Πατέρας Αντώνιος: «Χάιδευε τον 19χρονο και του ζητούσε μασάζ»

Συγκλονίζει ο μάρτυρας και φίλος του 19χρονου, αποκαλύπτοντας όσα του εκμυστηρεύτηκε ο καταγγέλων για τον πατέρα Αντώνιο
8'

Τα όσα κατέθεσε ο 19χρονος που κατήγγειλε ότι ο πατέρας Αντώνιος έχει ασελγήσει σε βάρος του, φέρεται να επιβεβαιώνει μάρτυρας και φίλος του νεαρού.

Ο τρόφιμος από τη Χίο που αποτελεί πρόσωπο-«κλειδί» στην υπόθεση της «Κιβωτού του κόσμου», διατηρούσε επαφή με τον 19χρονο και μιλώντας στο ΣΚΑΪ αποκάλυψε όσα του εκμυστηρεύτηκε σε μεταξύ τους συζήτηση. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι ο 19χρονος του είπε ότι στον πατέρα Αντώνιο «του αρέσουν τα αγοράκια». Έπειτα όταν ο μάρτυρας τον ρώτησε τι εννοεί εκείνος απάντησε: «Πριν έναν χρόνο που πήγα στον Βόλο, ξεκίνησε να μου βάζει το χέρι μέσα από το παντελόνι, με έβαζε να του βγάζω τις κάλτσες, να του βάζω τα παπούτσια, καμιά φορά του έβγαζα και τα ρούχα κλπ».

Ο ίδιος δε τονίζει ότι ο 19χρονος του είχε πει ότι «πάντα κάθε βράδυ ο πατήρ Αντώνιος με κρατάει στο δωμάτιό του και αν δεν κοιμηθεί δεν μπορώ να φύγω. Μου βγάζει το παντελόνι και με χαϊδεύει, στο πίσω μέρος του σώματός μου. Με βάζει να του κάνω μασάζ και άλλα τέτοια»

Ο μάρτυρας δεν μπορούσε να πιστέψει όσα του έλεγε ο φίλος, ο οποίος του ζήτησε να μην ανοίξει το στόμα του να πει όσα του εκμυστηρεύεται.

Ωστόσο, περίπου έναν μήνα μετά, υποστηρίζει ότι έγινε και ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας ενός σκηνικού με τον πατέρα Αντώνιο και ένα παιδί που βρισκόταν στο δωμάτιό του, όταν μπήκε για να του πάει φαγητό.

Κιβωτός του Κόσμου: «Πουλούσαν τα τρόφιμα και τα ρούχα από τις δωρεές»

Συγκλονίζουν οι καταγγελίες παιδιών από τη δομή «Κιβωτός του Κόσμου». Τα στόματα των παιδιών που έζησαν την απόλυτη φρίκη πίσω από τις πόρτες του ιδρύματος ανοίγουν σιγά - σιγά. Πέρα από τις μαρτυρίες για τα όσα έχουν βιώσει παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί σε δομές σοκάρει και η αποκάλυψη που προβλήθηκε στην εκπομπή «Super Κατερίνα» το πρωί της Τρίτης και αφορά τις δωρεές που λάμβανε η «Κιβωτός του Κόσμου».

Ένας άνδρας τόνισε στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου πως τα πράγματα που λάμβανε η δομή από δωρεές τα πουλούσαν σε σούπερ μάρκετ και τα ρούχα που έδινε ο κόσμος για τα παιδιά τα πουλούσαν σε λαϊκή.

Εκείνες τις ημέρες είχε ξεκινήσει μία δομή σε ένα καφενείο, είχε ανοίξει ένα σαν εστιατόριο και μάζευε παιδιά από την Αλβανία που είχαν πρόβλημα τότε. Τον βοηθούσαν κάποιες κυρίες που ερχόντουσαν στην εκκλησία. Πάντα αλλοδαπούς προσέγγιζε αλλά και Ελληνόπουλα που πάντα τα διάλεγε. Προσπαθούσε να ταΐσει κάποια παιδιά. Μετά εξαφανίστηκε από τη γειτονιά, κυκλοφορούσε με ακριβά αυτοκίνητα. Οι γείτονες τον βοηθούσαν πάντα. Τον βοηθούσαν με τρόφιμα που ακουγόταν ότι κάποιοι από τη δομή τα πουλούσαν σε σούπερ μάρκετ. Τενεκέ με λάδι 15 ευρώ…» δηλώνει ο μάρτυρας.

«Όσον αφορά στα ρούχα απαιτούσε να είναι με ταμπελάκι για να τα διαθέσει στη λαϊκή ή στο Κερατσίνι. Δεν ξέρω πόσο τα πουλούσε. Έχουν βρεθεί ρούχα από μαγαζιά, από ανθρώπους που μας τα λένε, ότι βρήκαν τα ρούχα που έδωσαν στο Μοναστηράκι. Μπορεί να ήθελε να εξασφαλίσει χρήματα ή να τα οικειοποιηθεί. Γεγονός είναι ότι κάποια στιγμή υπήρχε μεγάλη χλιδή», κατέληξε.

