Η τακτική της Τουρκίας στο Αιγαίο κοστίζει ζωές - Διακινητές στέλνουν στον θάνατο απελπισμένους
Συνεχίζονται, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης των αγνοούμενων από τα ναυάγια της Μυτιλήνης και των Κυθήρων. Για την τραγωδία στο Αιγαίο μίλησε και ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα, τονίζοντας τον ρόλο της Τουρκίας στην εργαλειοποίηση αθώων ανθρώπων.
Μεγαλώνει το μέγεθος της τραγωδίας στη Μυτιλήνη, με τους νεκρούς του ναυαγίου να έχουν ανέβει στους 18, εκ των οποίων 16 γυναίκες, ένας άνδρας και ένα νεαρό αγόρι. Ταυτόχρονα, στο «κόκκινο» έχει φτάσει η αγωνία και στα Κύθηρα καθώς από 20 άνθρωποι ακόμη αγνοούνται.
Οι επιχειρήσεις του Λιμενικού σε Κύθηρα και Λέσβο για τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ οι κάτοικοι που έσπευσαν να βοηθήσουν είναι συγκλονισμένοι από τις εικόνες που αντίκρισαν.
Ναυάγιο στη Μυτιλήνη
Ανείπωτη είναι η τραγωδία στη Μυτιλήνη, όπου ο απολογισμός των νεκρών ανέβηκε στους 18. Η λέμβος με τους περίπου 40 μετανάστες βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης σε βραχώδη θαλάσσια περιοχή.
Τα 16 θύματα ήταν νέες γυναίκες αφγανικής καταγωγής, ενώ ο 17ος νεκρός ήταν ένα αγόρι 15 περίπου χρονών. Ο 18ος νεκρός ήταν ένας άνδρας. Στο μεταξύ μετά την εύρεση μιας ακόμα γυναίκας στα βράχια της περιοχής του ναυαγίου αυξήθηκαν σε 10 οι διασωθείσες όλες γυναίκες. Έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Τις γυναίκες που διασώθηκαν επισκέφτηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Το μεσημέρι η κυρία Γκάγκα σε συνέντευξή της εξέφρασε τη συμπάθεια της στα θύματα του ναυαγίου και είπε πως πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός. Όπως σημείωσε, οι διασωθείσες του ναυαγίου γυναίκες με τις οποίες συναντήθηκε τη ρωτούσαν αν γνωρίζει την τύχη των αδελφών τους, ενώ όπως είπε δύο από αυτές έχουν η μια κάκωση στο κεφάλι και η άλλη ένα κάταγμα. «Είναι» όμως είπε «καλά στην υγεία τους και θα τους παρέχουμε τη νοσηλεία και την περίθαλψη που χρειάζονται».
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το Λιμενικό έχει συλλέξει μαρτυρίες που κάνουν λόγο για άτομα (ένα ή δύο), που μετά το ναυάγιο κατάφεραν να βγουν στη στεριά και να χαθούν από προσώπου γης.
Έτσι, υπάρχει η υποψία ότι μπορεί κάποιο από τα άτομα που έγιναν αντιληπτά από αυτόπτες μάρτυρες να είναι διακινητής με ρόλο χειριστή της λέμβου. Το βέβαιο είναι ότι δεν προσέτρεξαν να βοηθήσουν τις γυναίκες που έπεσαν στη θάλασσα και στη συνέχεια πνίγηκαν. Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν αποκλείεται τα άτομα αυτά να ήταν ανάμεσα στους πρόσφυγες που επέβαιναν στη λέμβο και μπόρεσαν να κολυμπήσουν μέχρι τη στεριά.
Ναυάγιο στα Κύθηρα
Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό αγνοουμένων από το ναυάγιο στα Κύθηρα συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ, χωρίς να έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κάποιος νεκρός.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι επιβαίνοντες στο σκάφος ήταν περίπου 95, αφγανικής καταγωγής. Από αυτούς, 69 έχουν διασωθεί και μεταφερθεί στο σχολείο των Φριλιγκιανίκων. Οι 44 είναι άντρες, οι 7 γυναίκες, ενώ υπάρχουν και 18 ανήλικοι. Επίσης, 13 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Οι υπόλοιποι αγνοούνται.
Στο σημείο έσπευσε «παραπλέον πλοίο (σ.σ. Aqua Jewel), ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες, ενώ έσπευσαν και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών».
Συγκλονιστικές είναι και οι μαρτυρίες κατοίκων που βρέθηκαν στο Διακόφτι τη νύχτα του ναυαγίου και είδαν μπροστά στα μάτια τους ανθρώπους να παλεύουν με τα κύματα.
Ο κ. Μιχάλης Πρωτοψάλτης, κάτοικος της περιοχής, με ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο για «κόλαση». «Αυτό που ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε στο Διακόφτι την αποψινή νύχτα δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους μας! Να χάνονται άνθρωποι μπροστά στα μάτια μας, τραγωδία κόλαση! Να φωνάξουμε δυνατά μήπως και συγκινηθούν αυτοί που επιβιβάζουν με το ζόρι σ αυτά τα σκάφη τόσους ανθρώπους. Διασώσαμε 82 δεν ξέρουμε πόσοι χάθηκαν. Να το πούμε και να το δείξουμε πως έτρεξαν οι Κυθήριοι να τους σώσουν, όχι να ακούμε ότι εμείς οι Έλληνες βουλιάζουμε τα σκάφη στα οποία έχουν επιβιβάσει με το ζόρι δυστυχισμένους ανθρώπους. Χωρίς την άμεση επέμβαση των αρχών αλλά και των ιδιωτών θα είχαν χαθεί όλοι.»
Οικονόμου: Τεράστιες οι ευθύνες της Τουρκίας
Για τα τραγικά περιστατικά στο Αιγαίο μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στη σημερινή (6/10) ενημέρωση των συντακτών. Τόνισε ότι «οι ελληνικές αρχές υπό αντίξοες συνθήκες διέσωζαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους στις θάλασσες. Οι πλημμέλειες της Τουρκίας οδηγούν νομοτελειακά σε τραγωδίες».
«Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, κάνει τα στραβά μάτια και υποκινεί πολύ επικίνδυνες μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων. Είναι γεγονός που νομοτελειακά οδηγεί σε τραγωδίες. Οι ελληνικές αρχές φυλάνε τα σύνορά μας, διασώζουν ανθρώπους. Δυστυχώς είχαμε ανθρώπινες απώλειες. Η εργαλειοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων από την πλευρά της 'Αγκυρας, πρέπει να σταματήσει γιατί κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκία κάνει πλάτες στους διακινητές και δεν τιμά τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, δυστυχώς θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με τέτοιες τραγωδίες.»
Με αφορμή άλλη παρεμφερή ερώτηση είπε ότι τα πλοιάρια δεν φεύγουν μόνα τους από τα τουρκικά παράλια και πως «αυτό που έγινε χθες ισοδυναμεί με εγκληματική ενέργεια».
Πλακιωτάκης: Η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών, κόστισε ανθρώπινες ζωές
Αντίστοιχα, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης σε ανάρτησή του επεσήμανε πως «για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών, κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο».
Προσέθεσε, δε, ότι «οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».
Εκθέτει τον ρόλο της Τουρκίας στο Αιγαίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής
Τον ρόλο της Τουρκίας στο Αιγαίο εξέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που ξεκινάει από σήμερα (6/10).
Τόνισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, ενώ εξέφρασε την λύπη του για την τραγική απώλεια ζωών στα ναυάγια.
«Είναι αχρείαστο να πω ότι μία τέτοια κοινότητα χωρών πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες τις οποίες όλοι πρέπει να μοιραζόμαστε. Τον σεβασμό για το διεθνές δίκιο, την θεμελιώδη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να είναι οι θεμέλιοι λίθοι που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια και ελπίζω ειλικρινά ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς το μέλλον συμμερίζονται αυτές τις κοινές αξίες. Όχι μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.
«Να εκφράσω τη λύπη μου για την τραγική απώλεια ζωών σήμερα το πρωί στο Αιγαίο σε δύο διαφορετικά ναυάγια, παρά τις ηρωικές προσπάθειες της ελληνικής ακτοφυλακής. Αυτή είναι η ώρα να συνεργαστούμε πολύ περισσότερο ουσιαστικά για να αποφύγουμε αυτά τα περιστατικά και να μη συμβαίνουν στο μέλλον και να απαλείψουμε τα δίκτυα διακινητών που εργαλειοποιούν αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη σε σκάφη που δεν είναι αξιόπλοα», συμπλήρωσε.
Την Παρασκευή, στην άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει αναλυτικά τους ηγέτες της Ε.Ε. για τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία.