστου, καβαλάνε τα άλογά τους και οδεύουν προς το μοναστήρι της Παναγιάς στο Μικρόκαστρο, σχεδόν 12χλμ έξω από τη Σιάτιστα και ακολουθούν το γραφικό λιθόστρωτο μονοπάτι.
Φθάνοντας στο μοναστήρι, προσεύχονται, ασπάζονται τη θαυματουργή εικόνας της Παναγίας, κάνουν περιφορά και στη συνέχεια επιστρέφουν στο χωριό. Κάποιες παρέες μάλιστα επιλέγουν να επισκεφθούν το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία για να ξεκουραστούν, να φάνε και να ταΐσουν τα άλογά τους.
Μόλις επιστρέψουν στη Σιάτιστα ξεκινάει η περίφημη παρέλαση, η οποία διαρκεί περίπου μισή ώρα και μετά συνεχίζουν στα γλέντια των διάφορων παρεών διασκεδάζοντας με παραδοσιακούς χορούς και μεζέδες.