Κιβωτός του Κόσμου: Η αθόρυβη ζωή και τα επιτεύγματα της νέας προέδρου
Με μια λιτή ανακοίνωση πριν μερικά 24ωρα το νέο Δ.Σ. της Κιβωτού του Κόσμου σήμανε την αρχή μιας νέας εποχής. Μια εποχής που θα έχει ως προτεραιότητα τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης των παιδιών σε συνδυασμό με την διαφάνεια των λειτουργιών του φορέα.
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. η Αλεξάνδρα Μαρτίνου έχει αφιερώσει όλη της τη ζωή στα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη.
Η Πρόεδρος (πλέον) της Κιβωτού και Πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» δεν επιλέχθηκε τυχαία για να αναλάβει τα ηνία ενός πρότζεκτ που αυτή την στιγμή δεν «καίει» απλά, αλλά «ζεματάει». Η ίδια μαθημένη στα δύσκολα δουλεύει αθόρυβα εδώ και 26 χρόνια φροντίζοντας ετησίως χιλιάδες παιδιά μέσω της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».
Ποια είναι; Γιατί ασχολήθηκε με την προστασία των παιδιών; Ποια είναι τα επιτεύγματα της και γιατί δεν την γνωρίζαμε καλά μέχρι και… χθες.
Χαμηλών τόνων
Πριν από λίγα 24ωρα όταν έφθασε έξω από το κτήριο της Κιβωτού στον Κολωνό, oι δημοσιογράφοι έσπευσαν με σκοπό να αποσπάσουν μια δήλωσή της. Η ίδια, με την ευγένεια και τη δωρικότητα που τη διακρίνει, απάντησε ευθέως στα ερωτήματα που της τέθηκαν, τονίζοντας πως τις επόμενες ημέρες η Κιβωτός θα λειτουργήσει κανονικά και τα εξυπηρετούμενα παιδιά θα έχουν τη φροντίδα και τις παροχές που χρειάζονται.
Μακριά από τα φλας
Τόσο εκείνη όσο και οι συνεργάτες της, είναι άνθρωποι που αποφεύγουν τα φλας και τη δημοσιότητα. Με χαμηλούς τόνους και πολλή δουλειά στέκονται δίπλα σε οικογένειες και παιδιά με τρόπο διακριτικό.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της Κιβωτού, είναι η μόνη που μπορεί να την κρατήσει όρθια την ώρα που ο φορέας δείχνει να ναυαγεί μετά το «τσουνάμι» των μαρτυριών και των αποκαλύψεων.
Άλλωστε, η κυρία Μαρτίνου πιστεύει στην πολλή δουλειά και τη διακριτικότητα. Όπως λέει και η ίδια στους συνεργάτες της στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί»: «Χρειάζεται να είμαστε συγκεντρωμένοι στο σκοπό μας και στο έργο μας. Πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται παιδιά και οικογένειες. Aπό την πλευρά μας καλούμαστε να δίνουμε καθημερινό αγώνα για να τους εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή καθημερινότητα». Σε αυτό το μοτίβο είναι ταγμένο και το προσωπικό της Ένωσης.
Εδώ και 40 χρόνια
Η ζωή της Αλεξάνδρας Μαρτίνου είναι -χωρίς υπερβολές- συνυφασμένη με το να είναι δίπλα σε παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη. Τη διακρίνει μεγάλη ευαισθησία σε ό,τι αφορά την παιδική προστασία. Μια αγάπη που μεθοδικά την ανέπτυξε και μπόρεσε να αγκαλιάσει χιλιάδες παιδιά, τόσο η ίδια όσο και το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά», (σωματείο που είχε διατελέσει πρόεδρος για πολλά χρόνια) και το «Μαζί για το Παιδί» - Τώρα η Κιβωτός, είναι για εκείνη μια ακόμη ευκαιρία να μοιραστεί με τα παιδιά κομμάτια της ψυχής της.
Σε ανύποπτο χρόνο, σε συνέντευξη της στην Μαργαρίτα Πουρνάρα για τη στήλη Αθηναϊκά Plus της Καθημερινής είχε πει ότι ασχολείται με την παιδική προστασία από το 1982, όταν ένα περιστατικό την έκανε να σκύψει πάνω στα προβλήματα των παιδιών.
Συγκεκριμένα είχε δηλώσει: «Το 1982 έτυχε να γνωρίσω μια εργαζόμενη που είχε ένα παιδί, τον Γιώργο, με σύνδρομο Ντάουν. Τότε ήταν κλεισμένο σε ένα ίδρυμα που έμοιαζε περισσότερο με κολαστήριο. Οι υπεύθυνοι δεν άφηναν ούτε τους γονείς των παιδιών να το επισκεφθούν. Την ίδια χρονιά, είχε τύχει να πάω με τον άνδρα μου στη Λέρο για διακοπές. Θελήσαμε να δούμε από κοντά το Ψυχιατρείο. Δεν μας άφησαν. Ήμασταν νέοι τότε και πήραμε την τολμηρή απόφαση να πηδήξουμε έναν τοίχο και να μπούμε μέσα. Ακόμα θυμάμαι τις σοκαριστικές εικόνες. Αυτό με έκανε να θέλω ακόμα πιο πολύ να ασχοληθώ με τα ζητήματα αυτά, και γενικά με τα παιδιά στα οποία είχα αδυναμία και προτού γίνω μητέρα. Όταν έκλεισε το ίδρυμα που φιλοξενούσε τον Γιώργο, 15 γονείς έμειναν μετέωροι. Έτσι ξεκίνησε το "Χαρά" που έδωσε στέγη σε αυτά τα παιδιά τότε και που συνεχίζει να λειτουργεί υποδειγματικά έως σήμερα».
Πυξίδα μας, τα όνειρα των παιδιών
Διαβάζοντας κανείς τα παραπάνω αντιλαμβάνεται την σημασία της έννοιας «συνέπεια». Επί 40 χρόνια η Αλεξάνδρα Μαρτίνου και οι άνθρωποι που την πλαισιώνουν είναι δίπλα σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη. Μάλιστα εκείνη και το επιτελείο της στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί», δημιουργούν και εκτελούν προγράμματα με βάση τις ανάγκες που έχουν τα παιδιά και οι οικογένειες.
«Οι ανάγκες και τα όνειρα των παιδιών και των οικογενειών τους είναι αυτές οι παράμετροι που ορίζουν τα δικά μας σχέδια. Εμείς θέλουμε να συμβάλλουμε στην καλυτέρευση των συνθηκών καθημερινής διαβίωσης των παιδιών», είχε δηλώσει στην εφημερίδα Μακεδονία και στον Νίκο Ασλανίδη κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, όταν οι αντοχές των φορέων δοκιμάστηκαν. Αλλά με τις σωστές κινήσεις της δεν έλειψε τίποτα σε κανένα παιδί ακόμη και σε αυτή την δύσκολη συνθήκη.
Οι ακριτικές περιοχές και η συμβουλευτική Γραμμή 115 25
Πριν λίγα χρόνια, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» τιμήθηκε με Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για τις εξειδικευμένες υπηρεσίες ανά σωματείο, καθώς και συντονισμένες υπηρεσίες ως Ένωση, που εξασφαλίζουν ένα καλύτερο παρόν και μέλλον στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, στα παιδιά που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και στα άπορα παιδιά και οικογένειες που χρειάζονται ψυχολογική, οικονομική και ηθική υποστήριξη.
Μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη της υψηλής ποιότητας των υπηρεσιών. Ωστόσο οι βραβεύσεις δείχνουν να την πεισμώνουν και να ανεβάζει τον πήχη πιο ψηλά.
Επί προεδρίας της η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» βρέθηκε σε ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας και στήριξε παιδιά, με ποικίλους τρόπους. Αρχικά η Ένωση παρείχε σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας ιατρικό εξοπλισμό. Ο δεύτερος άξονας της δράσης ήταν τα ακριτικά σχολεία. Σε αυτά έγιναν αναπλάσεις γηπέδων, δημιουργήθηκαν διαδραστικές βιβλιοθήκες, αίθουσες ρομποτικής μέχρι και σχολικό θερμοκήπιο. Οι ενέργειες αυτές αναβάθμισαν το σχολικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση τη ζωή των μαθητών που δεν είχαν πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και καινοτομίες ειδικά στην εκπαίδευση.
Η ίδια άλλωστε θεωρεί πως η γνώση και η μόρφωση είναι τα εφόδια των παιδιών για να κατακτήσουν τα όνειρα τους και εκείνη μαζί με τους ανθρώπους της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» σχεδίασαν με κάθε λεπτομέρεια τη δράση τους στις ακριτικές περιοχές η οποία συνεχίζεται και φέτος για 4η συνεχόμενη χρονιά.
Δίπλα σε κάθε οικογένεια
Μεγάλο βάρος δίνει η ίδια και το επιτελείο της στη ψυχική υγεία των παιδιών και των οικογενειών τους. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί δωρεάν από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» η συμβουλευτική γραμμή 115-25. Σε αυτή καλούν παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί και μιλούν με εξιδεικευμένο προσωπικό για προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι ειδικοί απαντούν ακόμη και για την ενδοσχολική βία, τη διαχείριση σχέσεων μετά από διαζύγιο κ.ά. Μια Γραμμή που πιάνει τον παλμό της καθημερινότητας και είναι δίπλα σε κάθε οικογένεια η οποία πλαισιώνεται και από το Συμβουλευτικό Κέντρο όπου διενεργούνται δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια και ομάδες γονέων.
Η συνέχεια
Η κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου αγαπά την προσφορά. Η ζωή της όλη είναι συνυφασμένη με το να προσφέρει στα παιδιά ένα παρόν στέρεο για να μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.
Με αυτό το σκεπτικό έχει μεγαλώσει και τα παιδιά της, με το «προσφέρειν».
Η κόρη της, Αλίκη Μαρτίνου, παίρνοντας την σκυτάλη ως νέα γενιά συμμετέχει και εκείνη ενεργά στο χώρο της προσφοράς με δράσεις που έχουν ως σκοπό την προστασία των παιδιών.
Αυτό την χαροποιεί καθώς βλέπει ένα έργο ζωής της να έχει και συνέχεια.
«Μέσα από την μακροχρόνια ενασχόλησή μου με την κοινωνική προσφορά έμαθα πως το πρώτο πράγμα που χρειάζεται για να πετύχει μια δράση, είναι να βρούμε μια ομάδα ανθρώπων που θα ενδιαφερθεί, θα πιστέψει στο σκοπό και θα την υποστηρίξει είτε προσφέροντας χρήματα, είτε χρόνο, δικτύωση, ή ακόμα πιο απλά, ένα χαμόγελο.
Οι Άγγλοι λένε πως η αλληλεγγύη ξεκινά από το σπίτι και εγώ συμπληρώνω ότι τελικά δεν έχει σημασία τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας, αλλά ο καθένας να θέλει να προσφέρει ό,τι μπορεί. Κι αυτό είναι ένα στοίχημα που μπορούμε να το κερδίσουμε ως γυναίκες, για τις επόμενες γενιές ξεκινώντας από το σπίτι μας», είχε πει με νόημα σε ομιλία της σε εκδήλωση που βραβεύτηκε για το έργο της από την εφημερίδα Πελοπόννησος.
Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.
Διαβάστε επίσης
Αλεξάνδρα Μαρτίνου: Κανονικά τα προγράμματα στην Κιβωτό του Κόσμου
Αλεξάνδρα Μαρτίνου: Ποια είναι η νέα πρόεδρος της «Κιβωτού του Κόσμου»
Κιβωτός του Κόσμου: Αυτό είναι το νέο διοικητικό συμβούλιο