Θάσος: Μηνύματα ενότητας και κοινής συμπόρευσης από Βαρθολομαίο, Ιερώνυμο και Επιφάνιο

Θάσος: Οι τρεις ιεράρχες, επισκέπτονται το νησί μετά από πρόσκληση του οικείου μητροπολίτη

Θάσος: Μηνύματα ενότητας και κοινής συμπόρευσης από Βαρθολομαίο, Ιερώνυμο και Επιφάνιο
ΑΠΕ - ΜΠΕ
5'

Με πανηγυρική Δοξολογία που τελέστηκε στον περικαλλή και ιστορικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην κοινότητα Παναγίας, χτισμένο το 1831, υποδέχθηκε το νησί της Θάσου τον Οικουμενικό πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιο.

Οι τρεις ιεράρχες, επισκέπτονται το νησί μετά από πρόσκληση του οικείου μητροπολίτη, Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου (ΦΝΘ) κ. Στεφάνου αλλά και του δημάρχου του νησιού, προκειμένου να λαμπρύνουν με την παρουσία τους τον πρώτο εορτασμό της «Σύναξης των εν Θάσω Αγίων» και να υποδεχθούν την ιερά εικόνα τους που αγιογραφήθηκε για το σκοπό αυτό.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας και οι δυο Μακαριότατοι αφίχθηκαν το μεσημέρι στην πρωτεύουσα του νησιού, το Λιμένα και έγιναν δεκτοί με τιμές από τις τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Μήνυμα ενότητας από τον Οικουμενικό πατριάρχη

Ο Οικουμενικός πατριάρχης, μετά το τέλος της Δοξολογίας και αντιφωνώντας στους θερμούς λόγους καλωσορίσματος τόσο του μητροπολίτη ΦΝΘ όσο και του δημάρχου του νησιού Λευτέρη Κυριακίδη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η κοινή ιεραποδημία και των τριών ιεραρχών στέλνει προς όλους με τον πιο χαρακτηριστικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο το μήνυμα της ενότητας και της συμπόρευσης μέσα στην εκκλησία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στη συμβολή των αγίων στη ζωή της ορθόδοξης εκκλησίας και των πιστών, σημειώνοντας ότι στα σαράντα χρόνια της πατριαρχίας του ανακηρύχθηκαν πολλοί άγιοι και όσιοι πληροφορώντας όλους ότι το Πνεύμα είναι διαρκώς παρόν και «αγιάζει τα μέλη της εκκλησίας και τον κόσμο όλον».

Επίσης, ο Παναγιότατος αναφέρθηκε στην συμβολή του Απόστολου των Εθνών Παύλου στη διάδοση του Ευαγγελίου στον κόσμο ξεκινώντας από την πόλη των Φιλίππων μαζί με τους συνεργάτες του Λουκά, Τιμόθεο και Σίλα. Συνεχάρη και επαίνεσε τον μητροπολίτη Φιλίππων για την πρωτοβουλία του να καλέσει τον ίδιο και τους δυο Μακαριότατους προκειμένου να συμμετάσχουν στις λατρευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των έξι τοπικών αξίων του νησιού.

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος: Καλωσορίζουμε τον πατριάρχη του γένους

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη δική του αντιφώνηση αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο πρόσωπο του Οικουμενικού πατριάρχη αλλά και στην παρουσία του μητροπολίτη Κιέβου σημειώνοντας στη συνέχεια με νόημα «ποιος δε θα ζήλευε ανά τον κόσμο μια τέτοια σύναξη όπου προΐσταται ο πατριάρχης του γένους, οι άρχοντες και ο πιστός λαός του Θεού».

Ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ακόμα ότι οι εποχές που διανύει η πατρίδα μας και οι Έλληνες είναι δύσκολες και για το λόγο αυτό περισσότερο από ποτέ χρειάζεται το φρόνημα «και το φρόνημα δεν αγοράζεται, δεν πουλιέται αλλά γεννιέται μέσα μας, μέσα στον κάθε άνθρωπο». Αναφέρθηκε στο μήνυμα ενότητας που στέλνει προς όλο τον ορθόδοξο κόσμο η κοινή παρουσία στη Θάσο του ιδίου, του Οικουμενικού πατριάρχη και του μητροπολίτη Κιέβου.

Λόγια συγκίνησης από τον μητροπολίτη Κιέβου

Με λόγια συγκίνησης και σε άπταιστα ελληνικά, αντιφώνησε ο μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Ελλάδα και την ευγνωμοσύνη του προς τον μητροπολίτη κ. Στέφανο για την πρόσκληση που του απηύθυνε.

Ο Μακαριότατος τόνισε με νόημα απευθυνόμενος προς τον μητροπολίτη κ. Στέφανο: «Η επίσημη πρόσκλησή σας ήρθε στα χέρια μας στις αρχές Μαρτίου σε μέρες δύσκολες και σκοτεινές, τότε που ο Ρώσος τύραννος έστελνε τα στρατεύματά του για να καταστρέψει τη χώρα μας και να κυριεύσει το Κίεβο. Τις μέρες που διάβαζα την πρόσκλησή σας οι σειρήνες που ηχούσαν μας θύμιζαν ότι έπρεπε να προστατευτούμε από τις ρωσικές βόμβες. Διάβαζα την πρόσκληση σας χωρίς να ξέρουμε τι θα μπορούσε να μας συμβεί την επόμενη στιγμή, την επόμενη μέρα».

Ο μητροπολίτης Κιέβου απευθυνόμενος στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον ίδιο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας «για την αγάπη τους και τη στήριξή τους προς την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Εκκλησία της Ελλάδας ως μεγαλύτερος αδελφός βαστάει τα βάρη και προσφέρει τη βοήθεια της προς ένα μικρότερο αδελφό».

Λόγια ευγνωμοσύνης απηύθυνε ο κ. Επιφάνιος και προς το πρόσωπο του Οικουμενικού πατριάρχη για την πρόσκληση που του απηύθυνε να συλλειτουργήσουν στο νησί της Θάσου αλλά και για τη συνεχή και αδιάκοπη βοήθεια και στήριξη που προσφέρει προς την Εκκλησία της Ουκρανίας μετά τον τόμο αυτοκεφαλίας που τους παραχώρησε.

Πλήθος ιεραρχών στην υποδοχή

Ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Στέφανος προσφωνώντας τους τρεις υψηλούς καλεσμένους εξέφρασε την εγκάρδια χαρά του πληρώματος της τοπικής εκκλησίας για την παρουσία τους στο νησί, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εκχριστιανό των Ρως στα τέλη του 9ου αιώνα μ.Χ. όταν ο πατριάρχης Φώτιος απέστειλε στο Κίεβο τους πρώτους αποστόλους για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο και να βαφτίσουν τους πρώτους χριστιανούς εκεί.

Στην υποδοχή του Οικουμενικού πατριάρχη και των δυο Μακαριότατων παραβρέθηκαν πολλοί μητροπολίτες τόσο από τη βόρεια Ελλάδα όσο και από άλλες μητροπόλεις.

Το απόγευμα ο δήμος Θάσου στη διάρκεια ειδικής τελετής θα ανακηρύξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών σε επίτιμους δημότες του νησιού. Αύριο το πρωί ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα συλλειτουργήσει μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τον μητροπολίτη Επιφάνιο στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο ιδιαίτερα γραφικό χωριό της Παναγίας με τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή