Παγκόσμια Ημέρα Πατσά: Το φαγητό των ξενύχτηδων έχει την τιμητική του
O πατσάς, το φαγητό των απανταχού ξενύχτηδων στις 24 Οκτωβρίου έχει την τιμητική του. Ποιος από εμάς μετά από ξενύχτι δεν έχει επισκεφθεί ένα πατσατζίδικο για να… «στρώσει» λίγο το στομάχι του πριν κοιμηθεί;
Το Newsbomb.gr βρέθηκε σε ένα από τα πιο παλιά πατσατζίδικα της Αθήνας, το οποίο βρίσκεται στην Λεωφ. Αλεξάνδρας. Ο ιδιοκτήτης του, ο κ. Γιώργος Αζάρ ο οποίος μαγειρεύει πατσά περισσότερο από 30 χρόνια μάς εκμυστηρεύεται τις λεπτομέρειες που κάνουν τον πατσά ξεχωριστό και μας εξηγεί αν η σημερινή νεολαία επιλέγει τον πατσά μετά από το ξενύχτι, συνεχίζοντας αυτή την άτυπη παράδοση.
- Μετά από τα ξενύχτια τρώμε πατσά…
«Θα σε διορθώσω εδώ, ο πατσάς δεν τρώγεται μόνο νύχτα. Τρώγεται και την ημέρα. Στο μαγαζί έρχονται αρκετοί άνθρωποι που πριν την δουλειά, τρώνε πατσά».
- Πόσα χρόνια φτιάχνετε πατσά;
«Περισσότερο από τριάντα χρόνια».
- Ο πατσάς είναι θρεπτικό γεύμα;
«Είναι θρεπτικό αλλά έχει ένα κακό. Έχει λίγο χοληστερίνη… Είναι καθαρή τροφή όμως».
- Τα νέα παιδιά σήμερα, τρώνε πατσά μετά από το ξενύχτι τους;
«Ναι, ακόμα και σήμερα έρχονται πολλοί νέοι για να φάνε πατσά μετά από το ξενύχτι τους».
- Ποιο είναι το μυστικό του καλού πατσά;
«Αρχικά ο πατσάς πρέπει να είναι καθαρός, καλοβρασμένος και να έχει το σκόρδο και το λεμόνι που προτιμά ο καθένας. Άλλοι προτιμάνε σκορδοστούμπι και άλλοι το λεμόνι».
- Εσύ που είσαι και ειδικός, πώς το προτιμάς;
«Εγώ το προτιμώ με σκορδοστούμπι, έτσι πρέπει πιστεύω. Θεωρώ ότι ταιριάζει περισσότερο με αυτό».
- Ο κόσμος πέρα από πατσά τι άλλο τρώει;
«Τα πρώτα πιάτα σε προτίμηση (μετά τον πατσά) είναι οι σούπες, κοτόσουπα και μοσχαρόσουπα. Μετά πάμε και σε άλλα φαγητά γιατί έχουμε πολλές επιλογές. Μοσχάρι κοκκινιστό, σουτζουκάκια, κεφτεδάκια, γιουβέτσι, παστίτσιο, μουσακά κ.ά.».
- Είναι εμπειρία ζωής για έναν άνθρωπο να φάει πατσά;
«Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να τον δοκιμάσουν αλλά δεν το επιχειρούν. Όσοι όμως το επιχείρησαν, το συνέχισαν».
Η ιστορία του πατσά
Ο πατσάς φαγητό της φτωχολογιάς, ήρθε με τους τεχνίτες του από τη Μικρά Ασία το’22 και ταυτίστηκε με τη Θεσσαλονίκη. Άλλοι τον ταυτίζουν με τον μέλανα ζωμό άλλοι με τη σούπα των γάμων της Ανατολίας. Φτιάχνεται με στομάχι ή πόδια από χοιρινό, μοσχάρι ή αρνάκι και σερβίρεται χοντροκομμένος για τους μερακλήδες ή ψιλοκομμένος για τους «μη μου άπτου». Πολλοί τον προτιμούν με «σάλτσα» σκορδοστούμπι ή μπούκοβο και παραδοσιακά συνοδεύεται με φέτα, τουλουμοτύρι ή μανούρι με λαδορίγανη, ρετσίνα ή κοκκινέλι.
Ο θεσμός της Παγκόσμιας Ημέρας Πατσά ξεκίνησε στην Αγγλία και συγκεκριμένα από την «Επιτροπή Εμπορίας του Πατσά» («Tripe Marketing Board»), που προσπαθεί μέσω διαδικτύου και με αρκετές δόσεις χιούμορ να προωθήσει την κατανάλωσή του.. Ωστόσο ολοένα και περισσότερα εστιατόρια προσπαθούν να προβάλουν το θεσμό και στην Ελλάδα.
Η επιλογή της 24ης Οκτωβρίου ανατρέχει στον 17ο αιώνα. Την ημερομηνία αυτή του 1662, ο Άγγλος δημόσιος λειτουργός και βουλευτής Σάμιουελ Πιπς (1663-1703), συγγραφέας του πιο προβεβλημένου προσωπικού ημερολογίου στη Μεγάλη Βρετανία, έγραψε «για ένα εξαιρετικό πιάτο πατσά», που μαγείρεψε ο ίδιος και συνέφαγε με τη συμβία του. Ήταν γαρνιρισμένο με μουστάρδα και το συνόδευσε με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, όπως ανέφερε στο διάσημο «Ημερολόγιό» του.
Διαβάστε επίσης
Ρεπορτάζ Newsbomb: «Φωτιά» οι τιμές, ελπίδες στο καλάθι της νοικοκυράς
Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων: Γιατί πετάμε φαγητό στα σκουπίδια
Βιβλιοπωλείο των αστέγων: Από το παραλίγο λουκέτο στο e-shop