Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Το αρχαιότερο θέατρο της Ελλάδας στο Λαύριο ρημάζει από την κρατική αδιαφορία

Ένας τεράστιος αρχαιολογικός θησαυρός, απαράμιλλου κάλλους και πολιτιστικής αξίας, παραμένει εν πολλοίς άγνωστος, λιγότερα από 50 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

Αυτό είναι το αρχαιότερο θέατρο, ίσως του κόσμου, και βρίσκεται στο Λαύριο
Αυτό είναι το αρχαιότερο θέατρο, ίσως του κόσμου, και βρίσκεται στο Λαύριο
Νίκος Χριστοφάκης
3'

Ο λόγος για το Αρχαίο Θέατρο Θορικού, στο Λαύριο, το οποίο είναι το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο της Ελλάδας! Η κατασκευή και η λειτουργία του υπολογίζεται στον 6ο αιώνα π.Χ. (μεταξύ 525- 480 π.Χ.). Δεσπόζει, δε, στη βόρεια είσοδο της σύγχρονης πόλης, σε μια πλαγιά, με υπέροχη θέα στο Αιγαίο.

Εκεί, σε έναν από τους 12 δήμους της αρχαίας Αθήνας, ιδιαίτερης σημασίας λόγω και των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, επί αιώνες μεσουρανούσε ο ελληνικός πολιτισμός και η αρχαία τραγωδία.

Με χωρητικότητα στα αρχαία χρόνια άνω των 3.000 θεατών, ακόμα ένα στοιχείο που το χαρακτηρίζει ως μοναδικό είναι ότι το σχήμα του δεν είναι κυκλικό, όπως όλα τα μεταγενέστερα θέατρα, αλλά ελλειψοειδές, με ορθογώνια ορχήστρα.

Δυστυχώς, παρά την ιδιαίτερη πολιτιστική αξία του, την ομορφιά του αλλά και την πολύ καλή κατάσταση στην οποία έχει διατηρηθεί δια μέσου των αιώνων, υπάρχει ακόμα ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει το εμβληματικό μνημείο: Ότι, αν και αποτελεί επίσημο αρχαιολογικό χώρο, με τις ανασκαφές να έχουν ξεκινήσει εκεί από διάφορες σχολές, ελληνικές και μη, πριν καν την απελευθέρωση (1820), αυτό σήμερα ρημάζει ουσιαστικά, από τη διαχρονική κρατική αδιαφορία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τις παρελθούσες δεκαετίες, όπως αυτές του 1960 και του 1970, στον υπέροχο χώρο διοργανώνονταν αρχαίες παραστάσεις και πολλά δρώμενα, προσφέροντας στους Αθηναίους μια μικρή… Επίδαυρο στις παρυφές της πόλης τους. Όλα αυτά όμως διακόπησαν, αφότου ανέλαβε τη διαχείρισή του το αρμόδιο υπουργείο…

Ο φακός και το drone του Newsbomb.gr περιηγήθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο Θορικού, μαζί με τον πρώην δήμαρχο Λαυρίου, Σταύρο Παπασταυρόπουλο, ο οποίος εκτός από έντονες νοσταλγικές μνήμες των παραστάσεων εκεί, με κάθε ευκαιρία -και αφού δεν υπάρχει κανένα αρμόδιος να το κάνει- πραγματοποιεί ξεναγήσεις στο «καμάρι» του τόπου του.

«Αυτό είναι το μεγάλο παράπονο της Λαυρεωτικής. Γιατί αυτός ο υπέροχος χώρος παραμένει αναξιοποίητος. Και όχι μόνο αυτό, αλλά διακόπηκε και η αναστήλωσή του», επισημαίνει ο πρώην δήμαρχος. «Επειδή οι φωνές μας πια ακούγονται παντού, τουλάχιστον μας αφήνουν να γίνει μια παράσταση ή χορωδία, για μία φορά, κάθε Σεπτέμβριο και αυστηρά για 200 άτομα», μας ενημερώνει.

Γνωρίστε τη χαμένη μέχρι σήμερα ευκαιρία του Αρχαίου Θεάτρου Θορικού στο ρεπορτάζ του Newsbomb.gr:

Δείτε φωτογραφίες:

Το αρχαίο νεκροταφείο, ακριβώς δίπλα στο θέατρο (επίσης κάτι μοναδικό), τα ξακουστά μεταλλεία -αρχαία και νεότερα-, λίγο πιο πέρα ο Ναός του Ποσειδώνα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ενοποιημένο δίκτυο αρχαιολογικών χώρων που θα έδιναν τεράστια πνοή, τουριστική και όχι μόνο, στο Λαύριο αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα.

Και όχι μόνο αυτά, αλλά ελάχιστες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα, υπάρχει ο Ναός της Δήμητρας, με τις βάσεις των κιόνων να στέκουν σε σχετικά καλή κατάσταση, αν και τα χόρτα και οι φυλλωσιές δεν θα αργήσουν πολύ ακόμα να «καταπιούν» κι αυτό το μνημείο, το οποίο αν βρισκόταν σε άλλη χώρα, σίγουρα η τύχη του θα ήταν πολύ διαφορετική…

Ο φακός του Newsbomb.gr με τον Σταύρο Παπασταυρόπουλο έφτασαν στο σημείο και σας παρουσιάζουν ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αντίθεσης, μεταξύ του αρχαίου κάλλους και της σύγχρονης, εξοργιστικής αδιαφορίας των ιθυνόντων και του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο πάντα φαίνεται να έχει «άλλες» προτεραιότητες…

Δείτε το βίντεο:

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή