Σαρηγιάννης: Πιθανό νέο κύμα της παραλλαγής «Κένταυρος» τον Οκτώβριο

Αν η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορονοϊού υπάρχει στη χώρα μας, μπορεί να δούμε ένα νέο κύμα τον Οκτώβριο, αναφέρει ο καθηγητής.

Σαρηγιάννης: Πιθανό νέο κύμα της παραλλαγής «Κένταυρος» τον Οκτώβριο
Πιθανό νέο κύμα της παραλλαγής Κένταυρος τον Οκτώβριο
Intime / Φωτογραφία αρχείου
4'

Πιθανό είναι ένα νέο κύμα της παραλλαγής «Κένταυρος» τον Οκτώβριο, αν υπάρχει η συγκεκριμένη μετάλλαξη στη χώρα μας, όπως αναφέρει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Ράδιο Ένα του Βόλου, είπε ότι το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ταυτοποίηση του στελέχους «Κένταυρος» στη χώρα μας, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ήδη, γιατί σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις που ανιχνεύσαμε νέα στελέχη κυρίως πιο μολυσματικά, η ανίχνευση έγινε 20-25 μέρες μετά την εμφάνιση συγκεκριμένου στελέχους στη χώρα.

Επομένως, αν δεν έχει εμφανιστεί ακόμη, τότε αυτό το κύμα αναμένεται αργότερα και εκεί θα έχει σημασία κατά πόσο θα έχει αναπτυχθεί περαιτέρω ο εμβολιασμός, είτε με την τρίτη δόση για όσους δεν έχουν κάνει, είτε κυρίως με την τέταρτη και με τα νέα εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα από τον επόμενο μήνα, για να δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερη ανοσολογική προστασία.

«Σε φάση αποκλιμάκωσης»

Ο καθηγητής τόνισε ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης που ξεκίνησε από το δεύτερο μισό του Ιουλίου, ακριβώς γιατί μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, είχαμε φτάσει σε μια φάση πολύ μεγάλης διασποράς λόγω της χαλάρωσης και την ύπαρξη των υπερμολυσματικών στελεχών Όμικρον 4 και Όμικρον 5, που οδήγησαν στην ανάπτυξη φυσικής ανοσίας σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, σε διαφορετικές περιοχές της χώρας με έμφαση τουριστικούς και παραθεριστικούς προορισμούς.

Είπε, επίσης, ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση από την πανδημία του Covid μέχρι τη επόμενη εβδομάδα, αλλά το τι θα συμβεί εξαρτάται από την ύπαρξη νέων παραλλαγών του ιού, καθώς η περίφημη μετάλλαξη «Κένταυρος» δεν αποκλείεται να έρθει και στη χώρα μας, λόγω φιλοξενίας ροών τουριστών από άλλες χώρες.

Ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι σήμερα, με έναν ρυθμό 20% την εβδομάδα, που σημαίνει ότι θα είμαστε κοντά στις 4000-4400 σε καταγεγραμμένα κρούσματα.

«Υπάρχει μια πτώση και της ανοσίας…»

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στα καταγεγραμμένα κρούσματα και σε αυτά που εκτιμά η επιστημονική κοινότητα, που είναι στις τέσσερις με πέντε φορές πάνω απ’ αυτή που καταγράφει ο ΕΟΔΥ, που κάνει λίγα τεστ.
Ο υπεύθυνος του ΑΠΘ για τον Covid 19, ανέφερε ότι ένα μεγάλο κομμάτι που πληθυσμού μολύνθηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού, κάτι που δίνει το επίπεδο ανοσίας των στελεχών Όμικρον 4 και Όμικρον 5.

«Το σενάριο αυτό σημαίνει, ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε σε αποκλιμάκωση, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μια πτώση της ανοσίας από προηγούμενες παραλλαγές του ιού και από τον εμβολιασμό, γιατί απομακρυνόμαστε από τη στιγμή που έγινε, κάτι που σημαίνει ότι αρχίζει να είναι περισσότερος πληθυσμός επαναδιαθέσιμος να επαναμολυνθεί», επεσήμανε.

«Με την “Κένταυρος” βλέπει κάποιος συμπτώματα ακόμη και πριν βγει θετικό το τεστ!»

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι τα συγκεκριμένα επιμολυσματικά στελέχη (όπως η «Κένταυρος») έχουν μεγάλη ταχύτητα μετάδοσης και γρήγορη ανάπτυξη του ιικού φορτίου, που σημαίνει ότι βλέπει κάποιος συμπτώματα ακόμη και πριν βγει θετικό το τεστ. Η κατάσταση αυτή, ανέφερε μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ειδικά ο κόσμος αν δεν έχει τη συναίσθηση ότι υπάρχει ένα ζήτημα.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι οι επιστήμονες δεν περιμένουν να αναπτυχθούν οι θάνατοι τόσο πολύ, όπως έγινε με την παραλλαγή Δέλτα το φθινόπωρο του 2021, ωστόσο μπορεί να φθάσουμε στους 50 νεκρούς την ημέρα ή κοντά στους 60 αν πράγματι αναπτυχθεί αυτό το κύμα, λόγω υπερμετάδοσης της «Κένταυρος».

Εξήγησε δε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη, έχει ηπιότερη νόσηση, αλλά αν η διασπορά είναι τόσο μεγάλη, είναι βέβαιο ότι θα έρθουν σε επαφή με αυτά τα στελέχη και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, που είναι πιο ευάλωτοι, με αποτέλεσμα να έχουν επιπλοκές που μπορούν να οδηγήσουν και σε θάνατο.

«Βελτιωμένη υγειονομικά κανονικότητα με σύνεση»

Ο κ. Σαρηγιάννης έκανε λόγο για μια βελτιωμένη υγειονομικά κανονικότητα με σύνεση, προφυλάξεις, πολλά τεστ, μάσκες και απολύμανση σε χώρους με συγχρωτισμό, σχολεία, λεωφορεία κλπ., που δημιουργούν πολύ καλύτερες συνθήκες ασφαλείας για όλους και ταυτόχρονα μας επιτρέπει να λειτουργούμε με καλύτερο επίπεδο κανονικότητας και κοινωνικότητας.

Όπως είπε, εάν δεν πάρουμε κανένα υποχρεωτικό μέτρο, δεν είναι ότι καλύτερο γιατί έχει αποδειχτεί ότι ο ιός βρίσκει τις ευπάθειες και τα αδύναμα σημεία της κοινωνίας, όπως προκύπτει από όσα ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή