Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έρχεται νέο κύμα κορονοϊού - Ποια θα είναι η έντασή του

Ένα νέο κύμα κορονοϊού έρχεται να επηρεάσει τη χώρα όπως φαίνεται από τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας οι οποίοι έχουν ανοδική τάση
3'

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η σταδιακή επιστροφή των δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους σε συνδυασμό με την φθίνουσα ανοσία που είχαν προσφέρει είτε ο εμβολιασμός είτε η νόσηση, αναμένεται να οδηγήσουν σε μία ακόμη επιδημική έξαρση το επόμενο διάστημα. Η νέα αυτή έξαρση κατά τους ειδικούς αναμένεται να είναι ανάλογη με αυτή του καλοκαιριού, ήπια και ελεγχόμενη εάν συνεχίσουν να κυκλοφορούν τα ήδη γνωστά στελέχη της μετάλλαξης Omicron, ΒΑ.4 και ΒΑ.5, που ευθύνονταν και για τη θερινή έξαρση.

Οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών κινδυνεύουν να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά, για το λόγο αυτό θα πρέπει να εμβολιαστούν και με την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Σημειώνεται ότι το 84% των Ελλήνων που είναι άνω των 65 ετών είναι αθωράκιστο.

Στα στοιχεία της χθεσινής εβδομαδιαίας έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτυπώνεται η ανοδική τάση στους «σκληρούς δείκτες», με τα δεδομένα να μαρτυρούν την επίδραση που παρατηρήθηκε στις μολύνσεις τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Επιπλέον, ένα ακόμη γεγονός που δείχνει ότι η επιδημία βρίσκεται σε φάση αύξησης είναι ότι ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης, Rt, ξεπέρασε τη μονάδα (1,09).

Όπως προκύπτει από τη σύγκριση των εκθέσεων του ΕΟΔΥ, μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να μειώθηκε κατά 7%, ωστόσο καταγράφεται αύξηση σε νοσηλείες και θανάτους.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν 1.102 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τον 7ημερο μέσο όρο να είναι 157 εισαγωγές ημερησίως, αριθμό ελαφρώς αυξημένο από τις 153 εισαγωγές του προηγούμενου διαστήματος.

Σε ύφεση είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων (62) σε σύγκριση με τους 66 την περασμένης εβδομάδας.

Όσον αφορά το πεδίο των θανάτων λόγω της πανδημίας, κατά την εβδομάδα 3-9 Οκτωβρίου καταγράφηκαν συνολικά 109 θάνατοι, συγκριτικά με 85 που είχαν καταγραφεί την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Από το σύνολο των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους, οι 21 (ποσοστό 19%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης Covid-19. Πρόκειται δηλαδή για ασθενείς που πέθαναν με covid και όχι από covid, σύμφωνα με τον διαχωρισμό που κάνει ο ΕΟΔΥ από το τέλος Αυγούστου στην καταγραφή των θανάτων των ατόμων με λοίμωξη covid, προκειμένου να αποτυπώσει με μεγαλύτερη ακρίβεια την πραγματική επίπτωση του κορονοιού και της λοίμωξης Covid στους ασθενείς.

Η υποπαραλλαγή που επικρατεί στη χώρα μας είναι η Omicron ωστόσο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στα περιστατικά της παραλλαγής «Κένταυρος».

Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις, με βάση τα τελευταία δείγματα που αλληλουχήθηκαν, έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 15 στελέχη με υπο-παραλλαγή ΒΑ.2.75 («Κένταυρος»), συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα που ανέρχονταν σε τέσσερα.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Δωρεάν rapid test σήμερα Τετάρτη (12/10) σε 191 σημεία σε όλη τη χώρα

Κορονοϊός: 51.184 νέα κρούσματα - 109 θάνατοι σε μια εβδομάδα

Σε κλοιό κορονοϊού η Ευρώπη λόγω χειμώνα και εμβολιαστικής «κόπωσης» - Αυξάνονται τα κρούσματα