Τη Δευτέρα ο «αποχαιρετισμός» στον Κώστα Καζάκο – Δώρισε το σώμα του στην Ιατρική Αθηνών

Τη Δευτέρα, στο Αίθριο της έδρας του ΚΚΕ η αποχαιρετιστήρια τελετή στον Κώστα Καζάκο. Δώρισε το σώμα του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών για την εκπαίδευση των φοιτητών ο ηθοποιός.
Ο Κωνσταντίνος Καζάκος
INTIME
6'

Στο Αίθριο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στον Περισσό θα πραγματοποιηθεί η αποχαιρετιστήρια τελετή στον Κώστα Καζάκο που πέθανε χθες 13 Σεπτεμβρίου.

Ο ηθοποιός είχε δωρίσει το σώμα του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών για την εκπαίδευση των φοιτητών και ως εκ τούτου δεν θα ταφεί.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την τελετή αποχαιρετισμού στον Κώστα Καζάκο αναφέρει:

«Στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 ο Κώστας μας, ο Κώστας Καζάκος, έκανε την τελευταία μεγαλειώδη πράξη του, πριν υποκλιθεί για τελευταία φορά. Πρόσφερε το σώμα του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και τους φοιτητές για την εκπαίδευσή τους.

Η οικογένειά του και η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ καλούν όλους τους φίλους του, όλο τον κόσμο που τον αγάπησε για την προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, στον άνθρωπο και τα ιδανικά του, στην αποχαιρετιστήρια τελετή που οργανώνεται στο Αίθριο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στις 19.00».

Η διαδρομή

Ο Κώστας Καζάκος γεννήθηκε στον Πύργο Hλείας το 1935. Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε για να σπουδάσει στην Αθήνα. Ήταν απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου και της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου και μέλος της Επιτροπής Άδειας Άσκησης επαγγέλματος του Ηθοποιού, συνιδρυτής του Ελεύθερου Θεάτρου (μαζί με τον Λέοντα Τριβιζά) και ιδρυτής του ιδρύματος «Τζένη Καρέζη».

Τιμήθηκε με τον «Χρυσό Απόλλωνα», βραβείο ηθοποιού Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών το 1967, και Α΄ Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1973 για την αρτιότερη θεατρική παραγωγή («Λυσιστράτη»). Τιμήθηκε ακόμα με το Βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων και Κριτικών για το σύνολο της προσφοράς του.

Η πολιτική

Πολιτικοποιημένος και στρατευμένος στις τάξεις του ΚΚΕ, ο Κώστας Καζάκος εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 και του Οκτωβρίου 2009, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Οι τρεις γάμοι

Παντρεύτηκε πρώτη φορά το 1962, με την εικαστικό Νερίνα Λυμπεροπούλου, αδερφή της ηθοποιού Μάγιας Λυμπεροπούλου.

Από το 1968 μέχρι το 1992 υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Καρέζη, με την οποία απέκτησε τον γιο τους, τον επίσης ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο. Από το 1997 έως σήμερα είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Κόλλια, με την οποία έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά.

Ο μεγάλος έρωτας με την Τζένη Καρέζη και… το τάβλι

Τον Κώστα Καζάκο σημάδεψε η σχέση του με τη Τζένη Καρέζη. Μια σχέση που γεννήθηκε μέσα από τα γυρίσματα μιας ταινίας και εξελίχθηκε σε έναν μεγάλο έρωτα.

Τους δύο ηθοποιούς χώρισε ο θάνατος όταν στις 26 Ιουλίου 1992 έφυγε από τη ζωή η Τζένη Καρέζη μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο.

Όλα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 1966 στα γυρίσματα της ταινίας, «Κοντσέρτο για πολυβόλα», μια μεγάλη και δαπανηρή παραγωγή της Φίνος Φιλμ όπου οι δύο ηθοποιοί είχαν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Μάλιστα η επιλογή του Κώστα Καζάκου δεν ήταν στις αρχικές προτιμήσεις του Φίνου. Και χρειάστηκε να καταφύγει ο σκηνοθέτης (Δημόπουλος) σε «πονηριά» προκειμένου να αλλάξει τη γνώμη του ισχυρού κινηματογραφικού άνδρα της εποχής.

Ο Φίνος πρότεινε στον Δημόπουλο πολλούς γνωστούς ηθοποιούς, αλλά ο σκηνοθέτης επέμενε να θέλει για το ρόλο τον Καζάκο. Μάλιστα, όταν τον πρότεινε στον Φίνο εκείνος αιφνιδιάστηκε, φέρνοντας αντίρρηση. «Μα αυτός είναι καρατερίστας» του είπε.

Από την άλλη ο Δημόπουλος τον ήθελε πολύ στην ταινία και κατέφυγε σε ένα «τέχνασμα» που αποδείχθηκε… μοιραίο. Έντυσε λοχαγό τον Καζάκο και τον πήγε στον Φίνο. Εκείνος, μόλις τον είδε θαμπώθηκε με το αποτέλεσμα, λέγοντας επιτέλους το «ναι».

Ο Κώστας Καζάκος και η Τζένη Καρέζη γνωρίζονταν από παλιά. Όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος ο ηθοποιός σε συνέντευξή του, είχαν συναντηθεί αρκετές φορές σε δουλειές, αλλά η κινηματογραφική τους συνάντηση στο «Κοντσέρτο» ήταν σα να επρόκειτο για την πρώτη φορά.

Στα γυρίσματα της ταινίας κατάλαβαν ότι ήταν πλασμένοι ο ένας για τον άλλο… Μέχρι να ξεκινήσει το πρώτο γύρισμα, κάθισαν με την Τζένη κάτω από μία ελιά και ξεκίνησαν να παίζουν τάβλι.

Αυτό συνεχίστηκε σε κάθε διάλειμμα των γυρισμάτων και η μία παρτίδα έφερε την άλλη και μετά τον έρωτα. Η Καρέζη εξομολογήθηκε τον έρωτά της πρώτα στον Δημόπουλο, όταν εκείνος τη ρώτησε γιατί ήταν άκεφη.

Η σχέση επισημοποιήθηκε στις 5 Αυγούστου 1968, με το γάμο τους να τελείται παρουσία λίγων και αγαπημένων ανθρώπων τους

Τον Απρίλιο του 1969, η ευτυχία του ζευγαριού ολοκληρώθηκε με τον ερχομό του γιου τους, Κωνσταντίνου. Μάλιστα, υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να γεννιόταν στις 21 Απριλίου, κάτι που σήμαινε πως θα τον βάπτιζε ένας από τους συνταγματάρχες της Χούντας. Και όπως λέγεται Καρέζη και Καζάκος είχαν καταστρώσει ολόκληρο σχέδιο σε περίπτωση που το μωρό γεννιόταν εκείνη την ημέρα, προκειμένου να αποφύγουν την ανεπιθύμητη κουμπαριά.

Κώστας Καζάκος και Τζένη Καρέζη υπήρξαν συνοδοιπόροι και στο θέατρο πρωταγωνιστώντας σε πολλές παραστάσεις!

Το θέατρο και η τηλεόραση

Στη μακρά προσφορά του στο θέατρο ανεξίτηλη σφραγίδα άφησε η θρυλική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» με την Τζένη Καρέζη και τον θίασο τους το 1973, μετά την άλλη κοινή επιτυχία τους «Θεοδώρα η μεγάλη» 1968, κι αργότερα «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» (1982) του Έντουαρντ Άλμπι σε σκηνοθεσία του Ζιλ Ντασέν, «Διαμάντια και μπλουζ» (1990) της Λούλας Αναγνωστάκη, που ήταν και η τελευταία κοινή τους εμφάνιση.

Πρωταγωνίστησε σε πολλές ακόμα θεατρικές επιτυχίες όπως «Ο θάνατος του εμποράκου» (1993) του Άρθουρ Μίλερ και «Η όπερα της πεντάρας» (1993) του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν, «Αντιγόνη» (1995) του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Μίνωα Βολανάκη, «Βασιλιάς Λιρ» (1996) του Σαίξπηρ, «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ (1997), κ.ά. Στην τηλεόραση συμμετείχε συχνά ως ηθοποιός ή σκηνοθέτης σε τηλεοπτικές σειρές όπως Μαρίνα Αυγέρη, Μεγάλη Περιπέτεια, Ο μεγάλος ξεσηκωμός, Μαύρη Χρυσαλλίδα, Κλειστά Παράθυρα, Τμήμα Ηθών, Το Γελοίον του Πράγματος, Εκτός Πορείας, Βέρα στο Δεξί, Ζωή Ξανά κ.ά.

Οι 40 κινηματογραφικές ταινίες

Ο πρώτος κινηματογραφικός ρόλος του Κώστα Καζάκου ήταν στην ταινία Η Αρπαγή της το 1956 και ενώ ήταν ακόμα σπουδαστής στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν και στη σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου. Ο Καζάκος έπαιξε τον ρόλο του Πλούτωνα δίπλα σε ηθοποιούς όπως ο Ορέστης Μακρής, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Λαυρέντης Διανέλλος και η Αλέκα Κατσέλη.

Ο Κώστας Καζάκος έπαιξε σε 40 περίπου κινηματογραφικές ταινίες, ενώ σκηνοθέτησε ο ίδιος πάνω από 15 φιλμ.