Μαρτυρία τροφίμου: «Με κοπανούσαν στον τοίχο»

Nωρίτερα σήμερα, στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου στην τηλεόραση του Alpha μίλησε ένας 18χρονος ο οποίος φιλοξενούνταν στη δομή της «Κιβωτού» στον Κολωνό από τα 10 μέχρι τα 13 του χρόνια.

«Ήταν πολύ δύσκολα, προσωπικά εμένα με βαρούσαν συνέχεια και έκλαιγα συνέχεια. Μας έκλειναν σε ένα δωμάτιο, μας έβαζαν να κάνουμε δουλειές χωρίς να θέλουμε. Με χτυπούσαν επειδή δεν ξύπναγα το πρωί να πάω στο σχολείο. Μου έλεγαν “σήκω σήκω” και αν δεν σηκωνόμουν με έπιαναν και με κατέβαζαν από το κρεβάτι, με έσερναν στο πάτωμα και μετά με βάραγαν επειδή δεν άκουγα», είπε αρχικά ο 18χρονος.

«Εμένα δεν με είχαν κλείσει καιρό στο δωμάτιο, για λίγες ώρες μόνο και πάλι άρχισαν να με βαράνε. Το δωμάτιο είχε μόνο μια καρέκλα εκεί μέσα και μας έβαζαν για να ηρεμήσουμε. Εγώ έλεγα ότι θέλω να φύγω και μου έλεγαν ότι δεν γίνεται επειδή είμαι μικρός», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το εάν γνώριζε τα όσα φρικιαστικά γινόταν στο ίδρυμα ο πάτερ Αντώνιος, σημείωσε: «τα γνώριζε όλα αυτά αλλά δεν είχα πάει ποτέ να του μιλήσω. Αυτά μου τα έκανε ένας παιδαγωγός, τώρα έχει φύγει. Τότε ήμουν 10 χρονών», πρόσθεσε ο πρώην τρόφιμος της Κιβωτού.

«Με έπιαναν από στήθος και με κοπάναγαν στον τοίχο και με έριχναν κάτω. Μου μιλήσουν άσχημα, μου έλεγαν μ@@@@@ και τέτοια. Όταν με χτυπούσαν ζητούσα τον μπαμπά μου αλλά μου έλεγαν ότι δεν μπορεί να έρθει. Όταν με επισκεπτόταν όμως, δεν του τα έλεγα γιατί δεν ήθελα να τον στεναχωρήσω. Όλα αυτά τα τρία χρόνια ήταν χάλια. Έχω φύγει εδώ και πέντε χρόνια και έχω ηρεμήσει. Θα ήθελα να μην έχω πάει ποτέ και να μείνω με την οικογένειά μου», ανέφερε.

Αυτό είναι το νέο διοικητικό συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου

Το πρωί της Τρίτης, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, το νέο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου». Όπως αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του: «Με μοναδικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν βρεθεί εκτός της οικογένειάς τους και ζουν στη Κιβωτό του Κόσμου, και μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβέρνηση αντικαθιστά σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου.

Για την αλλαγή αυτή, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, θέτει σε εφαρμογή τη διάταξη που η ίδια εισηγήθηκε και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022 (άρθρο 67 Ν. 4921/2022).

Με τη διάταξη αυτή επιτρέπεται η προσωρινή αλλαγή της διοίκησης σε ιδιωτικούς προνοιακούς φορείς σε περίπτωση σημαντικής υποβάθμισης της εύρυθμης λειτουργίας τους. «Εφαρμόζουμε μια διάταξη για έκτακτη αλλαγή στη διοίκηση κοινωνικών δομών που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες έχοντας απέναντι πολλούς. Μια διάταξη που πολεμήθηκε αλλά χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος εμείναμε σε αυτήν. Τώρα είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Είναι μια διάταξη που χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς είμαστε ενώπιον αυτών και πρέπει να δράσουμε για την προστασία των παιδιών», δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».

«Οι καταγγελίες που έχουν γίνει για κακοποιητικές συμπεριφορές είναι πολύ σοβαρές και έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, πρέπει να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής και η εμπιστοσύνη όλων μας προς αυτή. Γιατί η δομή είναι τα παιδιά της, είναι οι εργαζόμενοί της, είμαστε όλοι εμείς (εθελοντές, δωρητές, χορηγοί) που έχουμε στηρίξει και πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά. Για τον λόγο αυτό για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο επιλέχθηκαν άτομα υψηλού κύρους, με τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στην παιδική προστασία».

Το νέο ΔΣ αποτελείται από τους κάτωθι:

1. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου

2. Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,

3. Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,

4. Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS,

5. Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»,

6. Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»,

7. Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα έτος. Το νέο ΔΣ καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. «Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως Πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν αποδείξει στην διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθουν. Ως Υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις