Πώς δρούσε η σπείρα από το Ζευγολατιό: Οι κωδικοποιημένες φράσεις
Τηλεφωνικό κέντρο μέσα σε καταυλισμό στο Ζευγολατιό Κορινθίας φέρονται να είχαν στήσει τα μέλη του κυκλώματος που κατηγορείται για 262 απάτες με «τζίρο» ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Η «επιχειρησιακή» έδρα, από όπου γίνονταν τα τηλέφωνα στα θύματα, βρισκόταν μέσα στον καταυλισμό για να αποφεύγονται οι έλεγχοι και τα «αδιάκριτα βλέμματα», ενώ κατά καιρούς άλλαζαν για λίγο «τηλεφωνικό κέντρο» και το μετέφεραν σε διάφορα σπίτια ως «δικλίδα ασφαλείας».
Οι κλήσεις των «τηλεφωνητών» ήταν καθημερινά εκατοντάδες, μέχρι να βρεθεί ο «ευάλωτος» που θα πειθόταν από το «αφήγημά» τους. Στην πλειονότητά τους τα θύματα της συμμορίας ήταν επιχειρηματίες που προσεγγίστηκαν στο Facebook και στο Instagram μέσω ψεύτικων προφίλ.
Η δράση τους ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2021, ενώ τα στελέχη της Ασφάλειας ασχολούνται με την υπόθεση εδώ και τουλάχιστον εφτά μήνες. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί σήμερα Παρασκευή έξι μέλη της οργάνωσης, σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις στη δυτική Αττική και στην Κόρινθο.
Οι απατεώνες παρουσιάζονταν στα θύματα ως επιχειρηματίες, ενώ για να γίνουν πιο πειστικοί έδειχναν ακόμα και πλαστές ταυτότητες για να αποδείξουν ότι είναι «επιχειρηματίες». Τα μέλη του κυκλώματος ήταν ιδιαίτερα προσεκτικά για να μην γίνονται αντιληπτά από τις Αρχές. Χρησιμοποιούσαν τη διάλεκτο των Ρομά στις συνομιλίες τους αλλά και κωδικές ονομασίες.
Τα χρήματα τα οποία κατάφερναν να αποσπάσουν από τα θύματά τους τα μετέφεραν σε τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων που εντόπιζαν και βρίσκονταν σε οικονομική ανάγκη, ενώ φρόντιζαν στις κάρτες να ενεργοποιούν το μέγιστο όριο ανάληψης.
Μάλιστα για κάθε έναν τέτοιο λογαριασμό υπήρχε και... τιμοκατάλογος, καθώς τα χρήματα τα οποία έδιναν ήταν από 200 έως 500 ευρώ και δίνονταν από τα μέλη της οργάνωσης με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος ήταν να αφήνουν στον λογαριασμό το ποσό που είχαν συνεννοηθεί, είτε και απευθείας.
Μόλις ολοκλήρωναν τη δράση τους, έβαζαν τους πραγματικούς δικαιούχους των λογαριασμών αυτών να δηλώσουν απώλεια ή κλοπή της κάρτας που συνδεόταν με τον λογαριασμό. Δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν και λογαριασμούς θυμάτων τους, που δεν είχαν χρήματα μέσα, ως ενδιάμεσους σταθμούς μεταφοράς χρημάτων από άλλες απάτες.
Κατά τις αναλήψεις των χρημάτων που έκαναν, προσπαθούσαν να κρύβουν τα χαρακτηριστικά τους και γι' αυτό φορούσαν κουκούλες και μάσκες. Προκειμένου να μην κινούν υποψίες και αποκαλυφθεί η δράση τους, οι αναλήψεις που έκαναν έφταναν μέχρι τα 500 ευρώ την ημέρα.
Διαβάστε επίσης:
«Χρυσές» απάτες με τζίρο 2 εκατ. ευρώ – 262 θύματα σε όλη την Ελλάδα
Κρήτη: Νέα υπόθεση απάτης στο Ρέθυμνο – Ζητούσε ενοίκια για «μαϊμού» σπίτια
Καμπανάκι για απάτες με λογιστές - μαϊμού που αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς