Εμβόλια: Πότε πρέπει να χορηγηθούν για κορονοϊό και γρίπη - Τι απαντούν επιστήμονες στο Newsbomb.gr

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ακόμα και την ίδια ημέρα με το εμβόλιο του κορονοϊού

Εμβόλια: Πότε πρέπει να χορηγηθούν για κορονοϊό και γρίπη - Τι απαντούν επιστήμονες στο Newsbomb.gr
Τι είπαν Ματίνα Παγώνη, Θανάσης Σκουτέλης και Νίκος Τζανάκης στο Newsbomb.gr
Pixabay
4'

Οι επιστήμονες μιλώντας στο Newsbomb.gr διατυπώνουν τις συστάσεις τους για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, τόσο για το εμβόλιο της γρίπης όσο και για αυτό του κορονοϊού.

Να θυμίσουμε ότι όταν πρωτοξεκίνησαν τα διανέμονται τα εμβόλια για τον κορονοϊό, στις ΗΠΑ, στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της χώρας, οι γιατροί συνέστησαν προληπτικά τη χρονική απόσταση 14 ημερών μεταξύ της χορήγησης των εν λόγω εμβολίων και άλλων μέσων ανοσοποίησης. Ο Οργανισμός, ωστόσο, επανεξέτασε τις οδηγίες του, υποστηρίζοντας ότι αυτή η αναμονή ήταν περιττή. Οι επιστήμονες πια υποστηρίζουν ότι δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου του κορονοϊού, της γρίπης.

Ματίνα Παγώνη: «Τα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορονοϊού θα τα κάνουν μόνο οι εμβολιασμένοι»

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε στο Newsbomb.gr λέγοντας πως «τα εμβόλια κορονοϊού και γρίπης μπορούν να γίνουν μαζί. Αλλά δεν υπάρχει και λόγος. Θα μπορούσε να κάνει το ένα τώρα και το άλλο τρεις μέρες μετά. Τα εμβόλια της γρίπης θα πρέπει να τα κάνουμε τέλος Οκτωβρίου. Τα εμβόλια του κορονοϊού θα πρέπει να κάνουν την 4η δόση αμέσως μόλις γυρίσουν από τις διακοπές τους».

Και συνέχισε αναφερόμενη στα επικαιροποιημένα εμβόλια: «Από τα επικαιροποιημένα εμβόλια έχουμε παραλάβει ήδη 400.000 εμβόλια της Pfizer και την άλλη εβδομάδα περιμένουμε να έρθουν από τη Moderna και λίγα ακόμα Pfizer. Θα συζητηθεί τη Δευτέρα ποιοι θα πρέπει να τα κάνουν».

Για το αν θα μπορούν τα κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια πολίτες που δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα κανένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού η κα Παγώνη δήλωσε: «Τα επικαιροποιημένα εμβόλια δεν μπορούν να τα κάνουν όσοι δεν έχουν κάνει τις προηγούμενες δόσεις. Στην έρευνα που είχε γίνει για την αποτελεσματικότητά τους συμμετείχαν μόνο πολίτες οι οποίοι είχαν κάνει όλες τις προηγούμενες δόσεις. Οπότε, τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα τα κάνουν μόνο εμβολιασμένοι».

Θανάσης Σκουτέλης: «Θα πρέπει όλοι να κάνουν την 4η δόση τώρα και να μην περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια»

«Τα εμβόλια κορονοϊού και γρίπης μπορούν να γίνουν την ίδια μέρα», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Θανάσης Σκουτέλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των εμβολιασμών.

«Τα καινούργια εμβόλια της γρίπης δεν έχουν έρθει ακόμα. Όταν έρθουν τα εμβόλια θα μπορέσει να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός από αρχές Οκτώβρη. Το παλιό εμβόλιο γρίπης δεν μπορεί να μας προφυλάξει. Θα πρέπει να το κάνουν άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και ενήλικες με έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως ανοσοκαταστολή, διαβήτη, κ.α. ή χρόνια νοσήματα», σχολίασε και επεσήμανε πως το εμβόλιο του κορονοϊού θα πρέπει να γίνει με βάσει τις οδηγίες που έχουν δοθεί.

Ο κ. Σκουτέλης στην ερώτηση αν θα πρέπει να περιμένουν οι πολίτες τα επικαιροποιημένα εμβόλια για να εμβολιαστούν απάντησε πως: «Θα πρέπει όλοι να κάνουν την 4η δόση τώρα και να μην περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια».

Νίκος Τζανάκης: «Και την ίδια μέρα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο γρίπης και κορονοϊού»

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) επεσήμανε στο Newsbomb.gr ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα για τον διπλό εμβολιασμό κορονοϊού και γρίπης.

«Και την ίδια μέρα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο γρίπης και κορονοϊού, αλλά δεν βολεύει γιατί δεν έχουν έρθει ακόμα τα καινούργια εμβόλια της γρίπης. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της γρίπης κρατά λίγους μήνες και εμείς θέλουμε να την καλύψουμε στο πικ της που είναι κάθε χρόνο τέλος Φλεβάρη με αρχές Μάρτη. Άρα, ο εμβολιασμός με τα εμβόλια γρίπης θα πρέπει να γίνει αρχές Νοέμβρη, αν η γρίπη ακολουθήσει την πεπατημένη των προηγούμενων ετών».

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια ο κ. Τζάνάκης ανέφερε πως «Θα είναι προστατευτικά για τη υπομετάλλαξη της Όμικρον. Θα πρέπει να γίνουν σε υποομάδες με σοβαρά και χρόνια νοσήματα και σε ηλικιωμένους».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή