Πλεύρης: Αδιανόητο η Τουρκία να ζητά νοσήλια από θύμα τρομοκρατικής επίθεσης

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε για τη διαδικασία επιστροφής της 39χρονης Ελληνίδας που τραυματίστηκε στην έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, αναφέροντας πως πρόκειται για θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Τι ανέφερε για την άρνηση του τουρκικού νοσοκομείου να της αφαιρέσει το θραύσμα. Με αγωνία περιμένουν την επιστροφή της τα μέλη της οικογένειάς της.
Για τη διαδικασία επιστροφής της 39χρονης Ελληνίδας από την Κωνσταντινούπολη μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
AP Photo/Francisco Seco
4'

Την επιστροφή της 39χρονης Άννας Δεπώλα αναμένουν οι γονείς και τα δικά της πρόσωπα. Η Ελληνίδα που τραυματίστηκε στη φονική έκρηξη της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, αναμένεται το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη μετά από συντονισμένες ενέργειες που έκανε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το προξενείο, για τη διακομιδή της. Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή Tlive ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ανέφερε ότι είναι αδιανόητο η Τουρκία να μην καλύπτει την περίθαλψη ενός θύματος τρομοκρατικής ενέργειας όπως η 39χρονη γυναίκα.

«Είναι αδιανόητο, και να δούμε και σε ποια βάση. Μιλάμε ότι η συγκεκριμένη κοπέλα είναι θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Όχι πως θα δικαιολογούταν αυτό αν έκανε μια άλλη δραστηριότητα. Πρόκειται, όμως, για θύμα τρομοκρατικής ενέργειας και είναι υποχρέωση μιας συντεταγμένης πολιτείας να παρέχει υπηρεσίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν γνωρίζω τι έχει γίνει με το τουρκικό νοσοκομείο, αλλά θεωρούσα αυτονόητο - και να ευχαριστήσω και το προξενείο που συντόνισε όλο το κομμάτι των επαφών με την Κωνσταντινούπολη – ότι όταν ένας Έλληνας πολίτης είναι θύμα τρομοκρατικής επίθεσης στο εξωτερικό και είναι τραυματίας, κι όχι μόνο από τα θραύσματα αλλά και το τι έχει αισθανθεί αυτή η κοπέλα, η χώρα στην οποία έχει συμβεί αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να μεταφερθείς και να νοσηλευτείς σε ένα νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ακόμα ότι: «Επιλέξαμε το ασθενοφόρο για να είναι μια ασφαλής διαδρομή, επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα να τη συνοδεύσει κάποιος γιατρός αεροπορικά. Έρχεται με το ασθενοφόρο, στο «Παπαγεωργίου» υπάρχει πλήρης προετοιμασία και έχουμε μιλήσει από χθες. Θα γίνει εκτίμηση για την κατάστασή της, κι ό,τι χρειάζεται να γίνει. Με κάλεσε ο δικηγόρος της οικογένειας, ο κ. Λύτρας, κι εγώ πέρα από υπουργός είμαι και πατέρας, καταλαβαίνω το σοκ. Τους είπα πως ακόμα κι αν ήθελε να μείνει στην Τουρκία η κοπέλα, θα βρίσκαμε τρόπο να καλυφθούν τα νοσήλια. Ήθελε να επιστρέψει, και θα επιστρέψει».

Τέλος, για το πώς θα χειριζόταν η Ελλάδα ένα αντίστοιχο θέμα, είπε: «Με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, δεν θέλω να ωραιοποιώ καταστάσεις, και τα προβλήματα, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί άνθρωπος στην Ελλάδα και να μην γίνει επέμβαση για να πληρώσει ο πολίτης. Δεν γίνεται πουθενά στην Ελλάδα αυτό το πράγμα».

«Σήκω και φύγε από αυτή τη χώρα»

Νωρίτερα, ο πατέρας της 39χρονης, Φώτης Δεπώλας, μίλησε στην ίδια εκπομπή για την περιπέτεια της κόρης του. Όπως εξήγησε, τόσο ο κ. Πλεύρης όσο και ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, έκαναν το παν για να βοηθήσουν την 39χρονη και να καταφέρει να επιστρέψει στην Ελλάδα.

«Καταρχάς να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον υπουργό, από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε μαζί μας και συντόνισε όλα τα πράγματα, όπως και ο δικηγόρος ο κ. Λύτρας. Μιλήσαμε και σήμερα το πρωί με την κόρη μου, μέσω του τηλεφώνου της πρόξενου στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε:

«Μας είπε ότι είναι λίγο καλύτερα, περιμένει να έρθει στην Ελλάδα για να της αφαιρέσουν το θραύσμα από το πόδι. Θα φτάσει περίπου στις 17:00 – 18:00 στη Θεσσαλονίκη, θα πάμε κι εμείς να υποδεχτούμε το παιδί να δούμε τι γίνεται».

Στη συνέχεια, τόνισε πως: «Ήταν πολύ τυχερή, ήμασταν όλοι τυχεροί. Ήταν έξι-επτά μέτρα από την έκρηξη που έγινε. Το ωστικό κύμα της έκρηξης το δέχτηκε μια οικογένεια με ένα παιδάκι που ήταν μπροστά από την κόρη μου, και σκοτώθηκαν. Συλλυπητήρια σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Θα ήταν σκοτωμένη και η κόρη μου. Τραυματίστηκε μόνο στα πόδια. Το παιδί ήταν σε σοκ. Είδε διαμελισμένα πτώματα. Πόλεμος μου είπε. Αυτή τη λέξη είπε. Πόλεμος. Ήταν σοκαρισμένη, περιμένουμε να έρθει εδώ, να την αγκαλιάσουμε».

Τέλος, για το αν οι Τούρκοι της ζήτησαν τα νοσήλια, υπογράμμισε ότι: «Δυστυχώς παρέμενε εκεί, γιατί την έραψαν στο τραύμα, αφήνοντας μέσα το θραύσμα. Της έβαλαν και το πόδι στο γύψο, και της είπαν μπορείς να πας στην Ελλάδα να βγάλεις το θραύσμα. Τους είπε πώς θα φύγει αν δεν βγάλουν το θραύσμα, και είπαν οι γιατροί σε μια υπάλληλο του προξενείου ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνει επισκληρίδιος, την οποία όπως και όλη τη διαδικασία, τους γιατρούς και τα νοσήλια θα τα επιβαρυνθεί η ασθενής. Της είπα σήκω και φύγε αμέσως από αυτή τη χώρα. Μην κάθεσαι ούτε δευτερόλεπτο. Με τις ενέργειες του κ. Πλεύρη, όπως είπα, και τον ευχαριστώ και πάλι, το παιδί έρχεται και το περιμένουμε στην Ελλάδα».

Σχετικές ειδήσεις