Η περιουσία της Κιβωτού του Κόσμου:273 ακίνητα και έσοδα 85 εκατ. ευρώ

Κιβωτός του Κόσμου: 273 ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα και έσοδα 85 εκατ. ευρώ – Πόσα δήλωναν στην εφορία
5'

Νέα στοιχεία για τα οικονομικά της «Κιβωτού» με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη να έχει ήδη εμβαθύνει. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» η ακίνητη περιουσία της ΜΚΟ εκτοξεύτηκε μέσα σε 9 χρόνια. Την ίδια περίοδο τα χρήματα από δωρεές και επιδοτήσεις έφτασαν τα 85.000.000 ευρώ. Οι υπεύθυνοι είχαν φροντίσει να χτίσουν μία βιτρίνα που είχε ευαισθητοποιήσει από επιχειρηματίες και εφοπλιστές μέχρι τον απλό κόσμο που ήθελε να προσφέρει στα παιδιά που μεγαλώνουν στις δομές. Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ξεσκέπασαν την αθέατη αυτή όψη της οργάνωσης.

Την ώρα που οι έρευνες για τις καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις και τιμωρίες είναι σε εξέλιξη, πραγματοποιούνται έρευνες και για τα οικονομικά της ΜΚΟ.

Τόσο η οικονομική αστυνομία όσο και οι ορκωτοί λογιστές περνούν από κόσκινο την αμύθητη περιουσία αλλά και τα ακίνητα της οργάνωσης που διαχειριζόταν το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο που «ξηλώθηκε» από την κυβέρνηση.

Οι έρευνες περιλαμβάνουν έλεγχο βιβλίων εσόδων – εξόδων, δωρεών, χορηγιών, παραστατικών δαπανών, αλλά και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του πατέρα Αντώνιου, της συζύγου του και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις για ροή μαύρου χρήματος και σκιώδεις οικονομικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Παραπολιτικών», το 2013, η ακίνητη περιουσία της οργάνωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπολογιζόταν στα 6 εκ. ευρώ. Σήμερα, μετά από νέες δωρεές αλλά και την αξιοποίηση των ακινήτων, η αξία εκτοξεύθηκε στα 21 εκ. ευρώ, οικονομική διαχείριση που θα ζήλευε και ο καλύτερος σύμβουλος real estate.

Την ίδια στιγμή δέος προκαλεί, ο αριθμός των ακινήτων που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της «Κιβωτού του Κόσμου». 273 σε ολόκληρη την Ελλάδα. Άλλα από δωρεές και άλλα από αγορές. Κάποια από τα ακίνητα τα εκμεταλλεύονταν νοικιάζοντάς τα και άλλα όχι.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη Χίο ο δήμος είχε παραχωρήσει κτίριο στην Κιβωτό με μοναδική προϋπόθεση να καλύπτονται οι δανειακές υποχρεώσεις του ακινήτου. Την ίδια ώρα στο νησί, η Κιβωτός έχει αγοράσει ακίνητο 2.372 τ.μ., αξίας 400.000 ευρώ. Ζητούσαν δωρεές, αγόραζαν ακίνητα, αλλά δεν πλήρωναν τις δόσεις για τις εγκαταστάσεις που τους είχαν παραχωρηθεί.

Η τεράστια ακίνητη περιουσία της οργάνωσης ξεκινάει από τον Κολωνό και επεκτείνεται σε ολόκληρη την Αττική: Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Παγκράτι, Αγία Παρασκευή, Άνοιξη, Πεύκη, Νέα Ιωνία, Ζεφύρι, Πετρούπολη, Νίκαια βρίσκονται μερικά από τα ακίνητα της οργάνωσης.

Από το 2010 τα έσοδα της οργάνωσης, από δωρεές, φιλανθρωπίες και επιδοτήσεις ξεπερνούν τα 85 εκ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια τα έσοδα φθάνουν τα 5 εκ. ευρώ το χρόνο, με πλεόνασμα μισό με ένα εκατ. ευρώ, ενώ στην εφορία δηλωνόταν ποσό που δεν ξεπερνούσε τα 75.000 ευρώ.

«Είναι μια κακή κατασκευή», λέει ο πατήρ Αντώνιος για τις κατηγορίες

Τη στιγμή που διαρκώς προκύπτουν νέα στοιχεία για τις καταγγελίες που αφορούν την Κιβωτό του Κόσμου, κύκλοι του πατέρα Αντώνιου συνεχίζουν να διαψεύδουν τα πάντα. «Πρόκειται για μια κακή κατασκευή», ανέφεραν χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το περιβάλλον του μέχρι πρότινος επικεφαλής της ΜΚΟ υποστηρίζει πως όλες οι κατηγορίες θα καταπέσουν, ωστόσο, θεωρούν βέβαιο ότι θα προκύψουν κι άλλες καθώς πρόκειται για «στημένη» υπόθεση σε βάρος τους.

Ο ίδιος ο πατέρας Αντώνιος σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό επιμένει πως όλα είναι ψέματα και πως δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

«Είναι όλα ψέματα. Δεν έχω κάνει κάτι. Ό,τι έκανα στη ζωή μου καλύτερα, είναι να βοηθήσω αυτά τα παιδιά, για τα οποία είναι όλο το έργο μου στην εκκλησία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σαρωτικοί έλεγχοι και διαδικασία αξιολόγησης

Την ίδια ώρα, σεπλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία των παράλληλων ερευνών για την Κιβωτό του Κόσμου. Πέρα από τους διαρκείς ελέγχους που γίνονται στις δομές που διατηρούσε σε όλη την Ελλάδα, «τρέχει» και η έρευνα της οικονομικής αστυνομίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο μικροσκόπιο βρίσκονται 15 πρόσωπα, εκ των οποίων τα τρία είναι ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και η μητέρα του επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου. Πρόσωπο «κλειδί», ωστόσο, φέρεται να είναι ο υπεύθυνος των οικονομικών της ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η έρευνα της οικονομικής αστυνομίας έχει φέρει στα χέρια της χιλιάδες σελίδες από τα λογιστήρια της Κιβωτού του Κόσμου, τόσο από το κεντρικό λογιστήριο όσο και από αυτά στην επαρχία, ενώ έχουν κατατεθεί αιτήματα σε τράπεζες και ΑΔΑΕ έτσι ώστε να έχουν περισσότερα στοιχεία. Η συλλογή τους, όπως έγινε γνωστό, αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα 20ήμερο. Συνεπώς, υπάρχει αρκετό μέλλον σε αυτό το σκέλος της έρευνας που αφορά στο οικονομικό κομμάτι.

Από εκεί και πέρα, το νέο ΔΣ έχει ήδη πιάσει δουλειά και σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, η νέα πρόεδρος κ. Μαρτίνου συναντήθηκε με τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα ζητώντας να μάθει περαιτέρω λεπτομέρειες για την Κιβωτό του Κόσμου. Η νέα διοίκηση, όμως, δεν περιορίστηκε σε αυτό και έχει ήδη αρχίσει μια διαδικασία ελέγχου των οικονομικών στοιχείων αλλά και αξιολόγησης όλων όσοι σχετίζονται με τις δομές.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή η Κιβωτός του Κόσμου φιλοξενεί 135 παιδιά στις δομές, ενώ περίπου 100 οικογένειες ωφελούνται από τις δράσεις της. Παράλληλα, στην Κιβωτό υπάρχουν 153 εργαζόμενοι και 493 εθελοντές, οι οποίοι περνούν τη διαδικασία της αξιολόγησης του νέου ΔΣ έτσι ώστε να λειτουργεί η ΜΚΟ σύννομα και να εξασφαλιστεί το μέλλον των παιδιών.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις