Θέρμανση και μόνωση: Πώς θα θωρακίσουμε του σπιτιού μας από το κρύο;

Εάν ανήκουμε σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που παραπονιούνται ότι κρυώνουν τον χειμώνα, ακόμα και όταν το σύστημα θέρμανσης λειτουργεί ασταμάτητα και τα σπίτια εσωτερικά έχουν ικανοποιητική θερμοκρασία, τότε ένα είναι το σίγουρο: Ήρθε η στιγμή να θωρακίσουμε το σπίτι μας, έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και συγχρόνως να μειώσουμε σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό μας.

Θέρμανση και μόνωση: Πώς θα θωρακίσουμε του σπιτιού μας από το κρύο;
3'

Πώς θα συμβεί αυτό; Μέσα από μερικά απλά αλλά αποτελεσματικά «βήματα», που θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε τη ζέστη εντός σπιτιού και το τσουχτερό κρύο εκτός! Για εμάς που αναρωτιόμαστε πώς θα δημιουργήσουμε εύκολα και χωρίς έξτρα σπατάλες το πιο ζεστό περιβάλλον για ολόκληρη την οικογένεια, αρκεί, λοιπόν, να ακολουθήσουμε μερικά tips που θα θωρακίσουν το σπίτι μας και τον φετινό χειμώνα.

Το «κλειδί» της σωστής θερμοκρασίας του προσωπικού μας χώρου, επομένως, βρίσκεται στη σωστή μόνωση. Αυτό συμβαίνει γιατί μία τεράστια ποσότητα θερμικής ενέργειας στην ουσία χάνεται μέσα από την οροφή, τους τοίχους και την πυλωτή. Εάν δαπανάμε πάρα πολλά χρήματα για να θερμάνουμε τον χώρο μας, τα καλοριφέρ και τα ηλεκτρικά σώματα δουλεύουν ασταμάτητα, αλλά δεν έχουμε το επιθυμητό και αναμενομενο αποτέλεσμα, τότε στην ουσία ένα ποσοστό περίπου 60% των χρημάτων μας, απλώς το σπαταλάμε χωρίς λόγο.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές απλές συμβουλές για ένα σπίτι που συγκρατεί τη θερμότητα και σπαταλά τη λιγότερη ενέργεια:

Έξι συμβουλές για σωστή μόνωση του σπιτιού μας

#1 Επενδύουμε σε διπλά τζάμια, καθώς με αυτόν τον τρόπο οι απώλειες θερμότητας είναι πολύ μικρότερες τον χειμώνα, ενώ συγχρόνως το καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες «εισβάλλουν» δυσκολότερα.

#2 Τοποθετούμε διπλά τζάμια ειδικά στα βόρεια ανοίγματα (πόρτες και παράθυρα), ώστε να κερδίζουμε σχεδόν ένα ποσοστό 20% - 30% από τον λογαριασμό της θέρμανσης.

#3 Μονώνουμε εξωτερικά την ταράτσα και τους τοίχους. Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα, τα βάφουμε με ανοιχτά χρώματα που ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Άλλωστε, σε μία χώρα όπως η Ελλάδα το «Νο1» που οφείλουμε να σκεφτούμε είναι πώς θα εκμεταλλευτούμε τις ηλιόλουστες ημέρες και για τη θέρμανση του σπιτιού μας.

#4 Περιορίζουμε τις απώλειες ενέργειας από πόρτες, παράθυρα και άλλα ανοίγματα τοποθετώντας αεροστεγανωτική ταινία. Στο κάτω μέρος της εξώπορτας χρησιμοποιούμε τις ειδικές ταινίες - βούρτσες.

#5 Η αλήθεια είναι πως το τζάκι επηρεάζει σημαντικά στην απώλεια θερμότητας από το σπίτι. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει να αμελούμε να κλείνουμε το καπάκι της καπνοδόχου, όταν δεν το χρησιμοποιούμε.

#6 Μονώνουμε τους εκτεθειμένους σωλήνες (καλοριφέρ ή θερμοσίφωνα) που μεταφέρουν ζεστό νερό στο σπίτι, έτσι ώστε να επιτύχουμε τη βέλτιστη ρύθμιση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό.

Τα παραπάνω «βήματα» είναι όλα όσα χρειαζόμαστε τον φετινό χειμώνα, ώστε να μην αφήσουμε το κρύο να χαλάσει τις όμορφες στιγμές με την οικογένειά μας. Σε ένα μη καλά μονωμένο σπίτι, άλλωστε, ακόμα και 21-22 βαθμοί δεν είναι αρκετοί για να αισθανθούμε ζεστά και άνετα. Ωστόσο, αμέσως μετά τη θερμομόνωση του σπιτιού μας, θα αισθανόμαστε θερμικά άνετα, ακόμη και στους 19 βαθμούς τους χειμερινούς μήνες. Τι σημαίνει αυτό; Πως η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να φτάσει σε μερικές περιπτώσεις και στο 65-70%. Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι μονώνοντας σωστά το σπίτι μας, θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα από την πολύ σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτύχουμε, ενώ την ίδια ώρα θα απολαμβάνουμε ένα ζεστό και θωρακισμένο σπίτι.

Δείτε τον Οδηγό Θέρμανσης 2022-23 του Newsbomb.gr εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή