Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ NEWSBOMB
Καρέ-καρέ οι δραματικές στιγμές στην τραγωδία της Ιεράπετρας
Mάχη με τον χρόνο έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατά την επιχείρηση διάσωσης στο ξενοδοχείο που καταπλακώθηκε από βράχο στην Ιεράπετρα και είχε ως αποτέλεσμα να ανασυρθεί νεκρή μια 45χρονη μητέρα.
Τις δραματικές στιγμές περιγράφει καρέ-καρέ μιλώντας στο Newsbomb.gr ο διοικητής της υπηρεσίας στην Κρήτη, Γιώργος Τσικαλάς, τονίζοντας ότι οι πυροσβέστες για να σώσουν την οικογένεια έπρεπε να σκάψουν στα χαλάσματα με τα ίδια τους τα χέρια.
O κ.Τσικαλάς τόνισε ότι η Πυροσβεστική δέχτηκε τηλεφώνημα για κατακρύμνση βράχων στη περιοχή της Αγιάς Φωτιάς και άμεσα έφτασε στο σημείο με 50 άνδρες και 20 οχήματα, έχοντας την πληροφόρηση ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι.
«Δώσαμε μάχη με το χρόνο για να προλάβουμε. Δεν έχεις περιθώριο» ανέφερε ο κ. Τσικαλάς λέγοντας ότι με εργαλεία αλλά και με γυμνά χέρια επί ώρες απομάκρυναν τα συντρίμια από το διαμέρισμα. Η επιχείρηση χαρακτηρίστηκε από υψηλό βαθμό δυσκολίας καθώς υπήρχε κίνδυνος ακόμα και για τους διασώστες.
Όπως είπε κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ένα αγοράκι 9 ετών μαζί με τον πατέρα του. Πρόκειται για τουρίστες από την Τσεχία οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε άλλη ξενοδοχειακή μονάδα και είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας, Γιώργος Βαρδάκης.
Στο διπλανό δωμάτιο βρισκόταν η 45χρονη μητέρα η οποία βρήκε ακαριαίο θάνατο όπως είπε ο διοικητής της πυροσβεστικής στην Κρήτη. «Την βρήκαμε στο κρεβάτι όπου είχε καταπλακωθεί από τον τοίχο και τα μπάζα που έφυγαν από το βουνό».
Πρόεδρος Ξενοδόχων Ιεράπετρας: Είμαστε σοκαρισμένοι - Απόλυτη θλίψη
Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στην Ιεράπετρα από το τραγικό περιστατικό με θύμα μια 45χρονη μητέρα που καταπλακώθηκε από βράχο μέσα σε ξενοδοχείο και σκοτώθηκε ακαριαία.
«Εκφράζουμε την απόλυτη θλίψη μας έχει σοκάρει όλους σαν κοινωνία», είπε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Πρόεδρος Ένωσης ξενοδόχων Ιεράπετρας Γιώργος Βαρδάκης.
Τόνισε ότι ο σύζυγος και ο 9χρονος γιος της άτυχης γυναίκας από την Τσεχία φιλοξενούνται σε άλλο ξενοδοχείο με την υγεία τους να βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
«Τους προσφέρουμε κάποια στέγη μέχρι να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Υπήρξε κινητοποίηση από τον ΕΟΤ, ενώ ήταν μεγάλο το ενδιαφέρον των ξενοδόχων για να φιλοξενηθούν στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Βαρδάκης.
Σχετικά με την αποκόλληση του βράχου και την κατολίσθηση την χαρακτήρισε ατύχημα, η οποία δεν κρύβει κάποιου είδους επικινδυνότητα.
«Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Πρέπει να γίνει μια γεωτεχνική μελέτη στην περιοχή και να δούμε γιατί έπεσε», συμπλήρωσε.
Διευκρίνισε επίσης ότι η κατολίσθηση στην Αγιά Φωτιά δεν έγινε από την δυτική πλευρά του βουνού όπου υπάρχει ο φημισμένος βράχος της περιοχής, αλλά από την αντίθετη κάτω από το επίπεδο του επαρχιακού δρόμου.
Λέκκας για Ιεράπετρα: Ήταν σε εντελώς ακατάλληλη θέση το ξενοδοχείο
Αναμενόμενο χαρακτήρισε το συμβάν στην Ιεράπετρα ο κ. Ευθύμιος Λέκκας καθώς όπως υπογράμμισε μιλώντας στο Newsbomb.gr, το ξενοδοχείο το οποίο καταπλακώθηκε από τον βράχο ήταν χτισμένο σε εντελώς λανθασμένο σημείο. «Ήταν αυτονόητο ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ότι οι εντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν πρόσφατα το νησί επιτάχυναν τη διαδικασία αποκόλλησης του βράχου. Δεδομένου του όγκου του βράχου ο οποίος ήταν πολύ μεγάλος ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι ήταν αδύνατο να τον εμποδίσει οποιοδήποτε μέτρο προφύλαξης.
Ο καθηγητής κατέληξε ότι τέτοια φαινόμενα κατολίσθησης συμβαίνουν σε πολλά σημεία της χώρας και για να αποφευχθούν τραγωδίες όπως η σημερινή θα πρέπει να υπάρξει ένας χωροταξικός σχεδιασμός.
Ιεράπετρα: Και το 2010 είχε πέσει βράχος σε σπίτι!
Σύμφωνα με το neakriti.gr, το 2010 ένας βράχος είχε αποκολληθεί από τον λεγόμενο στην περιοχή “Πύργο” και είχε κατρακυλήσει από την δυτική πλευρά του κόλπου με αποτέλεσμα τότε να έχει “χτυπήσει” ο βράχος ένα σπίτι.
Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο βράχος που αποκολλήθηκε κατρακύλησε από την ανατολική πλευρά της πλαγιάς και “γκρέμισε” το μισό ξενοδοχείο με τα διαμερίσματα στην περιοχή όπου βρήκε τον θάνατο η άτυχη Τσέχα.
Το 2010 που είχε γίνει η αποκόλληση του βράχου και είχε “εμβολίσει” σπίτι χωρίς τότε να τραυματιστεί κάποιο άτομο κι είχαν γίνει κάποια τοπικά έργα από την Περιφέρεια Κρήτης, όμως δεν είναι ικανά να συγκρατήσουν τα βράχια σε όλο το εύρος του “Πύργου”, όπως σημειώνει η πρώην Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαρία Σακαδάκη μιλώντας στο neakriti.gr ενώ πλέον επικρατεί προβληματισμός τι θα γίνει αν αποκολληθεί ο μεγάλος βράχος στην κορυφή της πλαγιάς.