Εβρος: Οι μετανάστες και τα fake news – Οι Τούρκοι, η περιπέτεια και το… αγνοούμενο κορίτσι
Παρά τις έρευνες, μεταξύ των 38 μεταναστών δεν βρέθηκε παιδί που να έχει τσιμπηθεί από σκορπιό και να χρήζει νοσηλείας όπως υποστήριζαν αναρτήσεις. Πως οι τουρκικές αρχές τους παρέδωσαν σε διακινητές.
Κανένα παιδί δεν τσιμπήθηκε από σκορπιό και κανένα δεν είχε ανάγκη περίθαλψης στην ομάδα των μεταναστών που εντοπίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στον Εβρο.
Ενας ένας οι ισχυρισμοί όσων έκαναν λόγο για εγκαταλελειμμένους μετανάστες σε νησίδα του ποταμού φαίνεται πως καταρρίπτονται από τις μαρτυρίες των ίδιων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την προανάκριση υποστήριξαν πως ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας που συνελήφθει από τις τουρκικές αρχές και αρνούμενοι να επιστρέψουν στη Συρία, μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης στην Αδριανούπολη. Εκεί σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, βρίσκονται εκατοντάδες άλλοι μετανάστες.
Πριν από δυο εβδομάδες, η στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας τους μετέφερε με μικρά βανάκια μέχρι την τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου. Εκεί βρίσκονταν κάποιοι αραβόφωνες – πιθανώς λαθροδιακινητές- οι οποίοι τους έβαλαν σε φουσκωτές λέμβους και τους μετέφεραν σε νησίδα του ποταμού.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είπα ότι δέχθηκαν συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τους σώσει.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τον εντοπισμό τους κανείς από τους 38 εντοπισθέντες δεν διέτρεχε κίνδυνο ζωής. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε προληπτικά μια εγκυμονούσα γυναίκα προκειμένου να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
Το παιδί που σύμφωνα με αναρτήσεις και δηλώσεις έχριζε ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω τσιμπήματος από σκορπιό δεν εντοπίστηκε στην ομάδα.
«Κανένα από τα παιδιά που εντοπίστηκαν δεν έχριζε ανάγκης νοσηλείας ή παροχής πρώτων βοηθειών, ούτε κάποιο από αυτά είχε συμπτώματα πυρετού και μεταφέρθηκαν όλα , μαζί με τους γονείς τους, σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας» σημειώνουν πηγές.
Πώς έγινε ο εντοπισμός
Συναγερμό σήμαναν στις αρχές αναρτήσεις ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο σύμφωνα με τις οποίες η ομάδα μεταναστών είχε περάσει στην ελληνική επικράτεια.
Από την ανάρτηση προέκυπτε ότι τα άτομα είχαν μετακινηθεί από περιοχή εκτός των ελληνικών συνόρων και «τώρα βρίσκονται σε 100% ελληνικό έδαφος. Διέσχισαν τον ποταμό και βρίσκονται στις όχθες της ελληνικής πλευράς» .
Επιπλέον, από τα ίχνη των metadata των κινητών τους φαινόταν πως βρίσκονταν στις ελληνικές όχθες και κατευθύνονται προς τα βόρεια. Αμέσως, η ΕΛ.ΑΣ., ο ελληνικός στρατός και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν για να τους αναζητήσουν στο σημείο.
Τα στοιχεία όμως αποδείχθηκαν παραπλανητικά καθώς η ομάδα των 38 άτυπων μεταναστών βρισκόταν σε απόσταση περί τα 4 χιλιόμετρα νότια, πλησίον του χωριού Λάβαρα. Εν τέλει εντοπίστηκαν από drone μαζί με τη λέμβο που χρησιμοποίησαν για τη μετακίνησή τους, η οποία αποτελεί ένα ακόμα σκοτεινό σημείο της ιστορίας: αν την είχαν γιατί δεν την χρησιμοποίησαν νωρίτερα; Αν όχι, ποιος τους την προμήθευσε και πότε;
Στις 18.30 τα άτομα εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του ΤΣΦ Διδυμοτείχου και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.
Νότης Μηταράκης: Σπρώχτηκαν προς τη νησίδα από τις τουρκικές αρχές
Σε δήλωση του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κατηγόρησε την Τουρκία πως έσπρωξε τους μετανάστες στη νησίδα και δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.
Δήλωσε αναλυτικά ο υπουργός:
«Βρέθηκε μία ομάδα 38 μεταναστών. 35 Σύριοι και 3 Παλαιστίνιοι που εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος. Κατά δήλωσή τους για πρώτη φορά εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 14/8, κρύφτηκαν για μία ημέρα, μετά έστειλαν το στίγμα τους. Όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές αρχές, αμέσως κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε εδώ στο φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη, είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους. Μια γυναίκα η οποία είναι εγκυμονούσα μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Χαίρουν καλής κατάστασης υγείας.
Το δεύτερο πολύ σημαντικό που προκύπτει από τις καταθέσεις τους, είναι ότι ήρθαν από την τουρκική όχθη του ποταμού και σπρώχτηκαν προς τη νησίδα, από τις τουρκικές αρχές. Επισήμως οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το Διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα η τουρκική ακτοφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας, τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα.
Το τρίτο που θέλω να πω, είναι ότι προκύπτει από τις καταθέσεις, ότι ένα παιδί 5 ετών, έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι πραγματικά δυσάρεστο. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου, ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να έρθει να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά του».