Ρόδος: Η εφορία βεβαίωσε οφειλές άνω των 10.000 ευρώ σε αγέννητο παιδί

Οι γονείς ανακάλυψαν ότι η κόρη τους χρεώθηκε από την Εφορία ως προσωρινή κληρονόμος της γιαγιάς της πριν καν γεννηθεί.
Ρόδος: Η εφορία χρέωσε 10.000 ευρώ σε αγέννητο παιδί
Unsplash
2'

Μια απίστευτη ιστορία έλαβε χώρα στη Ρόδο, όπου ένα παιδί χρεώθηκε από την Εφορία οφειλές ύψους 10.000 ευρώ πριν καν ακόμα γεννηθεί.

Η μητέρα του 5χρονου πλέον κοριτσιού έλαβε ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ ότι ασκεί γονική μέριμνα στο πεντάχρονο παιδί της, το οποίο φέρεται να είναι προσωρινή κληρονόμος της γιαγιάς της, που πέθανε όταν εκείνο ήταν αγέννητο. Για την κληρονομιά, λοιπόν, βεβαίωσαν οφειλές άνω των 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη Ροδιακή, την κληρονομιά είχαν αποποιηθεί η μητέρα της 5χρονης και τα υπόλοιπα παιδιά της γιαγιάς.

Οι γονείς έχουν κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες δια της δικηγόρου τους.

Η ιστορία

Όλα ξεκίνησαν όταν στο τέλος Ιουλίου 2022 κοινοποιήθηκε στην 35χρονη μητέρα του παιδιού «ατομική ειδοποίηση καταβολής- υπερημερίας της ΑΑΔΕ (τμήμα δικαστικού και νομικής υποστήριξης ΔΟΥ Ρόδου), με θέμα τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Με το έγγραφο αυτό ενημερώθηκε η 35χρονη ότι, από έλεγχο που είχε γίνει στα μέσα Ιουλίου 2022 στα ηλεκτρονικά αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων διαπιστώθηκε ότι, εκκρεμούσαν οφειλές της, οι οποίες μάλιστα «κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, λόγω μη καταβολής τους εντός των νόμιμων προθεσμιών».

Ως αιτιολογία για τις οφειλές αυτές σύμφωνα με την ειδοποίηση της ΑΑΔΕ ήταν ότι η 35χρονη ασκεί γονική μέριμνα στην 5χρονη κόρη της, η οποία φέρεται να είναι προσωρινή κληρονόμος της γιαγιάς της, που πέθανε όταν εκείνο ήταν ακόμα αγέννητη.

Στην ίδια ειδοποίηση αναφερόταν ότι το συνολικό ποσό των οφειλών είναι 10.690 ευρώ και από αυτά, το ποσό των 5.793 αποτελεί το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο της βασικής οφειλής, ενώ οι 4.898 ευρώ είναι προσαυξήσεις και τόκοι.

Η γιαγιά απεβίωσε το Μάρτιο του 2017 και διαδοχικά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, τα παιδιά και ο σύζυγός της προχώρησαν τις διαδικασίες και αποποιήθηκαν την κληρονομιά της. Τότε η 35χρονη ήταν έγκυος τριών μηνών στο παιδί της.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο εξώδικο της οικογένειας, το ανήλικο παιδί «είναι κληρονόμος με το ευεργέτημα της απογραφής, όταν ενηλικιωθεί, έχει προθεσμία εντός της ετήσιας προθεσμίας του άρθρου 1912 ΑΚ να αποποιηθεί την ως άνω κληρονομία».

Και επειδή το παιδί είναι «ανήλικη και κληρονόμος με το ευεργέτημα της απογραφής, δεν κληρονομεί το παθητικό της κληρονομιάς της αποβιωσάσης γιαγιάς της», ζητείται «να τηρηθεί η Ελληνική Νομοθεσία και να ακυρωθεί η ατομική ειδοποίηση καταβολής- υπερημερίας, όπως παραλείψετε στο μέλλον να βεβαιώσετε οφειλές προερχόμενες από την κληρονομία της αποβιωσάσης (γιαγιάς) στο φορολογικό μητρώο της 35χρονης, ως ασκούσας τη γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου της, καθώς και όπως απόσχετε από οποιαδήποτε άλλη παράνομη και καταχρηστική ενέργεια».