Εικόνες καταστροφής και απελπισίας από το χτύπημα της κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα
Μεγάλες καταστροφές άφησε το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που χτυπά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τη χώρα - Πλημμυρικά φαινόμενα από τον Διόνυσο μέχρι τα σοκάκια της Μυκόνου - Πάνω από 128 κλήσεις στην Πυροσβεστική
Σαρωτικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας στη χώρα από χθες, με τις σφοδρές καταιγίδες να πλήττουν τις τελευταίες ώρες μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.
Παράλληλα, έντονη ήταν η κεραυνική δραστηριότητα, καθώς έως τις 17:00 είχαν πέσει έως 50.000 κεραυνοί.
Η Αττική επλήγη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα από την κακοκαιρία με τον Διόνυσο να αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς υπήρξαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα με τους δρόμους να μετατρέπονται μέσα σε λίγη ώρα σε ορμητικούς χειμάρρους και αυτοκίνητα μαζί με τους οδηγούς να εγκλωβίζονται. Σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε η συμβολή της Πυροσβεστικής.
Ενδεικτικές ήταν οι εικόνες και στην Λεωφόρο Αθηνών στο ύψος του Χαλανδρίου, όπου οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν με μεγάλη δυσκολία.
Καταστροφικές είναι οι εικόνες που έρχονται από την Άνδρο και συγκεκριμένα από το Γαύριο.
Στο νησί έπεσαν μεγάλες ποσότητες νερού τις προηγούμενες ώρες. Αποτέλεσμα ήταν λόγω των φερτών υλικών που βρέθηκαν στο οδόστρωμα να διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Άνδρου-Γαβρίου.
Στην περιοχή των Καλυβίων προκλήθηκε έντονη χαλαζόπτωση με δυνατή βροχόπτωση, κεραυνούς και πτώσεις κλαδιών λόγω των δυνατών ανέμων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, Δημήτρη Αναστασίου, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, οι ζημιές στις καλλιέργειες είναι εκτεταμένες. «Ότι παράγει ο κάμπος έχει υποστεί ζημιά. Πορτοκάλια, καλαμπόκια, ακτινίδια, τριφύλλι, σε όλα έχουμε ζημιές από την κακοκαιρία». Εκτιμητές του ΕΛΓΑ αναμένεται να καταγράψουν τις ζημιές στις πληγείσες καλλιέργειες.
Στην περιοχή Σκουτερά Αιτωλοακαρνανίας η σφοδρή χαλαζόπτωση προκάλεσε ζημιές σε αυτοκίνητα και καλλιέργειες. Προβλήματα εντοπίστηκαν και στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες στο στόχαστρο βρίσκονται οι Κυκλάδες, με το νησί της Σαντορίνης να εμφανίζει τα περισσότερα προβλήματα, καθώς σημειώνονται κατολισθήσεις στο λιμάνι και διακοπές ρεύματος.
Το πρωί της Τετάρτης (24.08.2022) στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής. «Σημειώνονται κατολισθήσεις στο λιμάνι. Τα φαινόμενα είναι έντονα αυτή την ώρα στο νησί» δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο Ιωάννης Αρτοποιός.
Στο νησί, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, γίνονται και διακοπές ρεύματος, τονίζοντας ότι «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή». «Ήδη έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις στο νησί για να επιχειρήσουν όπου χρειάζεται» δήλωσε επίσης ο Ιωάννης Αρτοποιός.
Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν και στο νησί της Τήνου όπου τα σοκάκια του νησιού πλημμύρισαν από την σφοδρή καταιγίδα που χτύπησε.
Μύκονος: Υδροστρόβιλος στο νησί
Σοβαρά πλυμμυρικά φαινόμενα και στο νησί της Μυκόνου, όπου σοκάκια έγιναν ποτάμια και οι καταστηματάρχες έτρεχαν να προλάβουν τα χειρότερα. Το φαινόμενο έγινε χειρότερο όταν εμφανίστηκε ένας μεγάλος υδροστρόβιλος στην περιοχή του Καλαφάτη.
Κοζάνη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Εορδαίας
Την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Εορδαίας, της ΠΕ Κοζάνης αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των προβλημάτων που προέκυψαν από τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το βράδυ της Δευτέρας την περιοχή.
Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντας προκειμένου χωρίς χρονοκαθυστερηση να διατεθεί εξοπλισμός και ανθρώπινο δυναμικό για την βοήθεια στους πληγέντες και ταυτόχρονα να υπάρξουν αποζημιώσεις σε κατοίκους και επαγγελματίες που πλημμύρησαν οι κατοικίες και τα καταστήματα τους.
Να σημειώσουμε ότι η περιοχή έζησε ένα πρωτοφανές φαινόμενο όπου μέσα σε 50 λεπτά έπεσαν 77 χιλιοστά βροχής με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κατοικίες, καταστήματα υπόγεια ενώ καταστράφηκαν και καλλιέργειες από την υπερχείλιση των αρδευτικών καναλιών.
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για έξι μήνες, δηλαδή έως στις 22 Φεβρουαρίου 2023.
128 κλήσεις στην Πυροσβεστική
Αρκετά προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία και σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής, έγιναν 128 κλήσεις προς το κέντρο επιχειρήσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν για αντλήσεις υδάτων, ενώ χρειάστηκαν να γίνουν και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.
Ειδικότερα:
Στην Αττική έγιναν 78 κλήσεις, εκ των οποίων 64 για αντλήσεις υδάτων, δύο για κοπές δέντρων, 4 για αφαιρέσεις αντικειμένων, και 6 για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο.
Στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας έγιναν 32 κλήσεις, εκ των οποίων 24 για αντλήσεις υδάτων, 4 για κοπές δέντρων και 4 για μεταφορά ατόμων σε ασφαλές σημείο.
Στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας έγιναν 4 κλήσεις, εκ των οποίων δύο για αντλήσεις υδάτων και μία για πλύση οδοστρώματος.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έγιναν 4 κλήσεις, εκ των οποίων 1 για άντληση υδάτων και 3 για κοπές δέντρων.
Στη νήσο Θήρα (Σαντορίνη), έγιναν 12 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.
Στη νήσο Μύκονο έγιναν 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.
Στη νήσο 'Ανδρο έγιναν 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.
Η πυροσβεστική, στην ανακοίνωσή της, απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιοχές όπου εκδηλώνονται τα έντονα φαινόμενα, καθώς και τις επόμενες ημέρες που αναμένεται να συνεχιστούν σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών, ενώ στις περιοχές όπου εκδηλώνονται ή αναμένονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.
Μήνυμα από το 112
Σε ενεργοποίηση του 112 με αποστολή μηνύματος σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές - ανάμεσά τους Εύβοια, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη - προχώρησαν οι αρχές το μεσημέρι της Τετάρτης (24/08).
Η αποστολή του μηνύματος έγινε μετά την έκδοση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για αρκετές περιοχές από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.
«Προειδοποιητικό μήνυμα για το επόμενο 48ωρο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες, ραγδαίες βροχοπτώσεις, κεραυνοί) στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών», αναφέρει το μήνυμα.
Σε συναγερμό οκτώ περιοχές
Η ΕΜΥ αναβάθμισε το πρωί της Τετάρτης (24/8) το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που είχε εκδοθεί πριν από λίγες ημέρες σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΜΥ η αναβάθμιση κρίθηκε απαραίτητη λόγω των υψηλών ποσών βροχής και ραγδαιότητας των φαινομένων, από σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 24-08-2022) έως και αύριο το βράδυ (Πέμπτη 25-08-2022) για τις παρακάτω περιοχές:
- Για τα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο) από σήμερα νωρίς το βράδυ έως τις πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη.
- Για την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.
- Για τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) από σήμερα τη νύχτα έως και αύριο το βράδυ της Πέμπτης.
Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία την Πέμπτη (24/8)
Βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Τοπικά μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, ενώ τοπικά μικρή άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά. Άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ στα πελάγη.
Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022, περιμένουμε βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα τοπικά θα έντονα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια με έμφαση τμήματα της Κ. Μακεδονίας, της Αν. Θεσσαλίας, της Αν. Στερεάς, της Β. Εύβοιας, των Σποράδων και του Β. Αιγαίου. Οι καταιγίδες στην Ήπειρο και τη Δ. Μακεδονία είναι πιθανό να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 27-28 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 33-34, στην Ήπειρο από 14 έως 28-30 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 14 έως 30-31, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 27-28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29-30 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 18 έως 27-28 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-5 μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιότερα τμήματα όπου θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ.
Στην Αττική περιμένουμε παροδικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 29-30 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή και καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 32-33 βαθμούς.