Ακρίβεια: Πού θα φτάσουν τον Σεπτέμβρη οι τιμές των προϊόντων;
Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου, αφού παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, ωστόσο η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες και αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι από τον επόμενο μήνα έρχεται ένα νέο κύμα σε ευρείας κατανάλωσης προϊόντα.
Το φθινόπωρο λοιπόν δεν θα φέρει μόνο... δώρα για τους πολίτες με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και νέο κύμα ακρίβειας αρχής γενομένης από τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αφού κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις της Μόσχας με την Ε.Ε. και τους αγωγούς φυσικού αερίου. Ποσοστά με τις αυξήσεις που θα έρθουν από Σεπτέμβριο έδωσε η εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», του OPEN TV.
Αναλυτικά:
- κρουασάν, τσουρέκια και κέικ έως 20%
- τυριά έως 12%
- σαπούνια και υγρά πιάτων έως 9%
- ζυμαρικά έως 8%
- καθαριστικά και μαλακτικά ρούχων έως 8%
- ρύζι έως 5%
- βούτυρο έως 5%
Όπως επισημάνθηκε όλα είναι βασικά προϊόντα για κάθε νοικοκυριό.
Εκείνο πάντως που προβληματίζει είναι τι θα συμβεί με τα γαλακτοκομικά, αφού παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις. H εγχώρια παραγωγή γάλακτος εμφανίζεται φέτος μειωμένη καθώς λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, πολλά ζώα υποσιτίζονται ενώ άλλα οδηγούνται σε σφαγή από τους κτηνοτρόφους, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τη ζημιά. Η ακρίβεια πάντως, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δεν σταμάτησε να καλπάζει και τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, άνοδο και μάλιστα διψήφια παρατηρήθηκε σε ψωμί – δημητριακά με 16,7%, Κρέατα 16,7%, γαλακτοκομικά 16,4%, έλαια – λίπη με 27,3% και λαχανικά με 13,4%. Μικρές αυξήσεις παρατηρήθηκαν τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο σχεδόν στο σύνολο των ειδών διατροφής. Στο άλλο καυτό μέτωπο, οι τιμές των δημητριακών μετά την συμφωνία για επανεκκίνηση των εξαγωγών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, έχουν πέσει κατά 30%, αλλά μόνο στα προθεσμιακά συμβόλαια των αγορών εμπορευμάτων. Με δεδομένη την χρονοκαθυστέρηση που υπάρχει στην μεταφορά των μειώσεων τιμών από την χονδρική στην λιανική, οι μειώσεις αυτές αναμένεται να φανούν στην ελληνική αγορά – εκτός απροόπτου - περί τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.
Οι πρώτες προβλέψεις για τον Αύγουστο είναι ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί περαιτέρω, καθώς η πορεία του πετρελαίου συνεχίζει να είναι πτωτική. Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, εκτός εξαιρετικού απροόπτου η τιμή εκτιμάται ότι έχει χτυπήσει ταβάνι, αφού οι αγορές έχουν ενσωματώσει το κακό σενάριο της πλήρους διακοπής της παροχής Ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η ανησυχία των ανθρώπων της αγοράς εστιάζεται στο μήνα Σεπτέμβριο, όταν όλοι θα έχουν επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές και θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις νέες εν πολλοίς έκτακτες υποχρεώσεις του φθινοπώρου. Επιπλέον, από τον επόμενο μήνα θα φανούν και οι προσδοκίες των αγορών για την λειτουργία στην πράξη του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας της ΕΕ.
Τότε αναμένεται η Μόσχα να κάνει και το επόμενο βήμα επί των κακών ενεργειακών σχέσεων που έτσι κι αλλιώς έχει με τη Δύση, επηρεάζοντας αρνητικά την πορεία των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.