Mobile School: Ένα σχολείο με ρόδες που γυρίζει και μοιράζει γνώση
Το «Mobile School», είναι ένα σχολείο που κινείται συνέχεια για να φτάσει κοντά στα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Όπου «φυτρώνει» ένα σχολείο καλλιεργείται η ελπίδα και η Παιδεία. Στη Δράμα εδώ και τρία περίπου χρόνια υπάρχει ένα σχολείo διαφορετικό από τα άλλα. Ο λόγος για το «Mobile School», ένα σχολείο που κινείται συνέχεια για να φτάσει κοντά στα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο καταπολεμάται η σχολική διαρροή στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Το πρότζεκτ επιμελείται ο φορέας «Ένωση Κυριών Δράμας». Η πρόεδρός του κα. Αλίκη Τσιαμούρα μιλά στο Newsbomb.gr για το Mobile School και για τους στόχους που έχει πετύχει.
Όπως εξηγεί το σχολείο αυτό ανοίγει νέους ορίζοντες στα παιδιά που ζουν στους καταυλισμούς και τους παρέχει εφόδια για ένα καλύτερο αύριο. «Μέσω παρεμβάσεων στο δρόμο (street work) η δράση στοχεύει στην επανένταξη στις σχολικές μονάδες, στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των παιδιών σε θέματα ατομικής υγιεινής, σεξουαλικής αγωγής κ.ά., και παράλληλα στην ψυχολογική τους ενδυνάμωση και στην ανάδειξη των ταλέντων τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μια πρωτοβουλία ιδιαίτερη που δίνει πνοή Πολιτισμού στην περιοχή με αποτελέσματα που θα φανούν -κυρίως- μακροπρόθεσμα.
- Ένα σχολείο διαφορετικό από τα άλλα… ένα σχολείο που γυρίζει και μοιράζει την γνώση, σωστά;
«Το έργο του Mobile School κάνει ένα ταξίδι διάρκειας τριών ετών (Μάρτιος 2020-Απρίλιος 2023) στοχεύει στην καταπολέμηση του φαινομένου της σχολικής διαρροής που παρατηρείται στα παιδιά Ρομά, στην καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και του αναλφαβητισμού. Σκοπός είναι η ενθάρρυνση και η προετοιμασία των παιδιών ώστε να ενταχθούν ομαλά στη σχολική κοινότητα και στην ευρύτερη κοινωνία. Μέσω παρεμβάσεων στο δρόμο (street work) η δράση στοχεύει στην επανένταξη στις σχολικές μονάδες, στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των παιδιών σε θέματα ατομικής υγιεινής, σεξουαλικής αγωγής κ.ά., και παράλληλα στην ψυχολογική τους ενδυνάμωση και στην ανάδειξη των ταλέντων τους. Το Μobile School έφτασε στη Δράμα έπειτα από αίτημα του φορέα προς τον Βέλγικο Οργανισμό Mobile School».
- Σε ποιες περιοχές κινείται το σχολείο;
«Ομάδα στόχου είναι 450 παιδιά Ρομά και οι ενήλικες γονείς τους στους Νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης. Συγκεκριμένα οι περιοχές παρέμβασης είναι ο Νομός Δράμας (Φιλίππου και Αμπελόκηποι), ο Δήμος Νέστου (Χρυσοχώρι και Πηγές), ο Δήμος Ξάνθης (Κιμμέρια, Πούρναλικ, πλατεία Ξάνθης, πάρκο Μεγάλου Αλεξάνδρου). Η αλήθεια είναι πως βλέποντας τα θετικά αποτελέσματα και την δουλειά που γίνεται, δεχθήκαμε προτάσεις από διάφορα μέρη της Ελλάδας να ταξιδέψουμε το Μobile School όπως Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη και αλλού».
- Ποιες ομάδες εξυπηρετεί;
«Το Μobile School εξυπηρετεί τα παιδιά Ρομά που ζουν και εργάζονται στους δρόμους. Όλα αυτά τα χρόνια παρεμβάσεων βλέπουμε θεαματικές αλλαγές σε παιδιά Ρομά. Παιδιά που δεν μιλούσαν, που δεν ήξεραν να γράφουν το όνομά τους, που δεν μπορούσαν να μετράνε, τώρα μπορούν ή έστω καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες με τις υποδείξεις της ομάδας έργου».
- Θεωρείτε ότι η εκπαίδευση και η Παιδεία διαμορφώνουν τις νέες γενιές και τους δίνουν εφόδια;
«Η παιδεία παιδεύει παιδία, αυτό είναι βέβαιο. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση όταν έχεις να κάνεις με παιδιά Ρομά προσπαθείς για άλλα θέματα, όπως να δουν τα παιδιά κάτι διαφορετικό και όχι μόνο σε όσα περιορίζονται στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον, να ανοίξουν οι ορίζοντές τους, να κοινωνικοποιηθούν, να ακούσουν ένα "μπράβο" από κάποιον μεγάλο, να γελάσουν με την καρδιά τους, να παίξουν, να νιώσουν αυτό ακριβώς που είναι, παιδιά!».
- Ποιοι στηρίζουν αυτό το εγχείρημα;
«Το έργο "Το Mobile School Ταξιδεύει" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας - Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας. Το έργο Active citizens fund ύψους € 13,5 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014-2020, γνωστού ως EEA GRANTS. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now. Επίσης σημαντική ήταν η συμβολή της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης "Πάνος & Χρυσηίδα- Βοήθεια στα παιδιά". Από το 2017 έως το 2019 οι εθελοντές μετέφεραν με τα χέρια σε όλες τις περιοχές παρέμβασης το Mobile School. Αρχές του 2020 ο φορέας αυτός μάς αγόρασε ένα βανάκι το οποίο εκτός από την μεταφορά του Mobile εξυπηρετεί και τις ανάγκες της Τράπεζας Τροφίμων».
- Βέβαια, αυτές οι πρωτοβουλίες κρύβουν από πίσω ομάδες με όραμα. Ποια είναι τα μέλη της δική σας ομάδας;
«Η ομάδα του Mobile School αποτελείται από πέντε στελέχη και συγκεκριμένα την υπεύθυνη έργου, την υπεύθυνη οικονομικού αντικειμένου, δύο κοινωνικούς λειτουργούς και έναν οδηγό. Και οι πέντε είναι παράλληλα και street workers. Επίσης τις παρεμβάσεις τις πλαισιώνουν αρκετοί εθελοντές με μεράκι και πολλή αγάπη».
- Ποιες είναι οι άλλες δράσεις που κάνει η Ένωση Κυριών Δράμας;
«Το 2024 συμπληρώνουμε 120 χρόνια συνεχούς και αδιάκοπης λειτουργίας, ενώ στο 2020 η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε το πολύπλευρο έργο μας. Το 1995 και χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση αλλά με πολλές δράσεις εξεύρεσης πόρων από χορηγούς και δωρητές, αγοράστηκε και αναπαλαιώθηκε το Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας, ένας Ξενώνας για Κακοποιημένες Γυναίκες και Παιδιά, ένα καταφύγιο θυμάτων βίας. Εξασφαλίζοντας το απόρρητο και με απόλυτη εχεμύθεια προσφέρει όλες τις παροχές, ώστε να μπορέσουν τα θύματα να ορθοποδήσουν και να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία.
Από το 2014 και λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης φιλοξενεί και φοιτήτριες απόρων οικογενειών που προέρχονται από διάφορα μέρη της χώρας μας. Όραμά μας είναι η ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων των συνανθρώπων μας.
Για τον λόγο αυτό η Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. δραστηριοποιείται και στους εξής τομείς: της επισιτιστικής βοήθειας (Τράπεζα Τροφίμων, ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, Μέριμνα για την Τρίτη Ηλικία, ΤΕΒΑ, έκτακτα δέματα), εκπαίδευσης (Mobile School, Κοινωνικό Φροντιστήριο, υποτροφίες φοιτητών, εξασφάλιση δωρεάν στέγης), ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης (ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ, ΔΙΕΞΟΔΟΣ, Γραμμή Βοήθειας Κακοποιημένων παιδιών και γυναικών), ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (Στηρίζουμε Ιατροφαρμακευτική κάλυψη), εύρεσης εργασίας και επαγγελματικού προσανατολισμού (Γυναίκες-Απασχόληση), ένδυσης – υπόδησης (Στέγη προσφοράς και Αγάπης, Μητέρα και νεογέννητο), αλλά και στον πολιτιστικό τομέα με την παιδική όπερα (Carmen4all), την παραδοσιακή και βυζαντινή χορωδία (Μια βόλτα στην Ελλάδα) και τα εικαστικά-χειροτεχνικά μαθήματα ενδυνάμωσης θυμάτων έμφυλης βίας.
Μέσα από τις δράσεις μας ωφελούνται κάθε μήνα περισσότερα από 1.800 μέλη οικογενειών ενώ ο φορέας απασχολεί σε καθημερινή βάση 11 άτομα προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων και μία πλειάδα εθελοντών».
Διαβάστε επίσης
Πλούτος ή απειλή η γλώσσα των νέων - Το slang λεξικό της νέας γενιάς
«HIDDEN»: Η σοκαριστική έκθεση φωτογραφίας για όσα φοβόμαστε να δούμε
Παιδιά και σεξουαλική κακοποίηση: Τα σημάδια που τη μαρτυρούν