Ποιος θα μας σώσει από τον ναρκισσισμό;
Ο καθηγητής έκθεσης που θα παρατηρήσει το παιδί μπροστά στους γονείς ότι «δεν είναι ανταγωνιστικό» για να καλύψει το δικό του κενό που το παιδί δεν κατανοεί βασικούς κανόνες, κάποια στιγμή θα γίνει… είδηση. Αν όχι στις τηλεοράσεις μας, σίγουρα στο Tic Tok.
Ο συνοδηγός που πατά φρένο ως αντανακλαστική κίνηση στην ταχύτητα που αναπτύσσει ο οδηγός και δεν βγάζει άχνα κάποια στιγμή θα γίνει… είδηση. Ο υπάλληλος στο σούπερ μάρκετ που κόβει το ζαμπόν και σιχτιρίζει που το κόβει, η κυρία που διαμαρτύρεται ότι δεν κόβει αρκετά λεπτές τις φέτες, η άλλη που ρωτά ποιο είναι το τέλος της ουράς – αναμονής για να δει ποιον ή ποιαν θα υπερπηδήσει για να πάει μπροστά… κάποια στιγμή θα γίνουν είδηση.
Κοινωνικός ναρκισσισμός;
Ασθένεια της δεκαετίας του ’20; Ο πολιτικός, ο κοινωνιολόγος, ο ψυχίατρος, ο συνδικαλιστής αστυνομικός, ο δημοσιογράφος ή ο παρουσιαστής που πρωταγωνιστούν στην τηλεοπτική επικαιρότητα έχουν βγει από το κεφάλι κάποιου ανόητου ή αποτελούν κυρίαρχος μέρος της σύγχρονης κοινωνικής… αυτοματοποίησης;
Φταίει η οθόνη της τηλεόρασης; Ευθύνεται η κοινωνία που φτάνει στην κλειδαρότρυπα και θέλει να δει, αλλά αποφεύγει να βγει μπροστά; Φταίνε οι πολιτικοί; Οι δημοσιογράφοι μήπως; Τα fake news, οι «βρώμικες» ιστοσελίδες, τα κοινωνικά δίκτυα; Ή από αρχαιοτάτων χρόνων αυτή η κοινωνία γαλουχήθηκε στο πλευρό της αυτοθυματοποίησης και αρνούμενη να το παραδεχθεί εξακολουθεί να αναζητά συμπαίκτη στο πινγκ πονγκ; Σ.σ., παλιά το έλεγαν «δουλοπρέπεια»
Από το #metoo στο #pickme;
Μεταξύ «θύτη» και «θύματος» υπάρχει απόσταση, ένα χωράφι που κάποιοι το καλλιεργούν και στο τέλος όλοι δηλώνουν άγνοια γι’ αυτό. Κι όταν οι καρποί του γίνονται είδηση, διαμορφώνεται επικαιρότητα. Κι όσο πιο «κλειδαρότρυπα» είναι η είδηση, άλλο τόσο και πιο ισχυρή η διάρκεια ζωής της επικαιρότητας του γεγονότος.
Για το 12χρονο κοριτσάκι στον Κολωνό. Τι μάθαμε; Πόση σημασία έχει για τον τηλεθεατή πότε σταμάτησε το ρεπορτάζ και πότε ξεκίνησε το κουτσομπολιό; Έχει; Μπορεί να έχει;
Τις τηλεθεάσεις τις ορίζουν ποιοι; Οι τηλεθεατές; Οι τηλεθεατές. Η απάντηση στο «τι πουλά» και τι όχι, στους τηλεθεατές ανήκει. Σε ποιους τηλεθεατές; Σε όσους ταλαντεύονται μεταξύ #metoo και #pickme; Αν όχι, σε ποιους…
Με παρακολουθείς…
Εδώ και μήνες σέρνεται η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Παραδοσιακό θέμα για τους παλιούς: εποχή Τόμπρα, Μαυρίκη κτλ. Τα εργαλεία έχουν αλλάξει μόνον. Σήμερα είναι το Predator, άλλοτε ήταν τα βαλιτσάκια και κάποτε σε κρίσιμες συσκέψεις -νόμιμες ή παράνομες – οι πρωταγωνιστές έβγαζαν τις μπαταρίες από τα κινητά τους για να μην τους «ακούν». Κάποτε οι συνομιλίες των παρακολουθήσεων κυκλοφορούσαν σε κασέτες και μετά σε Cd’s. Σε μία κοινωνία, όμως, που έχει πάθει ναρκισσιστικό αλτσχάιμερ αυτά παραπέμπουν σε… οστεοφυλάκιο.
Τι λένε τα παιδιά του Tik Tok;
Με όλα αυτά, οι πιτσιρικάδες με τα κινητά και τα social media που το σ’ αγαπώ το γράφουν «σγπ» γελούν και καλά κάνουν. Είναι οι 15άρηδες και άνω, η καλή μαγιά των τηλεθεάσεων που αλλοίμονο αν βλέπουν τηλεόραση. Όμως αυτή η πιτσιρικαρία που είναι και αρκετά σκληρή, δεν γελά όταν επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη.
Είναι η γενιά που έχει μάθει να δουλεύει σκληρά για να δημιουργήσει, να ζήσει και όχι να επιβιώσει. Που δύσκολα βγαίνει στους δρόμους για να διαδηλώσει διότιι το πεδίο της είναι η αντίδραση στα κοινωνικά δίκτυα και το να λέγονται τα πράγματα με το όνομα τους.
Είναι η γενιά που έχει μάθει να διακρίνει το καθαρό ανάμεσα τα «σκατά». Που αναζητά την αλήθεια με τη λογική και δεν τα βάζει όλα σε ένα σωρό. Τηλεοπτικό ή μη. Είναι αυτή η γενιά που διαμορφώνει ειδήσεις και επικαιρότητα απέναντι στον παλαιό κοινωνικό ναρκισσισμό και σε μία κοινωνία με «δανεική» θέρμανση και αγορές στο σούπερ μάρκετ με το «καλάθι».
Είναι αυτή η γενιά που θα βγάλει στα «κάγκελα» τους ιδιοκτήτες καφετέριας που κάνουν face control σε ηλικιωμένους και μετά διαψεύδουν-απολογούνται, είναι αυτή η γενιά που θα συμπαρασταθεί στο 12χρονο κορίτσι από τον Κολωνό, είναι αυτή η γενιά που βάζει στον τοίχο τον καθηγητή που σπέρνει έναν κακώς εννοούμενο «ανταγωνισμό» για να καλύψει τα κενά του…
Είναι αυτή η γενιά που ακόμη την γράφουμε στα @ρχίδι@ μας και θα μας τιμωρήσει.
Υ.Γ και καλά θα κάνει…